Четвъртата по богатство страна – онлайн пират!

Сингапурците лесно могат да си позволят да плащат, но...
4 май 2017 14:37, Бойчо Попов
7
Четвъртата по богатство страна –  онлайн пират!
снимка: pixabay

Пиратството намалява от години, благодарение на стрийминг услуги като Netflix и Spotify, които предлагат удобни и достъпни каталози от филми, телевизионни предавания и музика. Последните проучвания също показват, че нелегалното сваляне на авторско съдържание намалява. Посещенията на пиратстки сайтове са спаднали с 6% през миналата година, пише Quartz.

Но аргументът, че стрийминг услугите ще превърнат пиратството в нещо остаряло, би могъл да бъде верен, само ако Netflix и Spotify са достъпни в страните, които пиратстват най-много, при това на достъпни цени. Нови данни на Muso, компания, която прави технология против пиратството, показват, че потребителите в страните с по-ниски доходи, по-често посещават пиратски сайтове. С едно изключение: Сингапур.

Сингапур е четвъртата най-богата страна в света според Световната банка. И въпреки това нейното население се нарежда на девето място по най-голям брой посещения на пиратски сайтове на глава от населението. По този начин Сингапур се присъединява към далеч по-бедни страни като Румъния, Беларус и Украйна, уточнява Quartz.

Въпреки че Netflix е достъпна във всички страни в света, без четири, тя не адаптира цените си, така че да съответстват на местните пазари. Така че хората в Киев трябва да плащат по 7,99 евро (8,72 долара) на месец за най-евтиния абонамент, като същото важи и за хората в Париж и Франкфурт например. Но това може да е лукс за някой, който печели по 2429 евро годишно. Spotify не е достъпна в някои от страните с най-силно пиратство, като Беларус, Грузия и Украйна.

Не е ясно защо сингапурците обичат да пиратстват толкова много, при условие че лесно могат да си позволят да плащат за стрийминг услуги.

Muro твърди, че предпочита данните ѝ “сами да говорят за себе си” и не се опитва да разгадава причините за това, което се наблюдава. Компанията посочва проучване от 2014 г., дело на компанията за проучвания Sycamore Research, което показва, че седем от всеки десет млади сингапурци на възраст между 16 и 24 години признават, че активно свалят нелегално музика, филми и телевизионни предавания. Шестима от всеки десет възрастни пък твърдят, че са сваляли нелегално съдържание онлайн преди.

През 2014 г. Сингапур въведе закон за авторското право, който позволява на притежателите на права да изискват от доставчиците на интернет услуги да блокират уебсайтове, съдържащи пиратски материали. Две години по-късно, както изглежда, апетитът на сингапурците към безплатно забавление онлайн остава голям.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно наглеца не му стига ми бие стандартния ценоразпис и мие интересно откъде има явки за всичко след като по цял ден е попътищата а може би имитира и като и ми праща такова под предлог да му снасят редовно инфо краско мои любими да влюбил си се в нас но ще те разлюбвам наглоста ти краи няма със любовницата и с жената гледаите си троиката и аиде
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е колегата и се рев нямам и странното което се успели и се нямам гледаите какво става като се надушат по купон скъсват се от работа не завиждам но да нее като тоя дето се се присламчва само към тия де има полза и вика тоя е такъв гледам тихомълком.любовницата му работи жена му се чудя как го търпи мие странно и човека си пипа две жени празници не признава за тях празник всеки ден стабилен е сериозен бизнесмен коли камиони кредити бели червени карти всякакви бре ние братчетата на гаврош сме
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на България не е в дребните тарикати, щото като се върнат от работа утрепани не им остава душа да тарикатеят. Проблема е в наедрелите дребни тарикати, щото като излязат от парламента или кметството се чудят как да накправят така, че на дребните да им е дребно.
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма как да стане Сингапур. Няма как да стане и швейцария. И причината е не, населението на България не е съставено нито от сингапурци, нито от швейцарци. Съставено е от едни панелни талсъми със сърпове и чуци в главите, дребни тарикати, крепостни селяни, руски агенти. Радостното е, че при този темп на намаляване на населението ужасът България ще изчезне до 20-30 години.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги има неща които ги няма в Нетфликс. Например сезона на сериал, като The walking dead се качва малко преди да почне следващия.
2
1
 
16
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Тръпката, тръпката....! Тези дето могат да си позволят това и не само, все пак искат тръпка!Между другото Сингапур е изключително интересен пример как от бедна и корумпирана държава по-зле и от нас през 60-е, стигат до върха на най-богатите страни сега ! Тя е пример обаче само за тези които ИСКАТ да го видят!!
1
0
 
22
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Е от цялата статия ми стана ясно, че е написана за реклама на Netflix и Spotify.

Спонсорирани публикации