Мъск е в дупка, но очевидно не знае първия закон за дупките

Хем е творчески гений, хем унищожава ключова зала за дебати
31 дек 2022 19:05, Йоана Цонева
65
Мъск е в дупка, но очевидно не знае първия закон за дупките
Снимка: БГНЕС

Да наблюдаваш случващото се в Twitter е като да гледаш как човек губи разсъдъка си на забавен каданс. Въпросният човек е Илон Мъск, който преди време беше най-богатият човек в света, а сега вече не е. (Това място очевидно е заето от Бернар Арно, магнатът на луксозни стоки.)

Мъск е в дупка, но очевидно не знае първия закон за дупките на Денис Хийли: когато си в дупка, спри да копаеш. Забавното е, че той сам е изкопал дупката. Първо, той плати много повече от необходимото за Twitter. След това, когато акциите на Tesla (основният източник на богатството му) се сринаха, а цената на акциите на Twitter спадна, той се опита да се измъкне от сделката. Това не му се удаде, така че беше принуден да вземе назаем много пари - с лихвени плащания от около един милиард долара годишно - като по този начин се превърна в неохотен собственик на губеща компания. И той няма ни най-малка представа как да я направи работеща, споделя в коментар *Джон Наутън за в. "Гардиън".

Така че той се лута, действайки противоречиво. Започна с уволнението на половината от персонала, включително на някои ключови хора, които знаеха колко е трудно да се управлява платформа за социални медии. Той поиска от висококвалифицираните софтуерни инженери да разпечатат кода си на хартия, за да може той да го прегледа още веднъж. Той отмени забраните, които компанията беше наложила на легиони от десни луди, а след това откри, че много рекламодатели, които са основният източник на приходи за компанията, са се оттеглили, притеснени да не би корпоративните им марки да бъдат опетнени от близостта с лудостта, речта на омразата и бялата супремасистка кантара. Той дори отмени забраната за Доналд Тръмп, само за да установи, че Тръмп вече не се интересува от участие в платформата.

Още по темата
Той започна да спи на дивана в централата на Twitter в Сан Франциско, като бълнуваше за криза с "червен код", за необходимостта "да се изчистят палубите от всякакви предишни нарушения и да се продължи напред с чист лист" и описваше компанията като "място на престъпление". За да открие доказателства за това, той поръча на двама журналисти да прегледат купища вътрешни документи за решения за модериране, взети много преди той да стане собственик на компанията. Докладите сочат, че документите просто показват как служителите се паникьосват от радикализацията на САЩ непосредствено преди и след изборите и се опитват да реагират на събития като щурма на сградата на Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 г. - с други думи, няма пушечно месо.

И през цялото време Мъск продължава да пише маниакално в Twitter. Той например публикува в платформата бял заек, което тълпата на QAnon изтълкува като знак за подкрепа. Той погрешно разчете публикация в блога на бившия ръководител на отдела за доверие и безопасност в Twitter и намекна, че е педофил, което накара други да нарекат човека "грумер". (Това съвпадна с обвинението му от 2018 г., че един от екипа, спасил група деца от пещера в Тайланд, е "педофил"). Онзи ден той написа в социалната медия, че "Моите местоимения са Прокурор/Фаучи" - многофункционална и глупава обида, разкриваща, наред с други неща, че Мъск всъщност не знае как работи тази работа с "местоименията".

Можем да продължим, но сте наясно. Човекът се мотае насам-натам, а Twitter се е превърнал в "Опитът на Мъск", както се изразява блогърката Хелън Люис. Междувременно световните медии наблюдават с болезнено очарование. Как е възможно вторият по богатство човек в света - човекът, който промени автомобилната индустрия и създаде ракети, които могат да извеждат товари в орбита и да се връщат на земята точно и безопасно на океански салове - да прави такава каша с реформирането на една обикновена социална медийна платформа. В края на краищата, това не изисква ядрена физика, нали?

Отговорът на този въпрос може да се потърси само в "Странният случай с д-р Джекил и г-н Хайд" на Робърт Луис Стивънсън. Елон Мъск е нашият съвременен готически хорър. От една страна, имаме д-р Елон, неспокоен гений, който трансформира PayPal и използва приходите, за да създаде две компании, които промениха света. Никой, който го е виждал на работа в тези екипи, не се съмнява, че той е изцяло на върха на технологиите и бизнеса. Наблюдавайте го например по време на обиколка на инсталация на SpaceX, как разговаря с инженерите, които изграждат комплекта, и ще видите главен изпълнителен директор, който наистина знае какво прави - и той, и те. По същия начин го попитайте какво е специалното в електрическите двигатели в Tesla Model 3 или Model S Plaid и ви очаква интересен час на обучение. В този смисъл д-р Елон е духовният наследник на Хенри Форд - геният, който изобрети нов начин за мащабно производство на сложни продукти и по този начин промени света.

