Рисковете на AI: Да загубим човешкия суверенитет

Все повече решения се възлагат на изкуствения интелект
1 мар 2020 10:42,
53
Рисковете на AI: Да загубим човешкия суверенитет
Снимка: Pixabay

Едно от големите предизвикателства, свързани с изкуствения интелект, е загубата на човешки суверенитет. В хода на развитие на изкуствен интелект все повече решения ще бъдат отдавани на него. Това каза д-р Мариана Тодорова, футуролог, в предаването Клуб Investor.

"В момента дебатът в Пентагона е дали трябва да се предостави решението на изкуствения интелект как да продължат бойните действия и дали да имат достъп до ядрени оръжия. За да сме конкурентоспособни в много сфери, трябва да използваме изкуствен интелект, но така се лишаваме от човешкия суверенитет", посочи Тодорова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ подобни влияния ще има в политиката, икономиката и социалните системи.

"Може да говорим за загуба на когнитивни способности, защото ще се учат все по-малко чужди езици. В момента има платформи за изкуствен интелект, които към днешна дата правят много добри преводи от 171 езика", обясни футурулогът

Тя говори и за влиянието на съществуващия към днешна дата тесен изкуствен интелект.

"Дори на ниво тесен изкуствен интелект има огромно влияние и това се вижда в бъдещето на пазара на труда. Към днешна дата изкуственият интелект може да замени успешно десетки професии", смята тя.

Според Тодорова сега е времето за глобален дебат и да се очертаят рамките, в които да се разпростре изкуствения интелект.

"В екологията, науката и медицината изкуственият интелект може да даде много решения, но други сфери, в които има много човешки взаимоотношения като политическите и социално-икономическите системи трябва да останат територия, в която решенията се взимат от човека", каза още Тодорова.

Вижте целият разговор във Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
14, България няма суверенитет от 1242 г. - ХIII век. През 1241 г. монголо-татарите на Бату нападат Иван Асен II и биват разбити;През юни 1241 г. Иван Асен II умира;През 1242 г монголо-татарите нападат повторно и подчиняват България;Периодът 1242 - 1393 гг е 150-годишна агония на Второто българско царство.
23
0
 
4
 
! Отговори
АЙ преди 4 години
В бг проблемите не са свързани с навлизане на изкуствен интелект, а с начините за преодоляване на на тъп0тияaтa и естествената простотия на местните аборигени, както и прогресивното увеличение на броя на калинките и тиквите на високи позиции в държавната администрация, парламента и правителството.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пчеларМоже би recommendation system за това коя е най-благоприятната позиция на кошерите смея и местния климат, растителност и исторически метеорологични условия. Да, това е основно за което се ползва. Неща, които чрез проъчване и само можеш да откриеш, но със съврементии технологии е много по-лесно и се ползваш от опита на всички за които кмаме данни.
21
3
 
8
 
! Отговори
!! преди 4 години
Абе преводачи и учители по езици щели да изчезнат. По-голяма глупост не съм чувал. В глобалното общество е нормално един човек да знае 2-3 международни езика. Нали не смяташ, че google преводач прави смислен превод? За стандартни текстове става, но за друго не става. А езика изобщо не е просто нещо и се развива. В една държава има 30 диалекта. Освен това ученето на език развива мозъка на човек. Това е все едно да кажеш, че няма нужда от учители по математика до 4ти клас, защото отдавна елки.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Икономист Те не разбират как ще се отрази тази промяна на пазара на труда и като цяло на глобалната икономикаХора с по 2-3 докторантури и IQ от по 150+ не разбират, ама ти разбираш ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мрежите G5 са един от инструментите, без който изкуственият интелект е немислим. Как? Би ли обяснил? Не виждам причина за сегашния ИИ, както и за футуристична му версия да НЕ съществува с или без 5G мрежа.
18
0
 
