Учени уверяват: На Земята остава малко до свръхзатопляне!

Планетата ни - по-чувствителна към увеличения въглероден диоксид
17 окт 2017 13:34, Петя Славова
48
Учени уверяват: На Земята остава малко до свръхзатопляне!
Снимка: Reuters

За рязко покачване на температурите в миналото е било нужно едва 2,5 пъти повече въглероден газ, отколкото е сегашното му количество в атмосферата, съобщи Лайф.

Американски учени установиха, че голямо затопляне преди 52-56 милиона години е настъпило при концентрация на въглеродния газ от 1000 частици на милион, а не от 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано. Това означава, че нашата планета е по-чувствителна към увеличените концентрации въглероден диоксид, отколкото се предполагаше досега.

За да се разбере какво е било нивото на въглеродния газ в миналото, обикновено се взимат проби от антарктическия лед, в който се съхраняват мехурчета въздух от древността. Преди 30 милиона години обаче климатът бил по-топъл и нямало многогодишен лед в Антарктида. Затова е трудно да се измери концентрацията на въглеродния диоксид в по-ранни епохи.

За целта учените сега сравнили съотношението между изотопите въглерод 12 и въглерод 13 в седименти на морското дъно. Резултатите показали, че преди 52-56 милиона години около половината от въглеродния газ в атмосферата произхождал от топящ се лед.

Нивото на въглеродния газ в атмосферата се повишило до 1000 частици на милион. Това повишаване предизвикало затопляне и топене на многогодишния лед. Следователно за повишаването на средногодишните температури на Земята с 3-8 градуса Целзий били нужни едва 1000 частици на милион, а не 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано.

Сега концентрацията на въглеродния диоксид в земната атмосфера е 416 частици на милион и ежегодно нараства с две частици на милион. Казано с други думи, нашата планета е близо до по-голямо затопляне, отколкото се предполагаше досега.

В изследването все пак има някои слабости. Преди 52-56 милиона години океаните и тундрите на Земята не били покрити с лед - климатът бил по-топъл дори в промеждутъците между особено топли периоди. Затова не е ясно къде е можело да има многогодишен лед, при чието топене би се отделил въглероден газ.
Резултатите от изследването са публикувани в Earth and Planetary Science Letters.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
35
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
То че има затопляне е ясно, не е ясно защо се чертаят абсурдно-глуповати прогнози за апокалиптични затопляния и т.н.? Също така да се твърди, че едва ли не климата на планетата е и може да бъде статичен, е колосална простотия.
21
1
 
35
 
! Отговори
Опа преди 6 години
До ... 20 Ползвай копирния си интелект за други цели. Глобално нещо се случва но това не е затоплянето а изграждането на една перфектна империя включваща всички земи и народи.
20
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въглеродния диоксид също преминава през кръговрат подобен на водата, но незнайно защо по всички медии се гърмият как той непрестанно се натрупва в атмосферата. Вадят се разни графики с непрестанно нарастване на стойностите на СО2 и някакви глуповати прогнози как той ще продължава да расте прогресивно. Това че световния океан и земната *** непресттанно абсорбират огромно количество СО2 никой не го споменава, важното е да се плашат хората.
19
3
 
35
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа като гледам тука повечето са баш "разбирачи", поради тази причина няма да е никак лесно да им се обясни с нещо по сложно от "да" и "не". Но все пак! Има само 3 преки начина да се промени тем на земята! 1. Да се измени орбитата и 2. Слънцето да промени светимоста си. 3 Да се промени атмосферата на земята. Всички други начини са следствие от тези! Та досега не е установено да са 1 и 2 та остава 3. И сега изменението на атмосферата става в последните 200-300 г. индустриална рево. Та така!
18
1
 
32
 
! Отговори
Да кажа! преди 6 години
мен на топло ми е убуу, океана даже и да е световен е далеко, у село ако реката се дигне таман магарито право ще се пои , нивата сама ще се полива а прасето винаги ще си има сланина.
17
1
 
