В крак с есента с оранжевия Mate 50 Pro

Новият флагман на Huawei залага на премиум дизайн и иновации в смартфон камерите и не само
Обновена: 28 окт 2022 18:47 | 28 окт 2022 15:09, Елена Кирилова
4
В крак с есента с оранжевия Mate 50 Pro
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

На българския пазар рядко се появяват смартфони в по-ярки и интересни цветове. Този консерватизъм на потребителите у нас по отношение на цветовете на устройствата бива разбит на пух и прах тази есен с едно наистина есенно предложение – Huawei Mate 50 Pro в прекрасен оранжев цвят, готов да внесе настроение в деня на всеки.

Но този смартфон е проява на смелост не само в цветово отношение, а и в няколко други посоки. На първо място това е впечатляващата му камера, на второ – иновации като сателитната връзка, която все още не виждаме при моделите на други производител. Но няма как да не обърнем внимание и на по-голямата му издръжливост както на удари, така и на прах и вода.

Какво обаче да очаквате на Mate 50 Pro?

Изключителен дизайн и следващо ниво на издръжливост

Освен в жизнерадостния оранжев цвят, Mate 50 Pro се предлага също в черно и сиво. Но този път от Huawei са решили да заложат на повече от цветови разлики. Оранжевият модел не е със стъклен гръб, а с такъв от веган кожа. Благодарение на това той не се пързаля в ръката и по него не остават пръстови отпечатъци. По-важното обаче е, че материалите, от които е направен, го правят до десет пъти по-устойчив при падане спрямо другите две опции, които са със стъклено покритие. Основният „виновник“ за това е изключително издръжливото Kunlun стъкло на дислея на оранжевата версия, което е направено от множество нанокристали. Всъщност Kunlun дисплеят е носител на 5-звездния сертификат за устойчивост на падане на стъкло от SGS в Швейцария, а Mate 50 Pro е първият смартфон с такъв сертификат.

Що се касае до Clous de Paris дизайна, както го нарича компанията, Mate 50 Pro има голям Space Ring на гърба, очертан със златист кант, който допълва оранжевия цвят. В този ринг са побрани задните камери на устройството.

Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Технологичният гигант не изневерява на традицията си да предлага двустранно извит екран на Mate устройствата. Всъщност 50 Pro е емблематичен и в още едно отношение. Той отбелязва 10-годишнината от зараждането на серията. От новия модел можете да очаквате 6,74-инчов OLED дисплей със 120 Hz опреснителна честота, а резолюцията му е 2616x1212. Там, където се срещат екранът и коженият гръб, има златиста рамка за допълнителен ацент. Издръжливостта на устройството е свързана и с IP68 рейтинга му за водоустойчивост.

Отключването на смартфона може да се случва по познати начини: чрез вградения в дисплея сензор за пръстови отпечатъци, с ръчно въвеждан код или с лицево разпознаване, за което отговаря вграденият в предната камера 3D ToF сензор.

Говорейки за издръжливост, няма как да не споменем батерията, която е с капацитет 4700 mAh и гарантира, че можете да изкарате спокойно деня без да се налага да зареждате телефона. В кутията ще откриете кабелно заредно с мощност до 66W, но можете да се сдобиете и с безжично зарядно, което е с мощност до 50W. Huawei обаче е разработила специална функция, наречена SuperEnergy Boosting, която дава цели три часа в режим на готовност, или 12-минутен разговор, дори когато нивото на батерията е достигнало критичния 1%. Тя ще е активна в средата на ноември.
 

Хардуер и софтуер

Оранжевият Mate 50 Pro се отличава от черния и сивия си брат по още един показател. Стъклените версии имат по 256GB вградена памет, докато коженият вариант пристига с 512GB. При RAM паметта и чипсета обаче няма разлики. Тя е 8GB и при трите цветови варианта, а основният процесор – Snapdragon 8 Gen 1.

Едно от нещата, което може да ви липсва в Mate 50 Pro, е 5G свързаността. Заради американските санкции компанията продължава да ползва 4G модеми.

Същевременно Huawei не спира да развива своя магазин за приложения AppGallery, след като беше лишена от достъп до мобилните услуги на Google. AppGallery вече включва не само множество международни услуги, но и голямо портфолио от локални приложения, за да отговори адекватно на нуждите на потребителите си в България. Ако все пак имате някакви затруднения с намирането на дадена услуга в AppGallery, има решение на проблема. Просто сваляте приложението Gspace, през което можете да инсталирате конкретната услуга, която ви е необходима.

