Tinder нарушава европейските закони за личните данни

Поредно приложение влиза във фокуса на дебата за личните данни
4 авг 2016 12:30,
5
Tinder нарушава европейските закони за личните данни
Снимка: архив Reuters

Приложението за запознанства Tinder се оказва поредното, което попада в дебата за неприкосвеността на личните данни в Европа, като обвиненията идват от член на Европейския парламент, съобщава Digital Trends.
 
Белгийският социалист Марк Тарабела, който участва в комисии за вътрешния пазар на Европейския съюз и защита на потребителите, е пуснал публично съобщение, в което призовава Европейската комисия да започне разследване срещу Tinder.
 
Той твърди, че общите условия за позлване на мрежата за запознанства нарушават европейското законодателство. Аргументите му са насочени към това как компанията съхранява и използва повторно данните на потребителите, дори след като са деактивирали акаунта си.
 
На технологичните компании все по-често им се налага да се борят с институциите в Европа и да дават юридически издържани обяснения как точно използват личните данни на потребителите, които използват различните им услуги. Примерите са много - Microsoft с Франция, Google с Германия, Facebook с Белгия и Германия и още много други примери.
 
Норвегия, която не е част от ЕС, но е член на Европейското икономическо пространство и Европейската асоциация за свободна търговия, също е подавала жалби срещу Tinder, посочвайки, че се нарушават европейските закони. В края на май в страната дори се проведе 32-часов маратон стрийминг, в който се четоха на глас общите условия на ползване на 33 приложения. Идеята на това четене беше да покаже колко абсурдно дълги и сложни са условията на услуги като YouTube, Netflix, Snapchat, WhatsApp и Instagram и че това реално не дава никаква възможност за информиран избор от страна на потребителите по отношение на личните им данни.
 
За сега няма официално изявление от ЕК, ЕП или Tinder по тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.