Компания на Безос изстреля суборбиталния кораб "Ню шепърд"

Ракетата бе оборудвана с апаратура за бъдещи кацания на Луната
14 окт 2020 07:29, Елка Василева
40
Компания на Безос изстреля суборбиталния кораб "Ню шепърд"
Снимка: архив, БГНЕС

Компанията "Блу Ориджин" на американския милиардер Джеф Безос изстреля и извърши изпитание на суборбиталния кораб "Ню шепърд", съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е седмото изстрелване на космическия кораб и тринадесетото в рамките на програмата "Ню шепърд". "Експериментът давам възможност да се провери взаимодействието между датчиците и компютрите при определяне на пространствените координати на кораба и скоростта на приближаване към повърхността. Тази апаратура дава възможност за кацане на Луната в рамките на сто метра от набелязана точка, съобщиха предварително от компанията.

Целият полет продължи десет минути, като корабът достигна височина от 106 километра. "Ню шепърд" бе изстрелян от космодрум в Тексас. След края на полета първо се приземи ракетата, последвана от капсулата, която се приземи с парашути.

Ракетата бе оборудвана с навигационна апаратура на НАСА за бъдещи кацания на Луната. Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави полета в Тwitter и подчерта, че американската космическа агенция се нуждае от капацитета да извършва кацания на точно определени места на Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименза това пък янките имат техния си вариант на руските "Корейко","Остап Бендер" и "счетоводителя Берлага"..
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма руски вариант на Джев Безос, нито техен Илън Мъск, нито много други ... имат само олигарси, които представляват господарите си в сянка... Руснаците скоро ще трябва да догонват американците в космоса :)
30
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименвикаш.."Малко стъпки"?!?!..Е нали "Малката човешка стъпка и големия скок на човечеството" ги "направи" Армстронг преди повече от половин век?как ТОГАВА са извършили въпросния "подвиг",ТОГАВА,а СЕГА им требало да правят "ПЪРВИ СТЪПКИ"?!Янките НАЛИ си "имаха" ракетите,с които "НЕКОЛКО ПЪТИ ПРАЩАХА ХОРА до Луната и ги ДОКАРВАХА живи и здрави на Земята"?КАКВО СТАНА С ТЯХ?..-Всички знаем:-Просто ФИЛМА свърши,светлините се включиха и публиката се разотива..Коя доволна,коя-не..
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АбеСъщо така е и фамилно име ....
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоМалко стъпки. ТИ какво искаш? Да изкочат с прототип на космически кораб, без да е тестван, като за преокта са дали 100-200 милиарда, без да са сигурни, дали ще работи изобщо? Може, ама ако го правеше Тони Старк от Avengers-ите. Останалото е фантазия.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема лошо ...Ако го питаш, той го прави за човечеството ... ама за СМЕТКА на човечеството.
26
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен 3Някой летя ли с тая първа степен дето е за многократна употреба втори път
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Да де, ама и ти си продукт на онова време! И пряк, и наследствен!Изводи?
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За справка - Китай са комунисти, саудитците са твърда монархия, САЩ -президентска демокрация, индийците са парламентарна демокрация, руснаците ги бройте за каквото решите, въпреки че на практика са президентска република с върл капитализъм. Извод - формата на управление няма никакво значение - дали ще са леви, десни, монарх или автократ, в крайна сметка важен е материалът и ценностите на народа. Докато нашите са да хвърляме гьобеци и салфетки, ще бъдем автономна турска провинция.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте ми забавни. И руснаците и американците и саудитци и индийци и китайци развиват интензивна космическа програма, българите се радват на половин лента отворена на околовръстното. Не е въпросът за политически пристрастия, въпросът е за РЕАЛИЗЪМ. Имаме ли космическа програма? Не. Ще имаме ли? Не. Имаме ли какъвто и да е високо-технологичен проект? Не. Нямаме нищо, което да ни свързвва с 21век, едвам едвам го докарваме до 20ти. И пак ли комунистите са ви виновни? Царе сте на самозаблудата.
22
7
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
106 километра?...И с това били щяли да са подготват за "кацане на Луната"?!..ПРИКАЗКИ ЗА МАЛКИ ДЕЦА!!!!!Просто тоя играч пробва ракета за "сваляне " на междуконтинентални балистични ядрени ракети,достигащи тая височина...Разбира се,"рашъните" имат вече такова оръжие,достигащо 100 км за нула време ,и янките,стреснати от тоя факт,са подгонили Безоса да направи каквото може и той по въпроса.Разберете:-ВСИЧКО се прави ЕДИНСТВЕНО за военно превъзходство в "близкия космос"!!!НИКАКВИ "научни м
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво на другаря Безос. само така.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11На Путин никой не може да му навре космическия кораб до луната в канализацията, защото нито има космически кораб до луната, нито има канализация в Руслямдия!
19
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Роскосмос УМРЕ!
18
7
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве *** и пульо почна да изстрелва ракети, само да цапат космоса. Няма ли кой да му навре ракетата в канализацията на тоя
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15. Искаш да се наредиш до иддиотите, които си дъвчат една и съща дъвка от години ли?
16
7
 
1
 
! Отговори
JJivanov преди 3 години
Голям обект до слънчевата система провежда тестове около нас заради огромен брой искуствени обекти в орбита около Земята и опасни тежко вредни обекти кацнали на Луната НИ./Обекта се засича като "ГОЛЯМО КУХО ТЯЛО"/ОТ вчера се появиха данни за изумление у проучващите от огромния брой перфектно работещи части в засечена по повърхноста техника вероятно влакове и кораби ...
15
1
 
4
 
! Отговори
Менто преди 3 години
Ерджи скоро щял да изстреля хиляди ракети заедно с виещите им космонавти .!.
14
13
 
12
 
! Отговори
Тия пак почнаха преди 3 години
да тестват холивудския инвентар и сценичен гардероб
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците ще пращат първата жена на луната и ще ходят на марс, а междувременно кремльовците разпространяват теории на конспирацията, че всичко било холивудски шaшми. Дрогаpе, не вервайте на империалистите, само нас слушайте.

Спонсорирани публикации