Снимки на Луната разкриват кратер, по-дълбок от Гранд каньон

Южният й полюс изглежда призрачен на ново изображение на НАСА
22 сеп 2023 22:00, Стела Стоянова
58
Снимки на Луната разкриват кратер, по-дълбок от Гранд каньон
Снимка БГНЕС, архив

Южният полюс на Луната изглежда призрачен на ново изображение, в което са използвани снимки от две различни камери на НАСА в орбита около Луната.

National Geographic, в координация с НАСА, сподели невиждано досега композитно изображение с висока разделителна способност на лунния южен полюс с подробна придружаваща карта на местата за кацане на Артемида 3.

Това поразително изображение на района на южния полюс на Луната е съставено от поредица снимки, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) - мрежа от камери, монтирани на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който обикаля около Луната от юни 2009 г., и ShadowCam - финансиран от НАСА инструмент на Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) на Корейския институт за аерокосмически изследвания. Според изявление на агенцията ShadowCam е 200 пъти по-чувствителна към светлината от използваните досега лунни камери на НАСА.

Ето и официалното съобщение на НАСА и NatGeo: "В тази зашеметяваща мозайка се разкрива вътрешността на кратера Шакълтън близо до южния полюс на Луната. Самият кратер е заснет от ShadowCam - инструмент на НАСА, предназначен да надникне в сенчестите части на лунната повърхност, който обикаля около Луната от почти една година на южнокорейския космически апарат "Данури". Околните области са заснети от камерата на Лунния разузнавателен орбитален апарат. На това изображение се виждат части от три от 13-те потенциални района за кацане на астронавти по време на "Артемида 3"."

Кратерът Шакълтън се простира на около 20 км ширина и 1,3 км дълбочина, което го прави по-дълбок от Гранд Каньон, според Центъра за лунна наука и изследване.

Заедно с мозаечното изображение на кратера Шакълтън National Geographic публикува топографска карта на южния лунен полюс, на която са показани потенциалните места за кацане на Артемида 3 в региона.

Изглежда, че всички погледи са насочени към нашия самотен спътник тези дни, особено след като през последните няколко седмици в новините се появи историческата мисия на Индия "Чандраян-3" на южния лунен полюс.

Още на 23 август 2023 г. Индия стана първата страна, която приземи космически апарат близо до южния полюс на Луната по време на мисия на стойност 77 млн. долара, която позволи на космическата ѝ програма да стане едва четвъртата в историята, осъществила меко лунно кацане след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. След двуседмична мисия за изследване на околността и провеждане на експерименти спускаемият апарат "Викрам" и марсоходът "Прагян" преминаха в режим на заспиване при залез слънце, за да се надяват да се събудят отново на 22 септември.

И Китай, и САЩ искат да изпратят човешки екипажи на южния полюс на Луната. Китай планира мисия не по-рано от 2030 г., докато НАСА планира да приземи екипаж от астронавти близо до южния полюс на Луната не по-рано от 2025 г., което ще бъде първата човешка мисия на Луната от над 50 години.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
Верно много шантава "снимка"!...Защо гледат с такова пренебрежение на детайлите списващите?...Напр. тази "снимка" компрометира статията още от първия ред..
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква е тази снимка ,бе ***?? Нескопосани преписвачи ....
27
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
гранд каньон колко ростов на дона са, че тука не разбираме от краварски мерни единици
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха, щото не са идвали в Кърджали, да видят какво са кратери..Тази на луната ряпа да яде. Нашите са една до друга..
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кратера на Луна-25
24
2
 
6
 
! Отговори
Димон Медведяв преди 2 месеца
Снимките от Луна25 ли са?
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Под Лунната *** има няколко големи морета с водка....
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората снимат Луната бай Г.aньo още не се е научил да си мие зъбите
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едва ли е по-голям от дупките по пътищата...
20
8
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Янките гледат от 385000 километра, Индия гледа на място.
19
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснак никога не трябва да припарва до луната, да каца, да ми води изследвания и т.н. Това място трябва да остане незамърсено.
18
8
 
0
 
! Отговори
Чингис Хан преди 2 месеца
До 37 коментар Абе прасе не знам какво взимаш, но искаш ли да видиш червата ти как ги изкарват през устата, а женичката ти бива разпаряна от няколко сектора на затворите хахаха по добре се крий но рано или късно паричките ти ще останат в друг а ти ще нахраниш насекомите.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер - милион бедомни в САЩ, масова мизерия от емиграция, но нека хабим време и ресурси за ... думпи на луната. Да, да - сигурен съм, че това е много важно и колегите "хуманитаристи" ще ми кажат, колко съм зле, защото не се интересувам от скали.
16
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Искам да видя веещия се американски флаг, но затова ще ми трябват снимки от пустинята Невада!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевадно е че нещо се случва, но политиците мълчат. Сезоните се променят , но политиците са си същите.
14
4
 
2
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 2 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малките звездички наредени в редица равномерно пътуваха на изток преди две нощи. Пуша късно вечер и небето беше чисто и ги видях. Съжалявам че съм разкрил конспирация. Кучето да не се възмути пак?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Файт ТОЧНО! ТОЧНО! Затова трябва да се премахне тази територия!
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Луната е куха и един ден когато се взриви на земята ще настъпи хаус.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 14, сцепи ли си неграмотната тиква?