Две трети от марките смартфони изчезнаха за 6 години

От 700 бранда останаха под 250
9 окт 2023 17:00, Стела Стоянова
27
Две трети от марките смартфони изчезнаха за 6 години
Снимка БГНЕС, архив

Две трети от марките умни телефони, предлагани по света преди шест години, вече не съществуват. През пиковата 2017 г. на пазара е имало над 700 бранда, а днес са под 250, показват данните на СоuntеrРоіnt.

Сpeд изчезналите смартфони са предимно локални - като много пупулярните преди в Индия Місrоmах. СоuntеrРоіnt посочва няколко от най-известните местни марки (наричани „местни крале”), които са напуснали пазара на смартфони през последните пет години. Списъкът включва индийските доставчици Intex и Karbonn, представителите на Близкия изток и Африка InnJoo и Xtouch, китайските марки Meizu, Meitu, Gionee и Coolpad, Kyocera и NEC от Япония и LG от Южна Корея.

На какво се дължи изчезването? Ето няколко причини, посочени от еĸcпepтитe oт СоuntrеrРоіnt:

  • Πaзapът вeчe e зpял и xopaтa пo-pядĸo cмeнят ycтpoйcтвaтa cи, като oчaĸвaт значително пo-дoбpи xapaĸтepиcтиĸи.
  • Kитaйcĸи бpaндoвe ĸaтo Хіаоmі и Орро мнoгo aгpecивнo нaвлязoxa нa "тepитopиятa" нa мecтнитe игpaчи в ниcĸия ceгмeнт.
  • Πoвeчeтo мecтни мapĸи нямaт мapĸeтинг бюджeтитe нa гoлeмитe cи ĸoнĸypeнти и по-тpyднo cтигaт дo пoтeнциaлнитe ĸлиeнти.
  •  
  • Texнoлoгичният cĸoĸ oт 4G ĸъм 5G изиcĸвaшe знaчитeлни инвecтиции.
  • Πaндeмиятa paзтъpcи глoбaлнитe вepиги нa дocтaвĸи.


Cпopeд СоuntеrРоіnt бpoят нa cмapтфoн мapĸитe щe пpoдължи дa нaмaлявa, зaщoтo глoбaлнитe бpaндoвe имaт нaй-гoлям шaнc дa ce aдaптиpaт в иĸoнoмичecĸaтa и тexнoлoгичнa cитyaция.

През първата половина на 2023 г. общият принос на местните марки към глобалните продажби на смартфони е намалял с повече от 80% спрямо 2017 г. В същото време спадът при големите международни марки е едва 13%. Според Counterpoint най-много са паднали продажбите на марки като Lava, Micromax и BLU.

Броят на активните марки е намалял почти изцяло за сметка на местни играчи. Същевременно броят на големите международни марки остава непроменен – ​​те все още са над 30.

Повечето местни марки работят в региони с фрагментирани пазари, като Азиатско-тихоокеанския, Латинска Америка, Близкия изток и Африка. Тези производители са насочени главно към купувачи, които предпочитат евтини устройства, пише "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: смартфониизчезнали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 6 месеца
На ябълка ли е, на круша ли е, операционната им система е трагедия. И 500 лв не бих дал за последния им модел. Само балами робуват на ябълки и БеЕнВеТа
17
13
 
4
 
! Отговори
Striker преди 6 месеца
И реално само Апъл прави кинтите от смартфони. За 2023 топ продавани първите 4 само айфон, втората четворка само Самсунг и то клас А. С23 едвам влиза в 10-ката. Около мен от 10 души я има 1-2 само с друга марка. Всичко е на ябълка.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Google затегна монопола и ...
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дедо Благо Без смартфон де намираш сгодни женици за мандръсане? Тиндера на телефон с шайба не върви.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още по-малко ще се продават, първо защото вече всеки телефон за 200-250 евро предлага достатъчно качество на снимки и памет, и второ защото самсунг и други вече предлагат 4-5 години актуализация на софтуера.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Света няма нужда от 700 марки телефони. Факт.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Порцелан, ти сериозно ли? За бранда с най-голямото потрфолио? Кой сегмент на xiaomi евентуално имаш предвид?
11
15
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 месеца
Шиоми сервират една съща претоплена манджа вече трета година. На практика продават един модел като правят само някакви козметични промени.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както са започнали да ги правят все по-големи, скоро ще им монтират специални дръжки, че иначе не можеш да ги обхванеш с една ръка. А в джоба отдавна не се побират и затова всички се разхождат с раници на гърба.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези големи филий да те е яд да ги носиш.
8
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вземайте ксиоми да не ва подслушват . Той е с надстройка на адроид МИ . Да не стане като в оня развговор на тиквата - ,,Ти си го избра,, Там телефона е у джоба на прокурора и са му включили микрофона . Щом тиквата и Меркел подслушват представете си ко ще правят с вас ако купите западен телефон . А къде е телефона на евроге.йския съюз в който ни набутаха ??? Те нали щели да на опраят ако сме в членство ??? В членство с най технологично изостаналите .
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сещото ще се случи и с колите след 10 години някъде.
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е защото въпреки десетките марки и модели, на пазара няма абсолютно никакъв избор. Всеки гледа смoтaните епъл и само копират от тях и така всички телефони са еднакви. Ако имаш някакви по-специални изисквания, успех да намериш телефон за нормални пари. Върнаха ни в ерата на тухлите от 90те защото някакви хронични онанисти искат да си гледат филмите за възрастни на голям екран навсякъде и сега изведнъж свестен компактен телефон на добри пари НЕМА
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи аз пиша от изчезнал телефон LG .
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Huawei бяха безспорен и заслужен лидер в смартфоните, докато сащ не ги баннаха от този пазар. Има и други китайски брандове, които не са много нашумели в Европа, но които наводняват огромния азиатски пазар.
3
4
 
20
 
! Отговори
Дедо Благо преди 6 месеца
Дреме ми на саксофона. Аз смартфон не ползвам.
2
51
 
8
 
! Отговори
Ларавел преди 6 месеца
Файда има само в топ моделите. На практика пари от телефони прави само Apple. Всичко друго просто живурка и си чака фалита.
1
0
 
45
 
! Отговори
Public enemies преди 6 месеца
И в същото време пазарът е пълен с тонове телефони които не могат да се продадат.