Мтел, Vivacom и Макс Телеком с нови честоти за 4G

Те ще позволят по-високи скорости на мобилния интернет
5 май 2016 15:14, Елена Кирилова
20
Мтел, Vivacom и Макс Телеком с нови честоти за 4G
Снимка: архив Ройтерс

Мтел и Vivacom получиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разрешение за ползване на допълнителен спектър за 4G/LTE услуги в обхват 1800 MHz, обявиха от компаниите.

С тази инвестиция Vivacom увеличава честотния си спектър на 30 MHz (2х15 MHz) в обхвата на 1800 MHz и вече има общо 82.4 Mhz.

От Мтел съобщават, че документът е получен официално днес от главния изпълнителен директор на телекома Александър Димитров, като е била връчена от председателя на КРС Веселин Божков. Благодарение на новия честотен ресурс максималната скорост на мобилния интернет на компанията достига до 130 Mbps.

И двата оператора твърдят, че допълнителните честоти ще позволят предоставянето на по-високи скорости на мобилния интернет. За ползването на допълнителен честотен ресурс Мтел и Vivacom са платили по над 12 млн. лева.

Високоскоростният обмен на данни, който ще бъде постигнат, ще подпомогне нововъведенията, свързани с предлагането на LTE услуги, коментира Божков. По думите му това е определящ пазарен фактор за ускоряване темпа на развитие на мобилните мрежи.

В момента 4G мрежата на Мтел покрива 75 на сто от населението на България, като компанията планира до края на годината да добавя непрекъснато нови населени места, увеличавайки своето покритие.

От оператора припомнят, че клиентите му, намиращи се в район с покритие на 4G, могат да ползват услугата безплатно до 31 юли. За целта са им необходими устройство с операционна система и SIM карта, поддържащи 4G.

Вчера Теленор България обяви, че също е получила разрешение от КРС за придобиване на допълнителен честотен спектър от 2x5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват. Мобилният оператор обяви още, че изцяло е изплатил дължимите лицензионни такси от над 7 млн. лева и в близките дни ще пристъпи към усвояването на допълнителен честотен ресурс.

Малко по-късно днес КРС обяви, че е отпуснала нови честоти и на Макс Телеком, а всички решения са взети на 27 април.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
gk преди 7 години
Бро две обаждания до национален номер тия не са наред мтел явно е от отпуската август месец или стария ми измамник се прехвърли в мтел щото правят квото си искат тая нема да я бъде семержиев
19
1
 
0
 
! Отговори
Sku преди 7 години
Затова ли като има от софия гости услугите са добре и като си заминат ела гледаи откъм нета какво става щото някои в офисите не им е мястото а тоя които ги е сложил да си им търси сметка
18
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
ти пък интересното е докога но мие чудно другото когато си тръгнал от някъде и си вършил услуги и иси работил с даден вид човек тои забаравил това защо защото иска да е нелоялен и се наял е затова нета е на това дереже зарадп такива де са забравили отде са тръгнали неисе живи и здрави има време живота учи
17
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
а тая реална скорост отваря едва едва страници *** нормалния интернет такъв е навсякъде след големите скорости за няколко часа
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17:Ограничен си от към скорост за сваляне/качване - общо. А достъпът е неограничен. Реално достъпваш мрежата, с по-ниска скорост.
15
1
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
интересно мие като ти свършат мб минавам на 1 ж е жестока скорост имат тия наистина уж говорим за неограничен къдее ограничението
14
3
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
Драги ми смехурковци, батерията пада, щото клетките с 4G са сравнително нарядко, оттам повишена консумация на ток и т.н..Да ви е мирна главицата си стойте на 3.5/3/2G и няма да имате проблеми.Като уплътнят добре, батерията няма да пада толкова скоропостижно на обхват 4G.
13
2
 
2
 
! Отговори
фен преди 7 години
До АнонименМного съм доволен от Макс Телеком
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военните защо държат останалите честоти за 4G и дават само 1800МHz това е въпросът
11
2
 
2
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
на 4 g за три часа ми пада батерията на 60 процента,моя опит показва точно обратното wi-fi консумира най-малко батерия.
10
5
 
12
 
! Отговори
Жрица без жица преди 7 години
Дреме ми на G-точката!
9
3
 
3
 
! Отговори
Пич преди 7 години
... ок първият мобилен оператор с 4g
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Max бяха първия оператор с 4G LTE
7
3
 
4
 
! Отговори
Незнание преди 7 години
Разбира се, че има значение за батерията дали ползва Wi-Fi, 3G, или 4G. В този ред, както съм ги написал, устройствата се източват по-бързо. Човекът е прав с 4G човек трябва да ходи или с външна батерия, или със зарядно под ръка. От декември ползвам услугата на Теленор, доволен съм, че се махнах от Мтел. Засега всичко изглежда 6 точки при норвежците, дано да не е само защото се опитват да направят добро първо впечатление. :)
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много гръмки фрази, но в крайна сметка все още качеството на услугата е изключително ниско, а при виваком изцяло липсва, въпреки, че ти предлагат договори с включена LTE услуга
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези честоти се държаха от военните и е малко трудно да се освободят. За това се забави толкова услугата. 4G няма нищо общо с живота на батерията. Зависи от телефона и от апликациите ползващи интернет. Тези които дърпат най много са фейсбук и спотифай.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиновниците пак се правят на интересни и отпускат само една LTE честота. Уж сме европейци, ама се действа по африкански
3
1
 
8
 
! Отговори
prokurora преди 7 години
Каква е тая карта на Франция?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 1една батериямного батериикакво е това "батерий"
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ама си пригответе нови батерий за телефоните. Които ползват мобилният ефир знаят какво става с батериите им. Постоянно са включени да ги дозареждат.

Спонсорирани публикации