37
 
! Отговори
мхм преди 6 години
ала бала ница и оп данък климът , оп забрана за горене на дървесина и въглища оп лоб за тези с газа и тока ... дрън дрън и газовия хъб, дрън дрън и топло става дрън дрън газификация и електрификация ,, дрън дрън и за пореден път играем хорце писано от деда ви .
16
3
 
37
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Каквато снимката такава и новината! Толкова много учени, толкова много техника в космоса и до ден днешен ни една истинска снимка, ни на земята ни на планета само компютърна графика. Планетата може и прегрява, но земята си е добре, всичко тук е на цикли - по-студени и по-топли, по-светли и по-тъмни. Стига с тоя лобизъм и подтикване към все по-големи данъци за климат.
15
2
 
37
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Всъщност въглеродният диоксид е полезен точно заради това затопляне на Земята. Без него щеше да е голям студ. Разбира се ако е прекалено много се получава парников ефект и прекалено голямо затопляне. Един от източниците на въглеродният диоксид са автомобилите и затова е по-добре да караме дизелови, а не бензинови автомобили.
14
1
 
36
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Озоновия слой няма нищо с глобалното затопляне и за твое успокоение той си е много добре. Преди години се беше отвори дупка в него в Атлантически океан в близост до Антрактида, сега тя се затваря.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето поресните глупости, изсмукани от пръстите сензации за публика тип овца.
12
5
 
34
 
! Отговори
до леля Гошка преди 6 години
Затопляне ИМА и то е защото озоновия слой изтънява! Не случайно, лятото не може да изкараш 5 часа на слънце без да се намажеш с 30 - ти фактор! Ама на дедо Гого кво да му обясняваш, че сега колите произвеждат повече вредни емисии, отколкото преди 500 години печките /а то не е имало други замърсители/ са произвеждали!
11
3
 
36
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
След години...ще излезе истината, че всичките дрънканици за човешкия фактор в така нареченото "глобално затопляне" са си чиста измама ! За пари, естествено ! Доналд Тръмп и съветниците му прости ли са, та се изтеглят от оня измислен договор ?! Затопляне няма !!! Има внушения в Матрицата ! Кой има акъл, ще е наясно...
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво ся - Бургъз - град N 1 за живеене ще потъне под вода /ла..на/
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи при сегашните темпове затоплянето се очаква след 292 години. То скоро бре :)
8
1
 
35
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
И какво точно трябва да е положението на Земята спрямо Слънцето за да настъпи въпросният цикъл? Моля за малко подробности, че нещо се бех унесъл и те изтървах... ----------До 7Строенето на диги върши работа за известно време при бавен процес на надигане на нивото на морето. Обаче ако става рязко и за кратко време, си е чиста проба харчене на много, ама много пари. Дигите са само видимата част, но има още твърде много. Като за начало, помисли за подземната инфраструктура и как ще й се отрази
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята е малка. Знам че от нашето село по голямо няма, но е хубаво и да поглеждате към звездите.
6
5
 
34
 
! Отговори
До Дедо Гого преди 6 години
Да и градовете като Варна може да останат под водата, освен ако не започнем като холандците да строим диги вътре в морето.
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедо ГогоЦиклична ти е мисълта. Проблема е, че според положението на земята спрямо Слънцето все още не сме в този етап където настъпва този цикъл. Дори сме далеч от него. Това е проблема. Преди да ми говорите за цикли поне се запознайте с нещата.
4
11
 
41
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
И кво, като се стопи леда ? Циклични промени в климата на Земята. Толкоз ! Ама, да има крякане, сензации и т, н.
3
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е само до топлото, бурите на които бяхме свидетели ще стават все по-силни. Ама споко сега като завали сняг някъде ще се пръхнат ония разбирачи които си мислят, че щом вали сняг значи няма затопляне. Заради такива вече се нарича Климатични промени, понеже отнема много време да им се обясни нещо елементарно като земна орбита.

Спонсорирани публикации