Google допуска руска намеса за президентските избори в САЩ

Засечени са акаунти, които са купували реклами в YouTube и Gmail
10 окт 2017 12:35, Бойчо Попов
50
Google допуска руска намеса за президентските избори в САЩ
Снимка: visualhunt.com

Американската технологична компания Google на Alphabet Inc. стана последният засега технологичен концерн, който разкрива, че свързани с Русия акаунти са използвали рекламната мрежа за намеса в кампанията за президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Служители на Google са открили разходи за по-малко от 100 000 долара, свързани с руски акаунти за реклами, насочени към разпространение на дезинформация, подобни на тези, разкрити по-рано от Facebook Inc., твърди източник, запознат с разследването, пред Bloomberg. Google все още определя дали рекламите са били свързани с акаунти за разпространение на дезинформация или става дума просто за руски фирми, искащи да рекламират в платформите. Информацията се появи първоначално във Washington Post.

Разследването на Google разкрива, че компанията може да не е била пощадена от дейността, за която по-рано докладваха и Facebook, и Twitter Inc. Във Facebook руските акаунти, някои от които свързани с обвързвана с Кремъл "ферма за тролове", са създавали групи и страници, за да разпространяват раздразнителни мнения по въпроси като движението "Black Lives Matter", неверни данни за имиграцията и контрола над оръжията. Twitter "ботове" и други профили са популяризирали подобни публикации и в тази мрежа.

В Google разследващите са насочили усилията си към услуги като YouTube и Gmail, съобщи Bloomberg през миналата седмица. Разследването на Google показва, че руската активност е засегнала YouTube, най-големият портал за дигитални видеоклипове в света, както и основните рекламни системи в търсачката на Google.

Концернът, който по-рано заяви, че не намира доказателства за свързана с Русия дейност на своя сайт, е стигнал до сегашните си заключения, след като е прегледал данните от Twitter, твърдят запознати с разследването източници. Google е свързал руските акаунти в Twitter с тези, които са купили реклама на собствените ѝ уеб сайтове, казва източникът. Самата Twitter заяви, че е открила руски акаунти, като ги е свързала с акаунтите, които Facebook откри.

"Ще предприемем по-задълбочен преглед, за да разследваме опитите за злоупотреби с нашите системи, ще работим с разследващите и други компании и ще оказваме помощ при текущите запитвания", заяви говорителка на Google пред Bloomberg.

Комисиите в Конгреса, разследващи намесата на Русия в президентските избори през миналата есен, призоваха трите технологични компании да дадат показания по тази тема на 1 ноември.

В началото на септември най-голямата в света социална мрежа обяви, че на прага на американските избори за президент през есента на 2016 г. от Русия са били пускани хиляди реклами с политически послания. Много от тях са пускани от 470 неавтентични акаунта, които междувременно вече са закрити. Рекламите на стойност 100 000 долара, пускани между юни 2015 г. и май 2017 г., не са подкрепяли един конкретен кандидат. Вместо това са били тематизирани поларизиращи гледни точки в областите имиграция, расов произход и права на хомосексуалистите.

Повече подобни новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В карайна сметка американски граждани са гласували за този човек, не е имало секции в русия под контрола на путин ....."Как да не е имало, като на всяка урна пише "Put in".
17
1
 
14
 
! Отговори
опааа преди 6 години
Нарича се GOOGLE параноя,прихваща се от лудата куковица Хилъри,силно заразно е симптомите наподобяват минингит,за безмозъчни *** и мулти-култи нео-либерали няма никаква опасност,защото не притежават мозък :D
16
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 6 години
Баси малoумните вицове.
15
1
 
5
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Е и?
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците сами си го набутват. Излиза че Путин е избрал Тръмп със 100-тина хиляди долара за реклами в Гугъл? А Клинтън изхарчи 100-тина милиона и загуби? Излиза че Путин ги направи смешни.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Гугъл защо не хване да публикува колко фалшиви американски акаунта пускат раздразнителни реклами в трети страни? За един приятел питам. Всичко е такъв смях - за 3 години, по-малко от 100к, правят по 30к за реклама на година. Което пръснато между 10 акаунта (да кажем, сигурно са повече), прави по 3к на година. Което една малка до средна европейска компания може да си позволи да пръсне за интернет реклама. Демек нищо пари. Важното е медиен цирк да има.
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз допускам, че някой дам зад голямата локва не е много наред с главния(ако изобщо има). Президентските кампании в Щатите са такива, че набират средства колкото са на някои държави БВП_тата(брутен вътрешен продукт)Тука някой купил за 100 000 долара реклами/никой не казва колко е купил Тръмп или Хилари - защо. И видите ли те не били за конкретен кандидат. как тогава са повлияли за избора на Тръмп? Интересни въпроси може да си зададе човек дали ще са такива и отговорите ако въобще има (Допускам)
11
2
 
32
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Това не е сериозно за 100000 долара кандидатите ривличат десетки милионо по време на кампании руснаците ги бутат с 100000 долара това само Американец може да го повярва.Фалшиви НОВИНИ са това настоявам прокуратурата да се намеси !!!
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ако със 100 хиляди долара, похарчени за 3 години са повлияли .... не знам какво щеше да стане ако бяха се охарчили малко повече :)За България сигурно ни влияят с 1000 долара, че и по малко :)
9
15
 
4
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Това защо е в секция Новини? Всеки интелигентен човек го знае.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цру да земе да си намери някой друг новинар.Досегашния вече дава фира.
7
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е новина, това се знае.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооооооооох! Докога?
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятай ако руснаците наистина решат да се намесят в изборите на сащ, направо ще направят краварите за смях. Очевидно отвъд океана са решили да пробват тактиката "сто пъти повтори една лъжа и тя ще стане истина". От това обаче само те губят.
4
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е руски агент Коми надуши, че Тръмп е руски агент и беше уволнен. После Тръмп се опита да го убие във казиното си, но Коми избяга а загинаха 59 човека и светиха маслото на Падок.
3
2
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Допускам че гугъл продава данни на цру срещу индулгенции че търгува лични данни на цял свят за свои цели... Освен това допускам че тримата сенатори спряха юп, което е директна държавна намеса на една държава в друга, допускам че и много други неща прави сащ срещу света като 50 войни за 50 години но .....
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека истината да излезе наяве
1
3
 
27
 
! Отговори
До Google преди 6 години
Допускам че Google си плаща данъците, честна пионерска.