Може ли Apple да купи Netflix или Disney?

Технологичният концерн възнамерява да похарчи целия си резерв от пари в брой
16
Може ли Apple да купи Netflix или Disney?
Снимка: Reuters

От години Apple разполага с най-големия кешов резерв сред компаниите в глобален мащаб. Само от края на 2016 г. са добавени 39 млрд. долара. Междувременно Apple разполага с пари в брой за около 285,1 милиарда долара, повече от 90% от тях са извън Съединените щати.

Но сега групата обяви фундаментална промяна на курса. "Целта ни е с времето да станем кешово нетно неутрални", заяви главният финансов директор на Apple Лука Местри по време на представянето на последните тримесечни финансови данни. Това означава, че Apple иска да похарчи всичките си пари, без в това да се смята поетият дълг.

Причината за промяната на политиката на 180 градуса е наскоро приетата данъчна реформа в САЩ. Досега Apple би трябвало да плати данък от 35% върху до голяма степен постигнатата в чужбина печалба. В резултат на това компанията, както и много други, предпочиташе да държи печалбата си извън САЩ. С надеждата за предстоящо съкращаване на данъците Apple дори пое дългове през последните години, за да върне пари към своите акционери чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Очевидно този подход си е заслужавал. Както се надяваше бизнесът, американският президент Доналд Тръмп съкрати данъците, които Apple и Сие трябва да платят за печалбите, до само 15,5%. Това представлява спестяване на повече от 50 млрд. долара за Apple - много повече от цената на лихвите по дълга от 100 млрд. долара, който Apple е трябвало да натрупа междувременно, за да не се отрази политиката ѝ на паричните ѝ резерви в чужбина. За сравнение: през ноември Apple издаде десетгодишни облигации с лихвен процент от почти три процента.

Според главния финансов директор Местри сега всички парични средства трябва да бъдат върнати в САЩ и похарчени. След приспадане на дълговете и данъците, които трябва да бъдат платени, чисто остават 163 млрд. долара. Сумата е предназначена отчасти за повишени дивиденти и допълнителни програми за обратно изкупуване на акции, както и отчасти ще бъде похарчена за поглъщания.

Анализаторите на пазара вече са спекулират дали не е в ход промяна в предишната стратегия за придобивания. Досега Apple купуваше предимно малки компании и разработваше почти сама всички свои основни продукти и услуги. Най-скъпото придобиване на Apple досега беше това на производителя на слушалки и доставчик на поточна музика Beats за 3 млрд. долара.

Като възможен обект за поглъщане сега, наред с други неща, се спрягат компанията за видео съдържание по поръчка Netflix или дори развлекателния гигант Walt Disney. Това би позволило на Apple с един замах да се превърне във водещ доставчик на видео стрийминг със свое собствено съдържание.

Компанията реши да навлезе на този силно конкурентен пазар, но до момента произведе само няколко вътрешни продукции. Въз основа на текущата пазарна стойност Apple може да си позволи да купи както Netflix за 115 млрд. долара, така и Disney за 166 млрд. долара. По-вероятно обаче е, Apple да разпредели голяма част от своите парични средства на акционерите и да продължи разширяването си с относително малки стъпки и придобивания.

Още новини за технологии четете в Investor.bg
 


16
Още по темата: AppleСАЩDisneyNetflix
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
iVader преди 1 година
До 180

Ще стане на айВейдър, а каската му ще има светещото епълско лого !
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже в блока мее ядосал един държа да подчертая че сее научил да пипа другия път тоя като пропипа му обещавам да го откомандировам с институция
10
0
 
5
 
! Отговори
dp преди 1 година
А бе Дисни да купуват ама дано не купят нетфликс, справят се прекрасно напоследък с генерирането на ново съдържание. Който както и да го пипне може само да развали работата.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Apple да разпредели голяма част от своите парични средства на акционерите"

Дидивиденти е хубаво да има, но не и раздавки, които, иначе, биха помогнали на компанията, да мине 1 трилион долара оценка ... Говорим за Дисни - компяния, която е на почти и век и многократно се доказва, че е една от най-успешните и прогресивни компании в историята на развлекателния бизнес. Говорим за Нетфликс - компания, която се издигна, като феникс и в момента променя цялата индустрия ... Не, да пилеем кинти ...
8
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 година
Нещо някъде сте се объркали МНОГО здраво...
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То явно политиката е такава гони клиента които плаща само в бг го има това
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булсатком ако ме накарате да заплатя такса за мобилно приложение че съм го изплатил на черен петък мисля да ви пратя на кзп да видят какво е черен петък щото ми писна от вас такса три лева за приемник черен петък и такса 2,40кои е луд не знам но такова няма наи скъпия пакет е 19;80 тия си прибавят такси на всеки приемник уговорка след първата година такси няма а след 17 та продължава да има прекалихте
5
3
 
2
 
! Отговори
Да си купят биткойни преди 1 година
Ако епъл обърне 245 млрд в биткойни - край с американския долар.
4
1
 
8
 
! Отговори
180 преди 1 година
Ако Епъл купят Дисни, в следващия епизод Вейдър ще говори с императора по айфон!
3
4
 
4
 
! Отговори
Явно долара се срива преди 1 година
Щом епъл махат доларите, значи ще се срива скоро. Явно ще падне долара и официалната американска валута ще стане биткойна. Има нещо да знаете.
2
3
 
3
 
! Отговори
Данчо Данъчния преди 1 година
Тия епъл защо не си връщат парите в щатите аааа? в кой бункер са я да казват барже. Те и наркодилърите така правят за да не плащат данъци - копаят и слагат парсата под земята

САМО ЧЕ тоя фалшив долар като се срине няма да струват нищо и може да ги предадат за хартия. Те за това са се усетили да ги "инвестират", т.е. да ги вкарат в оборот
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че има пари неозначава че ще успее да купи Нетфликс.