Google тества квантово превъзходство

Процесорът им може да направи сложни изчисления за 3 мни, а не 10 хил. години
23 окт 2019 22:20, Нели Христова
60
Google тества квантово превъзходство
Снимка: Reuters

Резултатите от изследване на компанията Гугъл, което тества квантовото превъзходство с помощта на процесор, позволяващ да се направят сложни изчисления за малко повече от 3 минути, вместо за 10 хиляди години, са публикувани в сп. "Нейчър", предаде Франс прес. Информация за изследването по погрешка изтече през септември.

Тя за кратко се появи на сайта на НАСА, преди да бъде изтрита. За изследването се споменава и в броя от 21 септември на в. "Файненшъл таймс".

Учени от компанията поясниха, че създали процесор, който може да направи сложни изчисления за 200 секунди, докато на суперкомпютър от класически вид ще са му нужни 10 хиляди години за целта.

"Това феноменално ускоряване в сравнение с всички познати класически алгоритми е своеобразно тестване на квантовото превъзходство", заявяват учените в "Нейчър". "Специфичните за тестването изчисления са етап по пътя към създаване на очаквания в света на информатиката универсален квантов компютър."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както каза 49 първата работа на квантовите компютри е да влезнат навсякъде, където има "защита" с пароли. Ще ви прихващат пратени e-mail-li и ще ги разшифроват за секунди. И трийсе знакова парола да имате - ще се налучка. Естествено, не всеки *** и пульо ще има достъп до такава изчислитена мощ, но забравете за всякакъв вид "лични данни", банкиране и прочие.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само началото. До 5 години ще има множество квантови компютри с по - големи възможности. Целта на "изтеклата" информация от НАСА е да се подплащат хората, извършващи или планиращи незаконни дейности в мрежата. Лошо няма. Стига да не бъде използвано срещу гражданските свободи. Както най - вероятно ще стане.
46
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Да, бе, ще направи за 3 минути отлежала ракия на 10 000 г. - друг път...
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаят отговора предварително, понеже решават задача, на която знаят отговора. Като декодиране на парола, примерно. Знаят за колко време нормален суперкомютър ще намери отговора, понеже това са неща, които могат да се сметнат. Между другото, само мрежовите интерфейси на суперкомпютъра имат повече от 100 процесора. За самия него са няколко хиляди с по няколко яра всеки, а ако се използват графични процесори са с по няколко хиляди ядра всеки.
44
3
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
САЩ е най-развитата и технологична страна на тоя свят.Напиши квантов компютър в тубата и виж коя страна ще ти излезе ! Китай дори не е в топ 3 на най-технологичните страни.И гледам и за военна сила пишеш..Еми там САЩ са безспорно първа сила,следвани от Китай.Руснаците незнам къде ги буташ при големите !
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развитието на кватовите компютри е факт, въпроса е готови ли сме за тях?Питам защото тези компютри обезсмислят изявените ни сега методи на защита като пароли и т. Н. Аз поне нямам никаква идея каква защита може да се ползва срещу такава мощ. Така никои няма да има нищо защитено, ако не се измисли алтернативни защити. Да досега не са се налагали, но явно изостава сигурността.
42
1
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Просто ме е срам ,че чета толкова невежи коментари.Повечето от вас дори не знаете колко много не знаете. Квантовия процесор работи на съвсем различен принцип от обикновенния.Квантовия компютър разделя едно изчесления на милион по малки такива и ги изчислява едновременно защото той не складира информацията в битове както обикновенните.Освен това той е предназначен за изчесления не за игри. И такива глупости прочетох
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Мантов? Момче, нормален ли си? Математиката не е наука, а по скоро езика на науката.
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не квантов, ами мантов да е процесорът, пак няма да ми сметне колко точно е числото ПИ и пак ще я караме на "горе-доле, към 3,14". Ама иначе била точна наука математиката ха ха.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IBM също има подобни разработки, достъпни за масите чрез клауда им, за заинтересованите :)
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34Това всъщност е проблема в момента - да докажем, че е вярно. Варианта е, да оставим компютър да върви 10000 години и да сравним резултата. Другият вариант е да направим супер компютър с няколко милиона пъти производителността на обикновен такъв (има подобни машини) и да сравним резултатите.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Бе точно. Просто инкрипцията минава през квантови алгоритми. Този проблем е решен още 82-а :)
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38Не точно. На повечето супер компютри няма да можеш да подкараш игрица, ами повечето от тези компютри съвкупност от стотина или повече процесора в различна конфигурация, така че и дори закона на Мур да е работил в пълна сила в периода 2009-2019, вероятността днес да имаш обикновен компютър, който ще бие супер компютър при изчисления е мниго малка, защото говорим за малини с няколко хиляди, до няколко милиона пъти по-висока производителност. Не скорост, а производителност. :)
35
0
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
И отговорът на всичко е бил 42.
34
4
 
3
 
! Отговори
До44 преди 4 години
Не от ЦЕРН а от космоса.Казаха ми,че на Земята вече се вършат невъобразими глупости и скоро ще приключат с експеримента"човек"на планетата Земя.Жалко за тунеядците.Пропиляха сума ти ценно време за решаване на истинските проблеми на планетата Земя,заради една нация,която се взе на сериозно,че е върхът на цивилизацията.Не се чуди,че на някои хора"звездите им говорят".Те са със свръх чувствителен интелект,много близък до извън земния.От мене толкова.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Само поясни: от Церн ли ти се обадиха, или извънземните.
32
7
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
До Анонимен Ти щото изобщо не си профан. "Супер компютъра" от преди 10 години е бил с такава изчислителна мощ, че днес една съвременна игрица не можеш да подкараш на него.
31
1
 
3
 
! Отговори
Любопитко до 40 преди 4 години
Простете, а само един път ли е решил задачата? Да не би при следващото задание на същата задача да е дал съвсем различен отговор? Чисто по профански питам.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и гоюемия колайдер в Церн (Швейцария),беше чудо не виждано ама сега май само"ръждясва".Такава ще е и съдбата на квантовия компютър.А за в бъдеще ще го поставят в музея на човешката глупост. Трябва извън земен разум(интелект) и земни учени,които да го "преведат"на разбираем за човека"език",че тогава да се получи нещо смислено.Всичко значимо за човечеството е дошло все от там,от извънземното пространство.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛюбопиткоЛесно. За 200 сек е решил задача, която супер копютри са решавали за 10г. и е получил същият отговор. Други профански въпроси имаш ли?

Спонсорирани публикации