Европа изостава технологично и това е ясно видимо

ЕС показва признаци на дивергенция, а не на конкуренция
29 мар 2019 11:37, Бойчо Попов
49
Европа изостава технологично и това е ясно видимо
снимка: Pixabay

Технологичното изоставане на ЕС е видимо, тъй като в Топ 20 на високо технологичните компании в света има девет китайски и 11 американски компании. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Иванина Манчева – консултант и издател на Economix.bg. 

„Проблемът на ЕС в годините след кризата е, че показва повече признаци на дивергенция, отколкото на конкуренция“, коментира тя. "Що се отнася до Централна и Източна Европа, страните в този регион вече не представляват толкова голям инвестиционен интерес, какъвто имаше преди световната финансова криза". 

Едновременно със спора около сделката между Alstom и Siemens бе публикуван доклад на германска икономическа група, която за първи път описва Китай като системен конкурент, припомни Манчева. За първи път се обръща целенасочено внимание, че Китай формира конкурентните си предимства за сметка на по-ниски трудови стандарти, по-ниски стандарти за защита на околната среда и за сметка на държавни помощи и субсидии. 

Всичко за протекционистките мерки и засилването на ролята на правителствата в ЕС  - вижте в интервюто с Иванина Манчева.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС говори за протекционистични мерки. Не е ли смешно? Та те срещу Българския селянин с 2 офце в двора се защитават!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Да напишеш език не е толкова трудно. Работата е... Защо ще го правиш? Топ ата вода е открита вече.А колкото до "BG операционна система" - да, дръж ми бирата, докато дам стотина милиона за разработка, тестинг, UX, long term support, RnR за операционен система, която никой никог няма да ползва, защото пазара е прекалено фрагментиран и сега.А и д а е си мислиш, че топ компаниите в света се занимават д а правят езици и OS?
36
4
 
1
 
! Отговори
za BG преди 5 години
БГ-програмисти за нищо не стават, само лапат едни големи заплати от западните фирми!Колко програмни езици измислиха?Има ли БГ-операционна система??
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво! Супер си е!
34
8
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 5 години
Русия нали не е колония?Докъде я развиха науката?До москвич и ВЕФ.Гладък мозък, полиран! Москвичи не правят повече от десетина години. ВЭФ се прави в друга държава - Латвия се казва.В Дубна (една нашенска *** по ТВ каза Дубай!) направиха няколко нови химически елемента, на въоръжение вече имат бойни лазери "Пересвет". Нищо чудно, нали руснаци измислиха лазера! Имат хиперзвукова ракета "Циркон", която лети с 9000 км/ч, строят 3 грамадни атомни ледоразбивачи "Лидер" с азиподи. Недостижими!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на ЕС в годините след кризата е, че показва повече признаци на дивергенция,--дивергенцията е хубав сигнал за обръщане на текущият "технологичен" тренд... който изобщо НЕ кореспондира с естественото, биологично, емоционално развитие на човека и неговите РЕАЛНИ жизнение нужди!"технологичният" тренд е нужен на "бизнеса" за да стимулира "апетит" за ново търсене, и съответно ново завъртане на мелницата на консумацията, лихвата и кредита... но това обаче среща отпор от нуждите на хората
32
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 5 години
"За сега Китай произвежда високотехнологични продукти, защото е взаимствал идеи и технологии от вън."***, китайците са народ с цивилизация от 5 хиляди години, при това континуална. Измислили са хартията, барута, ракетите, компаса, сеизмографа, коприната, туша, чая, макароните, хвърчилото, фенера, архивите, ресторантите, създали са философия, военно изкуство, криминалния роман през XVI в, кун-фу, у-шу и много още. В момента сами създават технологии, поглеждат, копират, но вървят напред!
31
7
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 5 години
Гульо, това ли ти е хумора? Който подценява Русия е тъъъп! Тя разполага с велика наука и мощна суровинна база, а това е гаранция за успех. Могат да направят каквото си искат, след като направиха най-добрия изтребител 5-то поколение, хиперзвукови ракети и страховити подводници. Във военната техника надминаха факаните червеноврати, британците, французите. Ще изпищите: "Да, само оръжия правят!". Да, ама не! Направиха хирургичен робот, по-добър от "Да Винчи", превъзхожда го по много показатели.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да Евразийския съюз беше в по-тежка криза доскоро и от ЕС отделно от това беше подложен на санкции кибератаки тероризъм природни бедствия радиоактивно замърсяване и регионални конфликти съчетани с религиозно изостряне.Но в него за разлика от ЕС никой не мисли нито да се дели нито да се цепи нито да се спасява поединично което сега му викат да си следва националния интерес.Вместо това си помагаха едни на други измъкнаха се от кризата и сега съюза им е по-силен от всякога и вече ни превъзхожда де.
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа деградари във всяко едно отношение, научно, технологично, военно и т.н., но така е хипи-либерастията не прощава и по-лошо ще стана, накрая европейците ще си останат само в учебниците по история.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаваю Китай и обожавам китайките , и смъртно мразя сороскитегедари в софия.
27
4
 
11
 
! Отговори
Сп??нс - мдааа преди 5 години
Много ясно, в Европа големите фирми влагат много ресурси в защита на патенти и забравят да създават нещо ново, а в китай само за миналата година са създадени повече електрически модели и са основани повече автомобилни компании от всички съществуващи в Европа.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вадят на пазара смартфон за 300 лв., който е по-добър от един I-phone за 1000 лв.-Категорично няма такива съотношения
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 години изнасяне на производства в Китай и на пари в офшорки и това е резултата.Погледнете която и да е статистика и вижте къде са парите на големите фирми- никой не влага печалбите в I+D, нито ги пуска в обръщение .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25и какво предлагаш на клиентите си китайци, ако не е тайна?
23
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Не. Напротив в Европа. Германия.
22
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kраха на Империите. Западна Европа е заета да колонизира Източна и да се дуе кат пуяк колко са добре и както историята помни, започва упадък. Платежоспособния консуматор трябва да бъде държан ***, за да може да бъде обиран от монополисти и по-тарикати, и така докато паднат на нивото на колониите си.
21
7
 
17
 
! Отговори
ЕС=СССР 2.0 преди 5 години
Комунизъмът е едно недоносче! Бай Тошо ви го каза в прав текст още преди 30г.
20
8
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Топли ме и то много, много. 98% от клиентите ми са китайци и плащат точно, коректно и колкото са по богати повече толкова повече от горе дават. Не като опърпаните европейци дето цепят цента на две.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake News.

Спонсорирани публикации