Компания заплашва да съди италианци, направили клапи с 3Д принтер

3Д принтираните изделия струват едва ?1, а оригиналите - ?10 000
20 мар 2020 18:30,
100
Компания заплашва да съди италианци, направили клапи с 3Д принтер
Снимка: Facebook

Преди седмица в италианска болница се изправили пред истински проблем - свършили им животоспасяващи клапани, с които да третират болните от COVID-19. Доставчикът обаче заявил, че няма да успее с доставките на тези медицински изделия.

Toва накарало медиците да намерят начин да създадат реплика с 3Д принтиране. На призива им се отзовали Кристиан Фракаси и Алесандро Рамайоли, които работят в стартъп компанияа Isinnova. Те казали, че техният 3Д принтер  може да бъде използван за целта, пише Business Insider.

Когато обаче двамата поискали от производителя на клапите чертежи и размери на изделието. Компанията отказала и ги заплашила, че ще ги съди за нарушаване на патентни права. Фракаси и Рамайоли обаче не се отказали и просто измерили вече съществуваща клапа и създали три различни версии.

Създадените с 3D принтер клапи струват около 1 долар. Официалният производител обаче продава клапите за $11 000.

До 14 март техните изделия са помогнали на поне 10 пациента, пише Масимо Темпорели, основателят на италианската компания FabLab.

"Пациентите бяха с опасност за живота и ние просто действахме", обяснява Фракаси във Facebook. "Нямаме намерение да трупаме печалби от тази ситуация, ние няма да използваме дизайна или продукта за нещо друго, освен наложителното", пише той. Двамата иноватори потвърждават, че няма да разпространяват чертежите.

Фракаси признава, че 3Д принтираните клапи не са много устойчиви и трудно могат да бъдат използвани отново, но предвид хилядократно по-ниската цена не е трудно да бъдат направени нови.

Действията на двамата италианци не остават незабелязани и хиляди са им благодарили в социалните мрежи. Сред тях и италианският министър на технологичните иновации Паола Пизано.

Действията на двамата италианци не остават незабелязани и хиляди са им благодарили в социалните мрежи. Сред тях и италианският министър на технологичните иновации Паола Пизано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
16
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Момче, не си мисли , че си хванал Господ за шлифера. Като бях на 24 в Германия, говорех 4 езика и бях арогантно българско лигаве, завършило ФМИ, спечелило олимпиада и със самочувствие до Бога. След 3 часа разговор с шефът ми тогава, световна фирма, ми се промени светоусещането и даже ме досрамя. Благодарен съм му досега. Мисля , че ти липсва един такъв разговор, ако ти помогне де....Прогресирай, пиши, стани гордост за България!
45
1
 
25
 
! Отговори
Italianskoto преди 4 години
правителство да съди компанията за опит за убийство на множество хора и ТЕРОРИЗЪМ...
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ба ти клапата ръиш ли,и противогаза има клапа и акваланга за под вода,те не вършат ли същата работа,не могат ли да се пригодят или да се разработи евтина алтернатива,ай стига бе,студенти по трудово обучение могат да го направят,да не кажа и ученици,пфф,теа *** утрепаа
43
4
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Ясен си ми , ти си от смешните майкрософт партньори....Не ти искам стажа, мерси. Аз съм от поколението, което пише код, не гради лего.
42
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези клапи китайсицте сигурно ги произвеждат на 20 цента бройката, а тия ги продават на $11,000. Те това е печалбарство.
41
1
 
2
 
! Отговори
IT преди 4 години
Няма такова нещо, fake newsНякой "професионалист" е гледал 9gag преди 2 дни без да провери нищо.
40
0
 
27
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
Смятай кво дране е било 11 000 =1 $
39
2
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
Ако незнаеш къде може да го намериш нямаш право да коментираш.Третия който няма да взема на стаж...
38
1
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
Community edition платено ли е? И теб няма да те взема на стаж :p
37
1
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
И на стаж няма да те взема
36
2
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Но самото Visual Studio е платено. Естествено, трябва да имат приходи. Не са БЧК. А дори и БЧК имат приходи, които са проценти от дареното.
35
4
 
0
 
! Отговори
. преди 4 години
До 36Глупости! И къде може да се намери публикуван сорс кода на бозичката? Ами на Офиса?
34
4
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
Пуснаха visual studio code, целият netcore и много библиотеки за netcore и net framework. Лаик, какво пишеш като не знаеш?
33
2
 
2
 
! Отговори
язе преди 4 години
До 33 да пуснаха файловете безплатно, но не от фирматат сза по 11 000 евро а от младежите които ги изпечатаха за долар, Аз знам 2 фирми у Софето които тестваха файловете и работи клабана.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък майкрософт да са опен сорс? Пуснаха мисля , че стидиото и до не изцяло и толкова. И като купиха гитхъб не станаха по опен сорс. Майкрософт е тема, за която и 300 поста не стигат ....
31
4
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
Няма такова животно.Говориш с експерт по темата.Open Source неозначавa free. Майкрософт са open source и не са безплатни.Free Software movement на г-н Сталман умря преди да се роди.Първия apple pc безплатен ли е софтуера? Не, че не съм фен на FSM...
30
1
 
22
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Явно Короната е страшна Лапачка за лекарствената Мафия. 10000 долара за клапа дето струва 1 долар. Гениална далавера. Само си представям и апарата ква далавера носи. Тези италианци вече почват и да намирисват яко.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При компютърните науки е малко различно- ако ползваш отворен код, трябва и надграждането да е отворен код. Ама разни титулувани крадци не го спазиха - Мак е такъв сллучай.
28
0
 
20
 
! Отговори
До язе 15 преди 4 години
Прочетох че италианците са го пуснали по интернет. Надявам се че е вярно. БЛАГОДАРИМ ИМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. Толкова живота може да се спасят. В извънредно положение сме. Всеки трябва да допринесе с каквото може . А пък производителите би трябвало да бъдат осъдени след пандемията за престъпления срещу човечеството
27
1
 
19
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Не е спекула а картел. И е вярно че ако едно нещо е за болница струва в пъти повече. Компютъра на ехографа с мощност колкото един лаптоп за 300-400лв. струва 5000 евро

Спонсорирани публикации