А от друга страна, имаме г-н Мъск - нарцистично дете с жалка жажда за внимание, с продължителност на вниманието на тритон и с максималистично тълкуване на понятието "свобода на словото". Това същество сега контролира платформа, която играе малка, но значителна роля в глобалната обществена сфера. Управляван правилно и с жизнеспособен бизнес модел, Twitter би могъл да продължи да играе полезна роля в живота ни. Но за да се случи това, д-р Елон трябва да е начело. А в момента той липсва в действие.

*Джон Наутън е председател на консултативния съвет на Центъра "Миндеру" за технологии и демокрация към Университета в Кеймбридж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Тоя ще залезе точно така както изгря !! Много бързо !!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е много относително, Тесла струвала повече от цялата Немска автоиндустрия, но единици биха предпочели Тесла пред Немско возило. На цена от над билион долара, няма реални купувачи.
39
1
 
16
 
! Отговори
Да... преди 1 година
Българската мисирка я вълнивут само богатства. Те следи кой, колко пари има. Кой е най-богат. Кой, колко е изгубил. Нейната ценностна система е изградена върху хартийки и материални блага и затова от друго не се интересува и не пише. Тя затова е лесна за купуване /манипулиране/. Който плати повече, тя ще публикува, каквото се изисква от нея. Затова и журналистиката и журналистите умряха. Да ви е честита следващата мисирска година на затъмнението.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бай Найлон му трябва още време докато осъзнае, че е господин никой, но още не го знае. Просто ще го научи по трудния начин.
37
4
 
3
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Не вярвам Мъск да успее, проблемите на запада са много по-сериозни и "борбата с фейкнюза" е само симптом, с аспирин може да свалиш температурата но няма да излекуваш рак. Обаче статията е чудесен пример колко много хора тотално не виждат какво се случва.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от Мъск, Форд всъщност е бил инженер и е изобретявал, а не е плащал на други за да го правят.
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже всекиму да е в такава "дупка" като Елон Мъск. Освен проблема, че в момента се страхува за своя и живота на децата си заради поръчителите на такива статии и цялата им Соросова хранилка.
34
1
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
А дано и аз да изпадна някога в такава дупка...
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се тревожете за Мъск, като станат цените на апартаментите в България такива, че трябва да сте милионери за да си купите панелка, няма да ви е толкова смешно.
32
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Човек винаги трябва да знае кога да спре и къде му е мястото. Падат доста големи от алчност, не компетентност и не знаят до къде да спрат. Ако имаш това от което се нуждаеш и си в свой води си помисли преди да се хвърлиш в чужди защото там може и да не можеш да плуваш.
31
2
 
11
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Да бе . Сигурно е е дупка , в дупка е драскача на брилянтната статия.
30
5
 
11
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Мъск е марионетка на рептилите. Богата марионетка, която дължи всичко на еврейските си господари. Купи си инжинерната диплома чак когато стана богат . В ПейПал НЕ НАПРАВИ НИЩО и влезе като инвеститор с парите които изкара като изнуди брат си да продаде компанията им в която влезе само защото брат му го покани. А Тесла придоби след като влезе като ИНВЕСТИТОР когато истинските собственици на Тесла имаха нужда от финанси за да започнат производство на вече ГОТОВИТЕ прототипи на S и X моделите .
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск е алчен капиталист, поради тази причина тук няма и няма да има скоро представителство на Тесла и единствената зарядна станция е за случайно минаващи от тук на път за Гърция/Турция. Иначе бъдете му фенове, той е най-големия инфлуенсър но без вас полуграмотните балъци случайно докопали се до пари той не може да съществува.
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите винаги пре е ба ват бедните. Това ние българите го разбрахме. Украинците ще го разберат по трудния начин, а Мъск е приказен герой, чиято роля причлючва. Зеленски е от същото люпило като Обама и т.н.приказни герои създадени вероятно в подземията на Пентагона.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си мислите, че този се е създал сам, явно не разбирате механизма на системата. Путин си има олигарси, Бойко си има котараци, Доган-обръчи, а US военно-промошлен комплекс в комбина с юдейско-банкерския елит-ето такива момченца най-вероятно с чипове в главите. Този е типична марионетка. Да вземат да му сменят чипа или направо да му гръмват тик ва та.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Илон Мъск да бяга в Русия. Нема друго място дека да се скрие от отмъщенито на глобалистите.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъксито да идва вече и да дава Тесли на целокупния български народ! После да се маха.
24
3
 
25
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Отвратителният старчески мирис на Сорос лъха от всеки един ред в тази статия. Как не Ви се гади от тази комунистическа пропаганда?
23
15
 
4
 
! Отговори
Левентомир преди 1 година
Е*ати света, щом тоз е най-богатия човек
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е една от най-глупавите статии писани някога. Не я четете, че после ще ви иде да си разбиете главата в стената

Спонсорирани публикации