Как изкуственият интелект се вписва в българския бизнес?

Средният бизнес е по-готов за това, твърди експерт
17 май 2018 10:52, Екип на Bloomberg
8
Как изкуственият интелект се вписва в българския бизнес?
Снимка: Pixabay

Ние сме силни в помощта си да подпомагаме компаниите да автоматизират своята дейност, защото сме автоматизирали нашата собствена. Реално ние имаме самообучаващ се алгоритъм, който създава модели и не ги създава човек. Това каза Христо Хаджичонев, съосновател и изп. дир. на A4E, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Това не е статичен модел, който се създава веднъж и след това престава да бъде точен. Това е постоянен процес на автоматизирано създаване на модели всеки ден".

"Начинанието, което съм започнал в момента като предприемач е второ в моя живот. Още през 1994 година, напускайки ученическата скамейка, включително преди да започна да следвам, основах компания, заедно с мои приятели. Още много рано определих, че имам афинитет към предприемачеството".

Целта на A4E е да предостави аналитични услуги, базирани на математическия апарат, на популярните изкуствен интелект, машинно обучение и големи данни, за малък и среден бизнес, като към момента виждаме, че средния бизнес по-скоро е готов за това, обясни гостът.

"Няма дефиниция на big data. Дефиницията, които аз харесвам, е, че това са всички данни, които надхвърлят капацитета на една организация да ги обработи. За различни компании размерът на bid data е различен. Ние правим система за автоматизиране на човешки труд и взимане на решения, като в болшинството от случаите това става посредством обработка на големи данни".

Изкуственият интелект, до толкова, до колкото съществува в момента, не е нещо, което в един момент ще развие самосъзнание, обясни събеседникът. "Изкуствен интелект можем да наречем нещо, което автоматично автоматизира човешки решения или поведение. Популярна е замяната на хора с чат-бот, който да помогне да систематизира информация и да предложи решение или да ви прехвърли към човек".

Това е все още ново и за света, а в България бизнесът е относително скептичен, сподели Хаджичонев. "Той предпочита да види някаква технология, приложена успешно някъде, за да я приложи и той. Но има и доста клиенти, които пробват и клиентите, които сме успели да привлечем, не ги губим".

На какво ниво са решенията, за които A4E подпомага дейността на компаниите, с които работи? Какви решения търсят малките и средни предприятия и в кои сектори най-много се нуждаят от такива автоматизирани решения? До каква степен могат тези системи да управляват риск? Може ли изкуственият интелект да реагира адекватно на събития от типа "черен лебед"? До къде може да стигне изкуственият интелект в обозримо бъдеще? Какви са географските посоки, в които се развива компанията и какви са краткосрочните и средносрочни планове на компанията? Ще се търси ли голям инвеститор?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, което се преподава в училищата и е масово достъпно из интернет и се предлага от повечето компании, няма ниииищо общо с това, което се готви в частни и държавни лаборатотии в последните 10 години.
5
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 7 месеца
В държава, в която "естествения интелект"(доколкото е останал) е по-евтин от "изкуствения", какво бъдеще може да имат АI решенията ?
4
1
 
1
 
! Отговори
До 3-Вуте преди 7 месеца
И ти с поста си и езика го доказваш.А такива като теб са доста.Виж форумите и повече не ти трябва. Пълно е с ,,БАЦЕта"
3
0
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 7 месеца
Преди да се прави изкуствен интелект трябва да има естествен такъв, а както каза баце мит'ряла е кофти!
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що е ИИ и има ли почва у нас?

На ХII конгрес на БКП този въпрос беше много детаийлно разгледан
1
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 7 месеца
Сигурно е едно: ИИ е по-умен от 99 процента от българските чорбаджии ;)