Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама това не е български спътник, ами американски, България само е взела участие в изграждането му. Евроатлантическа България не може зеленчуци и сирене да си произведа, всичко е вносно, няма почти никакви български стоки, а наш Бойко за български спътник бълнува. Правете си там магистралите с парите от ЕС и фирмите и много много недей да сънуваш спътници, това беше преди 81, сега България е само васална страна от периферията, все едно Конго да мечтаят за спътници.
3
20
 
18
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Това е един хубав ден за българската демокрация . Преди 27 години когато започвахме да окачваме чинии по покривите и балконите можехме само да мечтаем един ден да има високо в небето български сателит. Браво на Булсатком и SpaceX
2
1
 
44
 
! Отговори
А преди 6 години
ТОЗИ КАКВА ЗАСЛУГА ИМА В ТОЗИ ЧАСТЕН ПРОЕКТ ?АМАН ОТ ПОЛИТИЦИ ПРЕСПИСВАЩИ СИ УСПЕХИТЕ НА ДРУГИ !
1
4
 
48
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Браво Бойко! Благодарение на икономическия растеж при управлението на ГЕРБ станахме космическа държава. Баби и дядовци мятат пачки през балконите а в магазините има банани.

Спонсорирани публикации