Дракон в космоса: SpaceX изстреля товарен кораб към МКС

Корабът "Dragon" трябва да достави оборудване и запаси на станцията
19 фев 2017 20:00,
94
Дракон в космоса: SpaceX изстреля товарен кораб към МКС

Частната американска компания SpaceX изстреля днес свой товарен космически кораб от историческа стартова площадка във Флорида, предаде Асошиейтед прес.

Предвидено е той да достави на Международната космическа станция МКС 2,2 тона запаси и оборудване.

Корабът "Dragon" бе изстрелян от историческата площадка 39А на космическия център "Джон Кенеди", близо до военновъздушната база Кейп Канаверал, в щата Флорида.

Оттук тръгваха американските мисии "Аполо" до Луната, както и космическите совалки на НАСА в периода 1981-2011 г. Совалка на НАСА бе изстреляна за последно към космоса именно от тази площадка през 2011 г., припомня БТА.

SpaceX използва 39А днес за първи път.

Първоначално бе предвидено бе корабът "Dragon" да бъде изстрелян още вчера. Тогава полетът бе отложен само 13 секунди преди старта заради проблем с двигателя на ракетата носител "Falcon 9".

Това е първото изстрелване на апарат на Спейс екс от Флорида след експлозията на ракета на компанията през лятото на миналата година.

При това допълнителна цел бе ракетата носител да се върне там, откъдето бе изстреляна - нещо, което е било постигано само два пъти.

Тя бе изпълнена успешно, като ракетата се приземи благополучно на специална площадка за кацане в Кейп Канаверал. Малко по-късно самият космически кораб бе изведен успешно на орбита.

SpaceX е наела площадката 39А от НАСА за 20 години. Компанията се надява да изпрати оттам американски астронавти в космоса догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: SpaceXDragonракета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
11
 
! Отговори
да,имаха една преди 7 години
До Анонимен 54През 1973 г истреляха Скайлаб тежаща 80-1000 тона. на нея работиха само 3еикпажа до 1974-75 година. нямаше тягови ракетни двигатели, които да я повдигат в орбита и през юли 1979 г падна на земята неконтролирано и целият свят бра огромен страх, а *** от НАСА чупшеха ръце и казваха, че нищо не могат да направят и се извиняваха на света за опасната си станция. Падна ,а тежеше към 80-100 тона. Най-големите парчета тежаха по 3-4 тона и можеше да падне върху всеки град на Европа
40
6
 
9
 
! Отговори
невежи,четете повече преди 7 години
До Анонимен 51Просто руснаците си правеха сметка на парите и не ги пилееха за глупости. СОВАЛКИТЕ ОСТАВАХА В КОСМОСА ПО 1 СЕДМИЦА А РУСНАЦИТЕ С 1 КОРАБ ЛЕТЯХА ПО 6-8 МЕСЕЦА. ИЗЛИТАХА ПРЕЗ ЗИМАТА И СЕ ВРЪЩАХА ПРЕЗ ЕСЕНТА ПРИМЕРНО
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се прави, че американците нямаха орбитална станция в която също астронавтите им стояха с месеци.
38
3
 
9
 
! Отговори
некомпетентен! преди 7 години
До SpaceXТова беше един опасен, скъпо струващ и безперспектиеен проект на кравите. Прецени сам. СОВАЛКИТЕ С ХОРАТА НА БОРДА ИМ НЕ МОЖЕХА ДА ОСТАНАТ ПОВЕЧЕ ОТ 1 СЕДМИЦА В КОСМОСА. А ИЗСТРЕЛВАНЕТО СТРУВЕАШЕ НАД 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ЗА 1 СТАРТ САМО. Руснаците използваха еднократен кораб Союз, космонавтите се скачваха с орбиталната станция Салют (по-късно МИР) и оставаха в космоса по 6-8 месеца. Е КОЕ Е ПО-ПЕРСПЕКТИВНО И ИЗГОДНО? 1 СЕДМИЦА РАЗХОДКА ЗА 1 МИЛИАРД НА ЯНКИТЕ ИЛИ 6-8 МЕСЕЦА РАБОТА В ОРБИТА
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Совалките свършиха чудесна работа. Осем совалки само(ако не ме лъже паметта) а толкова много полети.Колко ракети изхабиха руснаците за същото нещо?
36
7
 
2
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
До късата паметЕ все пак трябва да благодарим на руснаците за тетриса.За друго не се сещам.
35
2
 