2
 
! Отговори
Специалист по ИИ преди 4 години
До 18ИИ в моемнта няма. Има силни наблягане на една от подкатегориите му, а именно т.нар машинно учене, което въпреки името не става въпрос за самоубичение а за изучаване на дадени данни, с цел получаване на допълнителн информация. Има доста алгоритми в тази област, но няма нито един който помага на машината да мисли или да се развива, защото нито знаем как да напишем такъв алгоритъм, нито имаме причина да го направим. Засега по-скоро говорим за статистика на стероиди в 99.9%.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Не точно.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че ИИ може да "мисли" само доколкото му е заложено от проектанта човек, вече от 25-30 години не е така. Т.е. откакто започна да се развива машинно обучение и самообучение. Една самообучаваща се система може далеч да надмине първоначално заложените й знания и да стигне до резултати, които никой човек или организация не може да постигне в рамките на живота си. И това всекидневно се случва, вече не е фантастика.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе що поне веднъж не предадете какво смята някой спесиалист по ИИ, а все футуролози и уфолози ви се въртят из писанията?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"сега е времето за глобален дебат и да се очертаят рамките на изкуствения интелект"------------На практика няма никакъв дебат. Най-малко пък глобален. Мрежите G5 са един от инструментите, без който изкуственият интелект е немислим. Наблюдаваме ли дебат? Ни най-малко. Пиндостанските корпорации силова принуждават страните да приемат тяхните мрежи и да не смеят да въвеждат изгодните и ефективни китайски. Това не е ли борба за господство в предоставянето и управлението на изкуствения интелект?
13
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Много от експертите, които казват, че интелигентните системи ще създадат повече работни места, отколкото ще автоматизират, всъщност са тесни специалисти в сферата на технологиите. Те не разбират как ще се отрази тази промяна на пазара на труда и като цяло на глобалната икономика. Една иновативна разработка, може да автоматизира работни места в много различни сфери, а не само в конкретната сфера, за която е разработена. Освен аутсорсинг сектора, няма да са нужни и учители по езици и преводачи...
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма суверенитет от 14в.... няма да ни уплашите
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувствата, усещанията, болката, емпатията винаги ще ни отличават от една кофа метал с платки.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както един японски инженер каза колкото и да се развива изкуственият интелект той няма да стане човек никога защото никога няма да има чувства.
9
4
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Никакви когнитивни способности няма да загуби човечеството. Всеки ще може да учи каквото си иска, без значение колко съвършени са станали платформите за превод.Дори преводачите в един момент ще могат да помогнат на хората, да учат по-бързо даден език. Стига да имат желание да го учат...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рисковете на AI: Да загубим МасовиЯ човешки суверенитет.Все повече решения се възлагат на изкуствения интелект, но това е първото приближение на виждането. При по-подробно и дълбоко разглеждане на феномена изкуствен интелект се забелязва, че тези уж негови решения са заложени при проектирането му от Хегемона. Пред съвременния свят стои фундаментален въпрос: Кой ще се окаже хегемон в близките десетина години.Негови ще са решенията.Негово ще е бъдещето.
7
1
 
3
 
! Отговори
МАТРИЦАТА преди 4 години
Завинаги.
6
7
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Изчислено е , че 496 милиона човека са предостатъчни на Планетата Земя - за да Еволюира. В момента населението е над 8 милиарда. Със появата на Роботите - Вече Няма Нужда от Работна Ръка, Хората до Един Момент само ще регулират процеса на развитие на роботите. Вече се изготвят Софтуери за управление на градове ( кметове) за управление на цели Държави. Човечетата са много, 8 милиарда, и с Вируси и Войни, ще се стремят да смъкнат Бройката поне до 1 милиард .Бъдеще ЗдравейХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
5
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
След 10 години, ще може да замени - 95 % от професиите . И в момента при зададена задача, за по малко от 1 година може да се направи и се правят, всякакви роботи и софтуери за тях. Роботите са евтини, работят 24 часа, нямат нужда от почивка, не се разболяват( лесно и бързо се ремонтират), единственото което харчат е малко ток, надеждни и прецизни и безпогрешни са :)В модерен автомобилен Завод работят около 500 човека, преди време са работели - 50 000.Робота може всичко - бързо, прецизно :)

Спонсорирани публикации