Най-сетне: Tesla изпълни целта за 5000 Model 3 на седмица

Превърнахме се в истинска автокомпания, твърди Илон Мъск
2 юли 2018 11:07, Бойчо Попов
22
Най-сетне: Tesla изпълни целта за 5000 Model 3 на седмица
снимка: Ройтерс

 Американският пионер на пазара на електрически автомобили Tesla е успял да достигне производствената си цел за поне 5000 броя от своя Model 3 на седмица. 5000-ият брой на колата за седмица е излязъл от контейнерите на завода в неделя сутринта, предава Ройтерс, като се позовава на служители на компанията.

Самият основател на Tesla Илон Мъск се похвали в неделя в Twitter, че компанията е произвела 7 000 коли за седмица, включително поне 5 000 броя от седана Model 3, в последната седмица от второто си тримесечие. 

„Мисля, че вече се превърнахме в истинска автомобилна компания", пише Мъск в и-мейл до служителите, цитиран от Ройтерс. "Беше доста забързано", казва служител от завода. Него в колега съобщи за „голямо парти" след производството на 5000-ната кола.

Много анализатори обаче се съмняват, че това е достатъчно, за да се строят по 5000 коли на седмица дългосрочно. Самият Мъск е заявил в мейла си, че сега Tesla очаква да произвежда  по 6 000 броя Model 3 на седмица през този месец. 

Компанията си бе поставила за цел да произвежда по 5 000 Model 3 на седмица преди края на второто тримесечие в събота, за да демонстрира, че може да произвежда масово седани, задвижвани с енергия.

Производителят изгаряше пари в брой, за да произведе колата, а закъсненията също така можеха потенциално да компрометират лидерската позиция на Tesla на пазара за електрически коли за сравнително дълги разстояния на средни цени, тъй като множество конкуренти се готвят да пуснат конкурентни превозни средства.

Самото производство страдаше от редица проблеми, включително такива, свързани с прекалено разчитане на автоматизацията на монтажните линии, проблеми с батериите и други.

Според редица експерти сега Tesla е на кръстопът: От успеха на серийното производство на Model 3 зависи дали компанията с около 40 000 служители може да се превърне от губещ пари нишов играч в истински печеливш автомобилен производител.

Амбициозният милиардер Мъск се опитваше с всички сили от месеци наред да постигне целта си за производство. От време на време той дори остава да спи в завода, за да установи лично слабите места в автоматизираното производство.

Когато и това не беше достатъчно, за да премахне "производствения ад", както го нарече самият той, Мъск нареди да се издигне голяма колкото две футболни игрища палатка за нова монтажна линия на паркинг до завода във Фримънт. „Не бе възможно да направим нова сграда толкова бързо и затова за две седмици построихме огромна палатка", обяснява Мъск в Twitter.

Tesla вероятно ще обяви данните за производство и доставките за тримесечието по-късно през тази седмица, а инвеститорите ще следят дали компанията ще може да запази производствената си скорост към края на тримесечието. 

Целия анализ четете в Investor.bg


22
Още по темата: TeslaИлон МъскModel 3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вероятно ги вадят от контейнерите, защото ги правят в Китай и ги транспортират до суперфакторито в САЩ в контейнери ;)))
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"5000-ият брой на колата за седмица е излязъл от контейнерите"... конвейрер, може би? Бойчо е тъипичен джурналист. Не прави разлика между контейнер и конвейер. Те затова от край време жърналистика учат тези, които не стават за друго, освен да лъжат и мажат.
16
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Бойчо, редактирай малко бе братко. :)
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еее, разгеле! Предплатил съм 3 наведнъж и ги чакам от година вече :)))
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излязъл от контейнерите на завода ли. Този отп.адък не е ли слязъл от КОНВЕИРА или краварите нямат такъв а контенер за отпад.ък.
13
1
 
5
 
! Отговори
За пояснение преди 8 месеца
Значи, Теслата излиза от контейнер, който пък е в гигантско шоколадово яйце!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"5000-ият брой на колата за седмица е излязъл от контейнерите на завода..."
Абе щом ги вадят от "контейнерите", не ми ги хвали 😅.
Интересно е също кои са висококвалифицираните кадри, които ги вадят от контейнерите? Ако са като тия дето се навъртат около нашенските контейнери... мале, малееее
11
1
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 8 месеца
Ха-ха, тук говорим за седмица, не за петилетка, ***
10
16
 
5
 
! Отговори
Е лектрокарчик преди 8 месеца
Ха-ха, че ние при бай Тошо правихме 8 пъти повече електрокарчера, та и по-читави. С туй ли ще хвалим великата индустрия, в която наляха 1-2 трилиона дойляра?
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилията е болест.
8
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правят коли в палатки. Нещо на стахановщина избиват нещата, а Мъск е замязал на звеноводка многомашинничка. А местният сорросоидаш се подиграва на руснаците. Смееех.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой планува ли, да искам купи ? Знам, че са на поне 4-5 месеца, ама и ямма парите в момента. Просто ми е интересно.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лада и за кокошарник не става.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3 - Затова в Москва, хората с пари са или с Мерцедеси, или с някакви екзотика или с, да, Тесла. Шадичките, ако бяха такава хубава коалиция, щяхме нея да караме.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, но това трябваше да стане през есента на миналата година.
3
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ладичките са в пъти по-добри от хай-тек боклуците на Америка!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
гордостта на владимирович вади по 4500 ладички на седмица
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всъщност удари 7000. Жалко, че не стана пред 7-8 месеца. Сега щеше да има 200 000 от тях на улиците. Е, дано успея да събера парички за една. Па ако се счупи ... Ми купчина маламарина, голяма работа.