Първата редовна мисия на SpaceX завърши успешно

Капсулата Dragon успя да прибере четиримата астронавти на Земята
44
Първата редовна мисия на SpaceX завърши успешно
Снимка: Bloomberg

Компанията SpaceX на Илон Мъск успешно върна четиримата астронавти на Земята, след като приключи първата си редовна мисия до Международната космическа станция. Това за пореден път доказа, че компанията е единствения търговски партньор на НАСА, който е способен да превози хората до сега, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Капсулата Dragon се приземи в Мексиканския залив на запад от Флорида малко преди 3 часа сутринта в неделя, според видеото, споделено от НАСА. Космическият кораб на SpaceX трябваше да прибере капсулата с астронавтите Майкъл Хопкинс , Шанън Уокър , Виктор Глоувър и Соичи Ногучи и да ги върне на брега, за да бъдат прегледани от лекар.

Завръщането на екипажа след повече от пет месеца слага край на първата редова мисия на Space Exploration Technologies въз основа на договор с НАСА за транспортиране на хора до космическата станция. Това е първият път, в който четирима астронавти посещават станцията на американски космически кораб, след като програмата за совалки приключи през 2011 г. SpaceX транспортира двама астронавти до станцията и обратно миналата година в тестова мисия, изпреварвайки другия търговски партньор на НАСА, Boeing.

За последното пътуване до вкъщи от космическата станция екипажът потегли около 21:00 часа, този час бе избран въз основа на прогнозата за времето на Земята. По време на полета след навлизане в земната атмосфера капсулата се сблъсква с температури до 3500 градуса по Фаренхайт (1927 градуса по Целзий). Бреговата охрана наложи 3-километрова зона за сигурност около мястото на приземяването.

Успешното завръщане на "Екип-1" засилва ролята на SpaceX в космическите полети с екипаж на НАСА. Компанията бе избрана от космическата агенция на САЩ през април и за създаването на система за кацане на хора на Луната с футуристичния Starship.

Boeing разработва втори космически апарат за програмата на НАСА за комерсиални полети с екипаж "CST-100 Starliner", който е затруднен заради известни забавяния и един неуспешен тестови полет миналата година, без астронавти на борда. Boeing се надява да направи втори тестови полет със Starliner без хора идния август.

Още вижте в кадрите на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо поопърлена ми се струва и леко накриво плува. Дано следващия път не стане някакъв сакатлък. Тоя хитрец едва ли е пестил като при колите си, но все пак не изглежда добре.
8
2
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Я кажи като знаеш ? А *** и ти незнаеш но се правиш на интересен тука. Ае гушкай са там с мъжъ си
7
3
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Ми да го вэееме в България тоэ Мъэг, щом е толко надарен. Нема кво да се ограничаваме, само эемята не ни стига, треа се раэвиваме и в космосот
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хващам бас за 1000лв, че повечето спецове по космически полети не могат да кажат каква е разликата между линеен и импулсен стабилизатор на напрежение и какъв е този на телефона или компютъра им, но иначе знаят за "безтегловните" анимации на НАСА. Евала!
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аесектир с тиа фалшификации
4
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - МКС се намира на борда на един стар Боинг и с помощта от Холивуд предават на живо. Драгон мрагон всичко е измислица и анимации.В това число и руските космонавти на МКС, нали!
3
10
 
30
 
! Отговори
Срив преди 2 години
Сривът на руската космическа индустрия приключи успешно
2
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратили са двуместна гумена лодка да прибере капсулата - ясно, а по небето няма нито една звездичко, черно като бюлетина на ГЕРП.
1
2
 
23
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Ти що не си пиеш ракийката и да не се занимаваш с глупости...

Спонсорирани публикации