Как социалките пак се провалиха с фалшивите новини

Facebook, Google и Тwitter пуснали неверни новини за Вегас
Обновена: 4 окт 2017 11:54 | 4 окт 2017 11:52, Бойчо Попов
5
Как социалките пак се провалиха с фалшивите новини
снимка: Ройтерс

Интернет гигантите Facebook, Google и Тwitter са допуснали статия с невярна информация за извършителя на масовото убийство в Лас Вегас в неделя вечерта и са я включили като резултат в търсачки, предаде Ройтерс.

Статията била публикувана първоначално в социалната мрежа 4chan, в която участват потребители от американската десница, наричана Alt-Right. В нея било назован убиецът, но името било различно от Стивън Падък - истинския извършител на престъплението, в което бяха избити 59 души и ранени над 500. В статията освен това се твърдяло, че той е симпатизант на демократите, но това се отнасяло за грешно посочения "убиец".

След като американски медии забелязали, че статията на 4chan е включена в резултатите на търсачките, Facebook, Google и Тwitter я премахнали. След няколко часа статията на 4chan бе свалена, съобщи Google в писмо, изпратено вчера до AFP. "Тя не е трябвало да се появява никъде като резултат в търсачки и ние ще направим нови подобрения, за да не допускаме повече такива неща в бъдеще", се казва в писмото на Google.

Откакто големите интернет компании въвеждат мерки, за да не допускат публикации, съдържащи омраза и расизъм, редица алтернативни социални мрежи, като платформите 4chan и Gab, привличат голям брой последователи на Alt-Right.

Междувременно атаката от неделя се оказва най-тъжният ден, записан в Twitter, според данни на Hedonometer - инструмент, който измерва настроенията в платформата. Барометърът, който измерва щастието на милиони потребители на Twitter въз основа на техните постинги, показа средно ниво на щастие от 5,77 пункта в понеделник след най-смъртоносната масова стрелба в съвременната история на САЩ по време на фестивал в Лас Вегас.

Предишното рекордно ниско ниво бе 5,84 в деня на друго масово убийство в Орландо, Флорида, при което бяха убити най-малко 49 души и ранени повече от 50 през миналата година.

Третият най-тъжен ден за Twitter бе 9 ноември 2016 г., ден след като Доналд Тръмп беше избран за президент на Съединените щати, показва Hedonometer. Барометърът отчита на този ден стойност от 5,87 пункта.

Кой е бил най-щастливият ден - вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ба ми то логично место да ти предлага по компа по добре по кабела компа си комп ем добър избор ама и добри пари аиде някои гледат ама повечето сме свикнали с кабела и дистанционното итака плащаме за едното и за другото ама аде
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Место да правят мобилни тв нее ли подобре да опънат кабела и кои където е да си гледа ем пари ще направят и ем клиенти ще превлекат двоино всички сме с по няколко оператора мтел виваком булсатком така и така плащаме пускаи кабела и да си отгледаме
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам за какво толкова тъгуват. Само за информация - в рамките на 48 часа в САЩ биват убити по над 60 човека с огнестрелно оръжие, а ранените са много повече, основно при инциденти, т.е. толкова колкото при случката във Вегас. *** не виждам никой да му пука за това.

Спонсорирани публикации