4
 
! Отговори
отново невежа! преди 7 години
До Тончо.Руснаците разбраха много по-рано от тъпите кравари, е совалката е една скъпа, безперспективна и ОПАСНА конструкция по принцип. Но затова янките трябваше да платят с 14 живота за да се убедят, че товяа е един налудничав проект, совалката.Космосът не ти е тъкачен стан, че да му пускаш совалки.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До dpСамите совалки се оказаха една губеща идея, задънена улица в техниката, безперспективна и опасна конструкция изобщо по принцип, а не защото са американски или руски. Не случайно янките се връщат към класиката, добрия стар космически кораб с вертикално излитан и приземяване. Ама ти си невеж, какво да те ограмотявам още?
33
2
 
3
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
До глупости!Абе като си толкова компетентен и като са толкова напред руснаците що не ми кажеш кога е втория полет на совалката.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А АМЕРИКАНСКИТЕ СОВАЛКИ НЯМАТ ДВИГАТЕЛИ, ТЕ СА ЕДНИ ПРОСТИ ПЛАНЕРИ, БЕЗМОТОРНИ САМОЛЕТИ, ....Хахахаха. С такава малка площ на крилото и да ми говориш за планиране?Я вземи прочети повечко и тогава се бутай при големите!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
37Вместо да филосовстваш другия път, като ти потрябва GPS на американците, не го пускай. Пусни си на руснаците :)) И използвай техния интернет да плюеш ! Че ставате малко лицемерни ....да възхвалявате русия а да ползвате всичко на САЩ.
30
1
 
1
 
! Отговори
dp преди 7 години
"съветските агит-***", все забравям, че и тая дума я цензурират, кремълският Саурон се дразни като я види написана.
29
4
 
3
 
! Отговори
глупости! преди 7 години
До Тончо.Точно обратното! Не се излагай като кифладжия щом си некомпетентен в космическата техника. Руският Буран ИМА ДВИГАТЕЛИ ЗА ПРИЗЕМЯВАНЕ, А АМЕРИКАНСКИТЕ СОВАЛКИ НЯМАТ ДВИГАТЕЛИ, ТЕ СА ЕДНИ ПРОСТИ ПЛАНЕРИ, БЕЗМОТОРНИ САМОЛЕТИ, извдени в космоса. Кацат на зем,ята като планери ,а не като самолети както е кацнал Буран. При това в автоматичен режим без пилот на борда
28
3
 
5
 
! Отговори
dp преди 7 години
Ей това руските агит-*** спиране нямате бе. Това или онова било "провалило" совалката като такава, а съветските совалки си летели ли летели - само дето никакви ги няма ама айде подробности.Ми те летяха без спиране 30 години бе, що товар и хора изкараха. С две ужасни аварии - но ужасни аварии няма само за тези дето не се опитват да излизат на орбита.Спряха ги просто поради старост.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ винаги са били Н1 във всичко. Всичкото технологично развитие св дължи на тях. Другото са празни приказки на некви пенсионери тук. Скоро ще пратят човек на Марс тука разби балъцци ми обесняват още руснаците кви ракетки има. САЩ даже не е разкрил 20% от потенциала си.
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руската станция "мир" едва не взриви Австралия при падането си.
25
6
 
6
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Е как да не се хвалят. Преди 3 год. четох как са направили лимузина и ще отвеят Бентли и Мерцедес. Даже пишеше, че Путин поръчал 500 за кортежа си и щели да са готови след 2 години. Още чакам да ги видя на живо (на картинка изглеждаха супер). После гледах един клип с уникален камион, щели да отвеят западните производители с него. После се оказа че завода е продаден за скраб и на негово място се строи жк. После четох ще изчистят ИД за седмица. Още чакам. Уви картинки, клипове и хвалби.Резултат 0
24
3
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Е, попрекалил съм малко, нека са 30 годините.Ами как изостава ли? Ами ей така. Някакъв успех, нещо ново да са правили освен транспорт до МКС? Някой техен апарат да е напускал земната орбита напоследък? Да са стъпвали на луната? Да са пращали спускаем апарат на комета? Да изстреля ракета го могат дори кръжочниците петокласници по ракетомоделизъм. Знаеш ли къде им ръждясва нескопосаното копие на американските совалки "Буран" без един полет?
23
1
 
5
 
! Отговори
историята преди 7 години
Русия изведе първия си спътник в космоса на 4.10.1957 г, а янките едва в 1958 г Гагарин обиколи земята на 12 април 1961 г, а сенаторът Джон Глен (вечна му памет! беше герой все пак) едва в 1958 г. Русия изстреля първата си орбитална станция Салют-1 през май 1971 г, а янките своята Скайлаб едва в 1973 г. Тя падна неконтролирано през 1979 г и имаше риск да разруши някой голям град защото *** от НАСА не бяха монтирали на нея двигатели за маневриране в орбита.
22
4
 
3
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
До янките, без поукаИнтересно защо руснаците се опитват да копират от американците да правят совалки,но трябва акъл и пари.

Спонсорирани публикации