Uber продължава да "гори" пари

Загубата за третото тримесечие надвишава $800 млн.
20 дек 2016 13:52, Бойчо Попов
7
Uber продължава да "гори" пари
снимка: Ройтерс

Въпреки че компанията за споделено пътуване Uber Technologies излезе от китайския пазар, финансовата ѝ загуба продължава да привлича вниманието. За първите девет месеца на годината загубата е достигнала 2,2 млрд. долара, твърди източник, запознат с въпроса. През третото тримесечие Uber е загубила повече от 800 млн. долара, като се изключат китайските ѝ операции, предава Bloomberg.

Същевременно приходите на компанията продължават да растат, дори и след като тя излезе от най-населената страна в света. Uber е генерирала 3,76 млрд. долара нетни приходи за първите девет месеца на 2016 г. и те са на път да надминат 5,5 млрд. долара през тази година, твърди източникът, пожелал анонимност.

Uber не коментираше финансовото си представяне, дори и когато оценката ѝ нарасна до 69 млрд. долара, което я направи по-високо оценена на хартия от General Motors и Twitter взети заедно.

Резервациите на Uber са достигнали 5,4 млрд. долара през третото тримесечие, което представлява увеличение от 5-те млрд. долара през второто тримесечие и от 3,8 млрд. долара за първото, коментира източникът.

Забавянето на ръста на резервациите на Uber поне отчасти може да се обясни с решението на компанията да напусне Китай. На 1 август Uber обяви, че е сключила споразумение с Didi Chuxing да напусне този пазар в замяна на 17,5% от китайската компания. Като част от сделката Didi инвестира 1 млрд. долара в Uber.

Финансовите резултати на компанията за третото тримесечие не включват бизнеса ѝ в Китай, който обаче беше включен в отчетите ѝ за предходните тримесечия.

Нетните приходи - средствата, които Uber генерира, след като плати на шофьорите - възлизат на 1,7 млрд. долара през третото тримесечие, нараствайки от 1,1 млрд. долара през второто тримесечие и от 960 млн. долара през първото, твърди източникът.

Финансовите резултати на Uber се появяват от различни места. Данните за третото тримесечие бяха обявени по-рано от технологичния уебсайт The Information. Преди това Bloomberg писа за представянето ѝ през първата половина на годината. Един от говорителите на компанията отказва да коментира въпроса.

Твърди се, че през миналата година Uber е загубила поне 2 млрд., долара и е на път да загуби поне 3 млрд. долара през тази година. Това са груби данни, които могат да подценяват колко точно пари губи Uber и не включват лихви и данъци.

Ето какво знаем със сигурност: Загубата на Uber през първото тримесечие на тази година беше около 580 млн. долара според източника. До края на второто тримесечие загубата значително надмина 800 млн. долара, като бизнесът в Китай влизаше в тези сметки. Тези данни вероятно са още по-големи.

Дори на вътрешния си пазар в САЩ Uber продължава да губи пари. След като успя да генерира малка печалба през първото тримесечие на тази година, компанията загуби 100 млн. долара в САЩ през второто. Загубата е нараснала през третото, твърди източникът. Lyft, най-големият конкурент на Uber в САЩ, обеща на инвеститорите, че ще запази загубата си под 150 млн. долара на тримесечие.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Uber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
2 leva преди 7 години
Има компании балони и фондове балони, които след време стават и много голями балони като Енрон, Лимън Брадърс или родното БТК. Убер се движат към голямите балони.
4
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 7 години
а бе тия нямат никаква собственост - единствено малко разходи за заплати и адвокати - къде са им парите, та милиарди загуба?!?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, това да губиш пари и пак да привличаш инвестиции. Я да питат някой българин ще инвестирали в компания която непрекъснато е на загуба. Ама онея имат пари да трошат вее
2
1
 
5
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Глупости. Тея нямат почти никакви разходи - 5 программиста и двама телефониста. Получили милиарди, а били на загуба - как става това?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,и?