Uber се отказа от Китай – слива се с Didi Chuxing

Компанията се отказа от пазара, но не си отива с празни ръце
1 авг 2016 11:00,
0
Uber се отказа от Китай – слива се с Didi Chuxing
Снимка: архив Reuters

Uber в края на краищата неофициално призна доминацията на конкурента си Didi Chuxing в Китай, но пък не си отива с празни ръце. Явно двете компании са сключили доста сериозна сделка, по силата на която Uber ще слее услугите си с тези на Didi само в Китай в новосформирана компания. Тя ще е на стойност 35 млрд. долара, а срещу това Uber пък ще получи 1 млрд. долара инвестиция от страна на Didi, съобщава Bloomberg.
 
С новата сделка Uber China ще притежава 20% от новата компания, която ще създадат с Didi Chuxing. С този ход Uber най-вероятно ще спести доста пари, които иначе трябваше да пръсне, за да успее да бъде някакъв фактор в Китай. Това пък ще позволи на компанията за споделени пътувания да инвестира в други пазари, където наистина има потенциал да завземе сериозен пазарен дял.
 
Преди време от Uber бяха казали, че на година хвърлят по 1 млрд. долара, за да бъдат адекватна конкуренция на Didi, но очевидно това не е дало значителни резултати, за да се стигне до сегашната сделка.
 
В документа, който от Bloomberg са получил, Травис Каланик, изпълнителен директор на Uber, казва, че "Uber и Didi Chuxing инвестират милиарди долари в Китай, но все още няма изглед да излязат на печалба. Постигането на такава е единственият начин да се поддържа устойчив бизнес, който по най-добър начин ще обслужва и китайските шофьори, и китайските пътници в дългосрочен план."
 
В блог поста Каланик казва, че официално ще обяви сделката днес. В допълнение, той дава информация, че Uber прави повече от 150 млн. пътувания на месец в Китай, но "да си успешен означава да слушаш и какво ти казва мозъкът, а не само сърцето."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: UberDidi Chuxing
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации