"Умните" играчки – как непознати могат да говорят с децата!

Потребителски тестове искат изтегляне на някои играчки
10 дек 2017 10:56, Елена Кирилова
7
"Умните" играчки – как непознати могат да говорят с децата!
Снимка: архив Reuters

Потребителска група кара големи търговци да премахват редица "свързани" или "интелигентни" играчки, които вероятно ще са популярни по Коледа, след като откри проблеми със защитата им и предупреди, че това може да изложи децата на риск, пише The Guardian.

Тестовете, проведени от компанията Which? и германската потребителска група Stiftung Warentest, както и от експерти в сферата на сигурността, са открили слабости в играчки с Bluetooth и възможност за връзка с безжичен интернет, които могат да позволят на непознати да говорят на детето.

Разследването открило, че четири от седем тествани играчи може да се ползва за комуникация с децата, които играят с тях. Проблемите със сигурността са открити при Furby Connect, i-Que Intelligent Robot, Toy-Fi Teddy и CloudPets.

При всяка от тези играчки Bluetooth връзката не е била сигурна, което означава, че експертите не са имали нужда от парола или нещо друго, за да получат достъп до нея. Малко техническо ноу-хау е било нужно, за да се хакнат играчките и да се изпращат съобщения до детето.

Когато бъде включено, Furby Connect може да се свърже с всяко устройство с Bluetooth на разстояние от 10 до 30 метра.

При i-Que Intelligent Robot разследването разкрило, че всеки може да свали приложението, да намери i-Que в района и да започне да използва гласа на робота като пише в текстовото поле. Играчката е дело на Genesis, която също така направи и куклата My Friend Cayla, която беше забранена в Германия заради притеснения за сигурността.

"Свързаните играчки стават все по-популярни, но както показва нашето разследване, всеки, който обмисля да купи такава, трябва да внимава", посочва Алекс Нийл, управляващ директор на компанията за продукти и услуги за дома Which?. "Сигурността трябва да бъде абсолютен приоритет при всяка играчка. Ако не може да бъде гарантирана, тогава продуктът не трябва да се продава".

Which? вече е писала на търговците, като ги призовава да спрат да продават свързани играчки, които са с доказани проблеми в сигурността.

"Сигурността на продуктите, които продаваме, е изключително важна за нас. Не сме получили никакви оплаквания от тези продукти, но сме в контакт с производителите, които вече разглеждат препоръките", посочват в изявление от Argos.

"Детската сигурност е топ приоритет и ето защо ние сме създали внимателно Furby Connect и приложението Furby Connect World, за да отговарят на законите за грижа на децата. Уверени сме, че начинът, по който сме създали и играчката, и приложението предлагат сигурно преживяване при игра", коментират от Hasbro.

Още новини за технологии четете в Investor.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да има парола за покемон My Friend Cayla 3.0 ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега да видим кой ми хакна покемона
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти пък у академията науките де такава ценност вилкем пик и морал леле ти уби бе брат ми
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле даите му хеликоптер и да иде на луната
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недеи бе игри играе бебето на 43
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грънчарче а поизлез от системата бе нема да обеднееш милионер си