Вашингтон обвинява Facebook в дискриминация при реклами

Twitter и Google също са заплашени от подобни искове
29 мар 2019 12:50, Бойчо Попов
8
Вашингтон обвинява Facebook в дискриминация при реклами
снимка: Ройтерс
Американските власти обвиняват Facebook в продажбата на целенасочена, дискриминационна реклама, която нарушава американския закон за справедливо жилищно настаняване (т. нар. Fair Housing Act). Регулаторите в САЩ преразглеждат и дали рекламите, поставени от Twitter Inc. и Google на Alphabet Inc. също дискриминират хората, търсещи място за живеене.

Министерството на жилищното строителство и градоустройството обвини в четвъртък Facebook, че позволява и насърчава пристрастия, основани на расата и религията, както и на пола, като ограничава кой може да вижда реклами, свързани с жилища, на своите платформи и в интернет. Министерството също така е изпратило писма до Twitter и Google, с които разпитва за рекламните системи за техните сайтове и продукти, пояснява Брайън Съливан, говорител на ведомството, цитиран от Bloomberg.

„Facebook дискриминира хората въз основа на това кои са те и къде живеят”, казва Бен Карсън, министър на жилищното развитие и градското устройство. „Използването на компютър за ограничаване на жилищния избор на дадено лице може да бъде също толкова дискриминационно, колкото и затварянето на вратата пред лицето на някого".

Социалната мрежа позволявала на рекламиращите жилища лица да изключват хората, които са класифицирани като родители; с неамерикански произход, нехристияни и с интереси за достъпността на средата и испанска култура; както и други специфични класове групи, се казва в изявление на министерството.

Целия материал четете в Investor.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, ама аз ако пускам реклами за жилища няма да искам да плащам да ги показвам и на х0ра без пари, които не могат да си ги позволят. Тези опции са единствените, заради които изобщо избирам фейсбук за реклама. Прекаляват тия хора.
6
1
 
3
 
! Отговори
WWIII преди 5 години
Третата световна война се води отдавна и основните жертви са неграмотните, необразовани, но претенциозни и с високо самочувствие "потребители",които не могат да прочетат десет реда текст и само гледат картинки, като затова най-малко са виновни соц. мрежите и Гугъл.Все пак би било любопитно да се види как властите разпитват заловен на местопрестъплението и арестуван изкуствен интелект.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изнежени женчовци...
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде, да направим света едно колониално блато!Където всичката цветна мързелива пасмина е равна, защото и те ще станат консуматор!Алчността ви ще ви погуби. Вече и Европа стана колониален майймунарник. Дано да почне по-скоро трета световна война, та всичко да потъне в кръв.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще кажа за н-ти път. Няка как бизнес модела ти да е продажба на лични данни! Освен това, за какво са ни тия соц. мрежи, при положение че реддит и форумите вече са измислени?
2
3
 
16
 
! Отговори
Сс преди 5 години
Тези Американци има ли някой да не го обвиняват в нещо??
1
5
 
20
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Хаха, ясно е, че няма да показват реклами на скъпи жилища на чepнилките от гетата. Имайте предвид, че платформите знаят за нас много повече от това, което сме публикували, на тази база автоматично ни се изпращат правилните реклами.

Спонсорирани публикации