Оценени! Българските програмисти в топ 5 в света

Софтуерната ни индустрия получава задачите си отвън
26 фев 2018 18:00, Екип на Bloomberg
49
Оценени! Българските програмисти в топ 5 в света
Снимка: Pixabay

Професията на програмиста е доста сложна. Тя е сложен микс между математическа култура и знания и инженерен подход за конструиране на програма, която реално да бъде направена и да работи. Тя е реализация на математически умения в програмен код и трябват и двете качества. Това каза проф. Красимир Манев, президент на Младежката юношеска олимпиада по информатика, бивш президент на Международната олимпиада по информатика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Повод за гостуването му бе класацията на DataArt, която поставя българските програмисти са сред Топ 5 в света.

"Тази информация дублира моята информация от състезанията по програмиране, където действително след 30 години състезания по програмиране за ученици България, по брой медали, е на пето място в света. Статистиката е страхотен инструмент в света на вероятностното и не може без статистика не може, но е хубаво да се знае и, че със статистика могат да се правят и страхотни манипулации".

Някои колеги твърдят, че не е нужен стабилен фундамент, за да бъде обучен един програмист, каза гостът. "Производството на софтуер, обаче, е много многообразно. Има изключително прости приложения и има много сложни".

"Има много рутинна работа в програмирането, за която аз спокойно бих се съгласил, че ученици, завършили профилирано обучение, могат да вършат. От много години убеждавам хората, отговорни за образователната система, че трябва от много рано да се дава такава диплома за специалисти със средно образование и такива хора могат да работят спокойно в индустрията".

Българската софтуерна индустрия получава задачите си отвън. Тя се бори за всеки лев, търсейки клиенти извън България. Икономиката ни е малко закъсала. Българските фирми не поръчват много-много софтур. Те купуват отвън, а нашите работят изключително на ишлеме, каза гостът.

"Но имаме и изключения. Имаме няколко компании, които имат страхотни собствени продукти, но масата работят това, което клиентът дойде и предложи. Нямаме голям избор".

Как може да се обучават децата от ранна възраст по програмиране ако нямаме обучени учители?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
36
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Плюсовете на една зап. държава са социалните придобивки, сигурната среда за живот и развитие на семейството, тази в която ще растат децата ти. По цени и бюджет отдавна сме ги догонили. Но там си аут от днес за утре (в частна компания) и вътрешната конкуренция не е от приятните. Отделно, стерилността и американизираната матрица. Най-добрия вариант е да комбинираш предимствата на лудите Балкани с дискретността и финансовата стабилност на Зап. Европа като дом, клиенти, доходи, етикет и lifestyle...
17
18
 
37
 
! Отговори
оф преди 6 години
Добре все още има работещи хора че иначе тия програмисти ще умрат от глад, голи и боси ще ходят. Това се отнася и за всичките други паразитиращи професии.
16
1
 
40
 
! Отговори
Таню преди 6 години
В БГ програмистите са един шарен микросвят. Има една маса некадърници, има и много качествени люде. Тук вървят и невнятните яйчарки, тестъри, бизнес аналитици и да не изброявам. Много сме дебатирали с колегите ми за живот в западна страна, респективно компания. Минах и през това, и моят опит показа че монетата има две страни. Може доста да научиш или да заореш тотално. Пари се правят, да. Скуката е титанична, отношенията - сектантски. Сега и тук давам м/у 6 и 12К нетно, според вложеното старание
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Програмист 7Това е 99% от софтуера. Жалко е, че в България няма пазар за това, но какво да се прави. И все пак, едни 10ина хиляди по-високи заплати е много по-добре за икономиката, отколкото 10ина хиляди безработни.
14
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му викат,, работа,,не знаят какво е работа,как бг роба бачка като побъркан за500 лв, който работи в,,офис,,не го смятайте, че ,,работи,, изобщо не ми го хвалете.Новото поколение е страшно мързеливо.
13
0
 
39
 
! Отговори
Рамбо преди 6 години
До Анонимен 11Ада Лавлейс (дъщеря на Лорд Байрон, ако се интересуваш), Грейс Хопър и Хейди Ламар (която е доказателство, че жена може да бъде краисва холивудска актриса И гениален изобретател, чийто разработки са допринесли за създаването на незначителни неща като Bluethooth и WiFi ), не биха се съгласили с теб ...
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Не знам за Германия, ама северната им съседка, има и заплати между 8000 до 20 000 лева. (първите са за тепърва започващи, вторите са за ако си някакъв coding Jesus).ДА, след данъци, съответно ще ти останата 5 и 13 000 лева, има има и редица привилегии от рода на чисто нови и мощни макбуци за служени, пакет акции, които понякога ти надхвърля и заплатата, и много, ама много здрави бонуси. А и 6 седмици платен отпуск ... 7, ако имаш семейство.На запад не е чааааак толкова зле.
11
2
 
47
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Парите са големи само ако се съотнесат към мизерния български стандарт. Ако имаш семейство и искате да живеете що-годе като бели европейци без да се стискате по ганьовски, 3-4к стигат само от заплата до заплата. Нито колите тук са по-евтини, нито техниката, имотния пазар се наду, само услугите и яденето на ресторант са по-евтини. Това не са пари за луксозен живот, а за живот като европейската пролетарска класа.
10
8
 
40
 
! Отговори
М преди 6 години
Програмирането не е толкова трудно. Сега информацията е навсякъде и всеки който има желание и време може да се научи. Аз се занимавам със финанси, но програмирането винаги ми е било интересно, научих се сам изцяло със безплатна информация от интернет и сега това ми носи допълнителен доход. Когато имам време изпълнявам поръчки като фрийлансър, имам и няколко собствени програми и прототипи.Сега се уча да програмирам и софт за мобилни устройства (за Андроид).
9
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от жените стават чудесни тестери. И без това им е в природата да ти намерита грешките и да ти ги натякват.
8
4
 
39
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
До Анонимен 8Ти ще кажеш, че от жените не става. :D Вярно е, по-малко сме, но има.
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрограмистПарите които ни се плащат са диркетна външна инвестиция в БГ икономиката. Освен заплатите ни, харчат се пари за офиси, консумативи и т.н. Западните фирми ако ще да печелят милиарди.... по важното е, че свежи пари влизат в България и не излизат ресурси или материални активи.
6
0
 
50
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Пишем предимно софтуер за вътрешно ползване в западни фирми, от ниска до средна сложност. Никой друг не ползва тези програми, освен служителите във въпросните фирми - казват му enterprise software. Ефектът е, че тук остават само едни заплати които се изхарчват за ипотеки, нови коли и екскурзии, а западната фирма по някакъв начин е увеличила ефективността си с новия софтуер.
5
1
 
44
 
! Отговори
програмист преди 6 години
До ЩирлицНие бачкаме. Ти не бачкаш. Ако искаш собствен продукт - направи си.
4
9
 
46
 
! Отговори
Дракона преди 6 години
Мани ги тия програмисти, българските писачи по форумите са най умните и най оценените по света, най вече в Раша. И някой дори цъкат коментари без пари
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кажи една програма дето вие сте разработили, а ние сме чули поне за нея
2
3
 
42
 
! Отговори
Питър преди 6 години
"Българските фирми не поръчват много-много софтур"Грешката е вярна - българските фирми биха предпочели да поръчат костур
1
4
 
44
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
бачкаме на ишлеме, това е истината! няма наши собствени продукте и дано това се пормени по някое време и да има милионни компанни и в България

Спонсорирани публикации