Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?

До 2040 г. 60% от месото ще е изработено в лаборатория
15 юни 2019 21:18, Нели Христова
85
Месо, но не от животни... Какво е бъдещето на пържолата?
Снимка: Pixabay

До 2040 г. скарата, каквато я познаваме, може и да не е същата. Според експерти в бранша, пържолите в бъдещето няма да идват от животни, а от растителни заместители или култивирани алтернативи, отглеждани на специални места.

Според нов доклад, 60% от месото няма да е истинско, заради нарастващото притеснение за ефекта, който отглеждането на животни има върху околната среда, както и заради увеличаването на нуждата от вегански алтернативи.

Култивираното месо ще бъде създавано "чрез експоненциален растеж на клетки в биореактори" и няма да включва клане. Разликата ще е почти неосезаема - клетка ще бъде извличана от живо животно, а след това ще бъде обработена в биореактор. Близо 1 милиард долара са инвестирали американски компании в подобни технологии. Някои от продуктите вече се предлагат и в ресторанти.

Докладът отбелязва, че въпреки развитите технологии за производство на месоподобни продукти, истинското месо все пак ще се предлага в магазина.

"Огромната индустрия, която включва клане на животни, е виждана от мнозина като ненужно зло. С предмиствата, които имат веган заместителите и култивираното месо, е само въпрос на време, преди те да заемат огромна част от пазара", пишат експертите в доклада. Той се позовава на "неоспоримия преход към вегетариански, веган и флекситариански диети. Култивираното месо ще е най-популярно в дългосрочен план, като то ще представлява 35% от пазара през 2040 г. Веган заместителите ще са съществени за преходния пазар. 

Докладът заключва: "Култивираното месо и заместителите ще разрушат индустрия за милиарди долари, както и всичките и компании за доставки. Това разрушение е подкрепено от масовото преминаване към протеини, които не са от месо, като последствие от нови лайф стайл трендове, които целят по-здравословен живот."


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това за бай *** не важи. Той ще гледа и коли прасета и муа кебапчета и сланина като за последно.
67
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
вишочайша глупост!!!!!!

Проблема на човечеството НЕ е че консумира месо от животни /което,му другото го прави още от Адамово време!!!/,а в това,че е ИЗГУБИЛО ЧУВСТВОТО СИ ЗА МЯРКА!!!)

ЗОМБИРАНИТЕ "богати държави" ИЗХАБЯВАТ ПОВЕЧЕ,отколкото имат нужда да консумират!!

МНОГО ПОВЕЧЕ!!!!
66
0
 
1
 
! Отговори
до pipo преди 11 месеца
Прав си.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи новите пържоли ще са полусинтетика-10W40 или нещо подобно!Ама то и сега животното нали растителна храна е яло!Но тогава ще го произвежат Тексако,Ексон мобаил,Дженерал дайнамикс,Дженерал Моторс или кой знае кой друг дженерал!Е,то и сега има полусинтетична мазнина-маргарин,но отзивите за нея са печални!
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
60, всичките ти приятели са го забелязали, просто не коментират.
Интересен факт е, че най-висока е смъртността при веганите, на второ място са вегетарианците и чак след тях са всички останали. Полезен начин на живот ли?
На изследванията върху главния мозък хич няма да се спирам...
63
0
 
7
 
! Отговори
Бъдещето преди 11 месеца
Честно!!!,че сега от какво са пържолите дет плющим или саламите дето ги мезваме....,ако не е домашно на село да ми грухти не ми го хвали .
Жалко,че не всеки може да си го позволи
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък чух, че щели да измислят хапче което като го вземеш ти засища глада и ти вкарва в организма всички необходими вещества. Но къде аджеба тогава ще отидат вкусовите ни рецептори или и тях ги очаква еволюция. Абе по добре революция.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тежко и горко!!!
60
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ядящите меси сме супер много,просто не ни забелязват защото повечето не се натрапваме и не квичим нон стоп по въпроса. Аз не ям месо вече повече от 20 години и доста приятели все още не са го забелязали това ;))
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

"На вън хората предпочитат да живеят извън града пък ние обратното .."

На вън е голямо място с много хора и доста тръдно, да си всеобхватен ...
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Явор Хаджиев

Пителката ми не ядеше месо, а ми отне 5 месеца да забележа ... хм, луда работа.
57
3
 
17
 
! Отговори
pipo преди 11 месеца
Тия американци ще съсипят планетата с техните глупости!
56
3
 
10
 
! Отговори
Явор Хаджиев преди 11 месеца
До Анонимен 52

Мисля, че много малко хора които не ядат месо парадират с това. Аз не ям от 10 години вече и повечето хора които знаят за узнали едва когато са забелязали че на обед или на вечеря не ям месо. Това си мой личен избор, както човек може да си избере вяра или политически убеждения. Не мисля, че вегетарианци или вегани трябва да бъдат упреквани.
55
1
 
11
 
! Отговори
ист преди 11 месеца
Предлаганото месо в магазините не е истинско месо.
пример - живо пиле прези клане е два килограма.
Същото пиле заклано и почистено в магазина е два и половина килограма.
Свинското е 30 % вода.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Shark

В интерес на истината и аз това си го мисля от много време. На вън хората предпочитат да живеят извън града пък ние обратното ..
53
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 11 месеца
Ето тогава, от центъра на града съм, но се изнасям. Продавам етажа и си купувам къща на село. Там ще си гледам кокошки и прасе и ще ям истинско месо.
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както и да се наричат тези вегански пържоли ще са ГМО
51
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
всяка седмица в една от търг вериги вървят кюфтете печени по 29 или 35 ст бр
в суров вид са бели на цвят интересно от какъв материал са оформени тези
произведения да не са плод на изк интелект
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вълнувам се от 2 въпроса (при положение, месото да бъде отглеждано в реактори).
1) Веганите ще го ядат ли?
2) С какво ще парадират веганите, след като всички ще са вегани? Вече няма да имат предимството да са малцинство и да квичат по разни сбирки.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На село има място да се гледат прасета. Ще се отвори ниша ако направят тази простотия, както със забраната за алкохола .
Фалшива новина.
Че ядем *** е видно, защото у нас се продават за месни, колбаси от протеини и оцветители, затова не купувам нищо от кайма , а купувам месо от животни и го меля.