Без изненади Huawei Mate 50 Pro работи с новата EMUI 13, а едно от нещата, които я отличава, е функцията SuperHub, която улеснява прехвърлянето на файлове. Но смартфонът има още една нова технология – SuperStorage, разработена, за да поддържа телефона в максимално добра форма. Най-просто казано телефонът сравнява файловете в паметта си и изтрива онези, които се повтарят. Освен това отпимизира работата на процесора и като компресира рядко използваните приложения, като по този начин може да спести до 20GB от общата. Компресирането на приложенията не е окончателно. Те се декомпресират директно, когато решите да ги използвате. Идеята е, че по този начин телефонът е значително по-пъргав и сам се грижи бързината си.
Производителността се поддържа и от технологията SuperHold, която разпределя паметта на устройтвото, за да може то да извършва по няколко задачи едновременно. Така никога няма да усетите, че телефонът е натоварен под някаква форма, дори когато играете игри. За доброто изживяване при гейминг се грижи и технологията SuperRender. Нейната задача е да свива консумацията на енергия чрез междукадрово предсказване на ниво пиксел. Тук основното предимство е, че дори и при по-тежките игри няма да усещате, че смартфонът се нагрява, просто защото работата му е оптимизирана максимално добре.

Големите новини

Представянето на Mate 50 Pro беше придружено от две големи новини. Продължавайки линията на иновациите си, Huawei обяви, че това е първият смартфон в света, който може да се свързва с глобалната навигационна система Beidou, която е местният еквивалент на GPS. Засега обаче услугата се поддържа само в Китай, но не и в Европа. Новината дойде в точния момент, защото в технологичната индустрия се говори все повече за сателитната свързаност на смартфоните и нейното бъдеще в следващите години.

Втората новина обаче е свързана с възможностите за снимане на Mate 50 Pro и начина, по който те се доближават все повече до тези на професионалните фотоапарати. В случая смартфонът разполага с впечатляваща 50MP Ultra Aperture камера, която има 10-степенна физически регулируема бленда. Какво означава това за потребителите? Най-простичко значи, че могат сами да решават колко замъглени да са кадрите и с каква дълбочина да са. Това е особено полезно при създаването на портрети. Още по-хубавото е, че оптичната система е подобрена и кадрите стават много по-ясни. Механичното регулиране на блендата обаче е нещо уникално за пазара на смартфони, така че Huawei категорично прави стъпка напред в иновациите от висок клас.

При основната камера има f/1.4 бленда, работеща със системата XD Fusion Pro, станала емблематична за Huawei. Въпросната система помага на камерата да улавя повече светлина, благодарени на което коригира успешно детайлите и яркостта в кадрите. В случая говорим за до 24% повече уловена светлина спрямо Mate 40 Pro. Една бърза вечерна разходка с телефона в ръка се оказа достатъчна, за да ми докаже, че този телефон прави страхотни нощни кадри дори и при наистина ниска осветеност. Можете да ги видите в галерията.

В допълнение телефонът разполала и с перископна телефотокамера с до 200 пъти приближение за улавяне на по-далечни обекти без да правите съществен компромис с качеството на кадрите.

В Mate 50 Pro има широкоъгълна макрокамера, а супермакро режимът дори няма нужда да бъде настройван специално. Той се включва автоматично, когато камерата бъде доближена на 3 до 5 сантиметра до обекта, който искате да снимате.

Предвиден е и специален портретен режим с боке ефект. Добри портрети можете да правите и с ултраширокоъгълната 13-мегапикселова предна камера, която позволява създаването на кадри с по-големи групи приятели или с обхващането на по-голямата част от фона.

Премиум усещане

Едно е сигурно, оранжевият Huawei Mate 50 Pro е смартфон, който категорично носи премиум усещане, не само заради красивия си кожен гръб и златисти акценти, но и заради цялостното представяне на камерите, процесора и батерията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Huawei Mate 50 Pro
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си имам самсунг галакси А30s.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука остава да пускат и ликове към тяхните сайтове. Сега са телефони и после като направи малко повече пари от пор но Magdalen ще си пуска и тя реклама както трябва а не по 100 лева за коментар чета във фес.бг.
1
2
 
2
 
! Отговори
Неподходяща цена преди 1 година
Няма андроид а harmony OS и като цяло цената не му отива

Спонсорирани публикации