"Диктаторът" Марк Зукърбърг отново в центъра на скандал

Той споделял данни на потребители със свои приятели
17 апр 2019 17:07, Нели Христова
34
"Диктаторът" Марк Зукърбърг отново в центъра на скандал

Пореден ден, пореден скандал за създателя на Facebook Марк Зукърбърг. Едва ли вече е останал човек на Земята, който да не знае, че данните му никога не са защитени от социалната мрежа, въпреки обещанията на изпълнителния директор.

Нова поредица от хиляди изтекли документи показват, че Зукърбърг е споделял данните на голяма част от потребителите на Facebook като награда за други компании, които имат много реклами в социалната мрежа или фирми, собственост на негови приятели.

Но създателят на платформата искал нещо в замяна – компаниите трябвало да споделят данните на своите потребители с него, или достъпът им до информацията от Facebook спирал.

Именно този метод помогнал на Зукърбърг да издигне компанията си като водеща социална мрежа в периода между 2011 и 2015 година. Или поне така предполага Дънкан Кембъл, мъжът, благодарение на когото имейлите, чатовете, презентациите и разговорите от срещи в компанията излизат на бял свят. Той споделя близо 4 хил. страници с документи с немския вестник Süddeutsche Zeitung и американската телевизия NBC.

Още по темата

В свое изявление към NBC, Facebook потвърждава, че информацията е достоверна, но е "извадена от контекста“.

"Тези документи показват само едната страна на историята, но им липсва важен контекст. Подобренията, които направихме през 2014/2015 година възпрепятстват споделянето на информация с приятели на компанията. Фактите са ясни – никога не сме продавали данните на нашите потребители“, казва вицепрезидентът на Facebook, ала не представя останалата част от документите, които показват, че тези, изтекли от Кембъл са "специално подбрани“, за да натопят социалната мрежа.

Това не беше единственият удар за Facebook през последните часове. Създателите на Instagram, който бе купен от „синьото приложение“ през 2012 г. за 1 милиард долара, напуснаха управлението на платформата. Пред  сутрешния блок на CBS, те споделиха, че властта във Facebook е "диктатура, която никой не може да докосне“.

По думите на Кевин Систром и Майк Криегер, когато настъпил най-тежкия период за социалната мрежа, а именно – изтичането на първите данни за това, че информацията на потребителите не е защитена, настъпил разцвет за Instagram. Повечето хора, които използвали Facebook се преместили в дъщерното му приложение.

Тогава Зукърбърг поискал доклад, който описвал, как неговата социална мрежа помага на Instagram. Когато той му бил предоставен, милиардерът заявил: "Добре, тогава спираме всичко това“.

"Марк Зукърбърг ни третираше така, както Доналд Тръмп третираше Джеф Сешън, защото знае, че политиците няма как да го уволнят“, казва Систорм. И въпреки че екипът на Facebook се опитва да оправи проблема със сигурността и наема хиляди хора, които да му помогнат, всяко нещо от миналото е като неизбухнала мина - точно когато нещата се оправят, тя избухва изневиделица.

Но фактът, че управлението на социалната мрежа е на практика диктатура, не е лъжа – в края на миналата седмица почти всички акционери във Facebook предложиха да се гласува оставката на Зукърбърг на годишната среща на компанията, която ще се проведе на 30 май. Начинът, по който е устроено управлението на социалната мрежа обаче е не е на тяхна страна – Зукърбърг притежава толкова голяма сила на своя вот, че на практика последната дума и последното решение са винаги негови. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доставчика няма нужда от бисквитки. Той знае къде отива трафика ти и от къде идва. Можеш да се скриеш от него с някаква ВПН услуга, но тогава ВПН - а ще знае всичко за трафика ти. Разбира се ако не е пробит ВПН протокола или софтуера, който използваш. Тогава доставчика пак ще знае... Създателя на операционната ти система знае със сигурност. Вероятно и този на мрежовото ти оборудване. А и процесорите се оказаха с бакдори разни, преднамерени или не... Такъв е живота. Големите така стават големи.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наблюдението и следенето са на всички нива. Като се тръгне от локален компютър, мрежа, онлайн услуги и сервиси, всичко се наблюдава. Биг датата и анализа и са толкова напреднали, че няма измъкване. Интернет е такава форма на свързване, в която всеки вика и всички го чуват. Какво те интересува, с какво с занимаваш, какъв ти е капацитета, с кого и свързан и още много знайни и незнайни параметри. Когато трябва да бъде проверен някой за нещо няма лимити. Естествено, това важи само за големите.
26
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен няма начин да не се събира.Самия "интернет" е "РАЗГРАДЕН ДВОР". Ако някой си мисли,че е възможно да остане анонимен там,просто се лъже...Впрочем,"доставчиците" ЛЕГАЛИЗИРАТ шпионството си ,ПРИНУЖДАВАЙКИ ви да дадете съгласието за "бисквитките",както те ШЕГОВИТО наричат следящата си практика!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Има и начини, да не се събира, ама хората ги мързи, да си запомнят паролата вече ...
24
1
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Всичко се събира и продава. Не се заблуждавайте - чат, разговори, снимки - всичко от всяко устройство, което е свързано с нет.. това е. Ако не ви харесва - не ползвайте!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дедо виПо-лесно е от за употреба от Slack или Discord, защото почти всички го имат. А по телефона, не винаги е уместно. Ти имаш, нещо да ми казваш, но аз нямм време, да те чуя. Прщал ми съобщение и когато мога (или искам), аз ще ти отговоря.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Тоя оправдание ли е?
21
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който няма фейс, е задръстен!! Да ви е ясно. Плюете нещо мн полезно
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С всяка лична информация може да се злоупотреби, това става не само във Фейсбук, но и в другите социални мрежи, напр. Туитър!Това е само един от негативите на глобализацията и технологиите!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Гошу Коняра преди 5 години
Ко става бе майна???Кон бе кон...ушат кон и забад ))
18
0
 
11
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Аз затова си изтрих профила във Фейсбоклyк преди 2 години още, изтрих всички снимки, групи, приятели, публикации и информация ред по ред, остана само един кух профил с име и фалшив мейл, това е.
17
0
 
3
 
! Отговори
кой е тоз гoвньo преди 5 години
? Кривонос и с особена форма на черепната кутия...
16
1
 
24
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Има ли хора дето ползват още такива глупости? Говорете си по телефона,или излизайте на живо с хората в лице и контакувайте като нормални същества.
15
2
 
2
 
! Отговори
внимание преди 5 години
До ИнаАз не искам някой познати да могат да влязат и да видят какво си пиша или да пишат на някой от мое име. Пък за данните ми не ме интересува.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------или си ***, или не си родено в България .!
14
4
 
1
 
! Отговори
Ина преди 5 години
Аз не искам някой познати да могат да влязат и да видят какво си пиша или да пишат на някой от мое име. Пък за данните ми не ме интересува.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скоро и аз ще напусна ФБ
12
0
 
3
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
Дано се отдръпнат рекламодатели, че цените почнаха много да скачат.Няма да стане де, само си мечтая за Facebook пълен с потребители и без много рекламодатели
11
0
 
13
 
! Отговори
Слънчарски преди 5 години
Е не са продавали информация. Само са я давали безплатно. Това обръща всичко. Цукербург е напълно невинно агънце.
10
0
 
10
 
! Отговори
внимание преди 5 години
АНТИСОЦИАЛНИ МРЕЖИ !!!
9
5
 
15
 
! Отговори
М даа преди 5 години
А ЗНАЕХТЕ ЛИ ЧЕ Е РЕПТИЛ.