Брюксел подкрепя с 4 млрд. евро развитието на изкуствен интелект

ЕК гласува инвестициите до 2027
24 яну 2024 20:15, Петър Бойчев
22
Брюксел подкрепя с 4 млрд. евро развитието на изкуствен интелект
Снимка Пиксабей

С инвестиции за около 4 млрд. евро до 2027 г. ЕК ще подкрепя развитието на изкуствен интелект, съобщи специалният пратеник на БТА.

Парите са от бюджета за образование и цифровизация, като общите частни и бюджетни инвестиции ще достигнат около 4 милиарда евро. Предложенията включват възможността за развитие на европейска инфраструктура в езиковите технологии, за да се преодолее недостигът на данни за европейските езици за обучение на решения с ИИ.

Очакванията на Еврокомисията са занапред изкуственият интелект да бъде използван включително при управлението на движението в градовете и обработката на отпадъците. Предстои Европейският парламент и Съветът на ЕС да оценят предложенията на комисията.

Европейската комисия представи днес предложения за мерки в подкрепа на европейските дружества за разработване на изкуствен интелект (ИИ) с отчитането на ценностите и правилата на ЕС. В съобщение на комисията се отбелязва, че през декември бе постигнато политическо споразумение за европейско законодателство за ИИ и това ще бъде първият всеобхватен закон в света в тази област.

Предложените днес мерки включват придобиване, осъвременяване и използване на суперкомпютри, създадени за ИИ. Целта е да се открие възможност за бързо самообучение на машините и обучение на големи модели на изкуствения интелект с общо предназначение. Комисията предлага да бъде улеснен достъпът до тези суперкомпютри.

Предвижда се създаването на отдел, който следи за развитие на политиката в областта на ИИ и да наблюдава и приложението на новото законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Май преди 2 месеца
Наистина им трябва, предвид колко са Тпи !
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16 - Те мечтата им е, да има законното право, да следят всичко, което става на всяко устройство ... Засега имат техничеса възможност, да дебят и да подслушват, но когаот не е 100% законно, все се намират начини, да се избегнат тези неща.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След 1-2 години всички компютри ще са с изкуствен интелект. За Притежанието на комп ще се иска разрешително, като за оръжие :) тези закони и регулации са остарели още преди да влязат в сила.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цитат:<Очакванията на Еврокомисията са занапред изкуственият интелект да бъде използван включително при управлението на ДВИЖЕНИЕТО в ГРАДОВЕТЕ и обработката на отпадъците.В съобщение на комисията се отбелязва, че през декември бе постигнато политическо споразумение за европейско законодателство за ИИ и това ще бъде първият всеобхватен закон в света в тази област.Предложените днес мерки включват придобиване, осъвременяване и използване на суперкомпютри, създадени за ИИ.>:))
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как ще "контрирате" ИИ? Машините, с които направиха GPT 3, са вече не по 100 000 долара, а по 10000 и са одстъпни свободно. Както и цялата нужна информацяи и повечето модели ... успех!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брюксле са дори в това, да помпат акциите на технологичните комапнии, но не и да ги създават... Например - "Зелените" компании, от 2011-а, до 2024-а, набъбхнаха с по 25 пъти :)
12
0
 
15
 
! Отговори
Ех, трибунал! преди 3 месеца
То не бяха ковиди, то не бяха колайдери, то не бяха пропаганди на обратни. И всичко с една цел - грабеж на работещите бедни!
11
0
 
5
 
! Отговори
Пpoмeнaтa Пpogължaвa преди 3 месеца
"България ще позволи на турски изтребители да влитат у нас. Това ще стане със споразумение..."
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предвижда се създаването на отдел, който следи за развитие на политиката в областта на ИИ и да наблюдава и приложението на новото законодателство. Пълна бюрокрация!Отдели отделчета комисийки и разни други нищо не вършещи. То естествения вече запада те изкуствения щели да спонсорират!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсула на гилотината като оная с пастите :)))
8
0
 
7
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Ся, кат се покажат извънземните, само на искуствен интелект ще станат брюхселските зелки... ===)))
7
2
 
9
 
! Отговори
алооооо преди 3 месеца
ИИ не може и не трябва да съществува ! Господ е създал хора а не нещо си което е опасно за хората !
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще орат и садят тези, дето искат да не умрат от глад. На AI и малко соларна енергия му стига за да командва наред.
5
0
 
9
 
! Отговори
квото такова преди 3 месеца
Хиените от Давос ускоряват превръщането ни в useless eaters (безполезни консуматори)
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
AI не сади картофи.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яко точене на грантове ще има.
2
0
 
14
 
! Отговори
Aлo, Дoйчe Beлe! преди 3 месеца
3aщo изoбщo gonyckaтe koмeнтapи, щoм kaтo rи тpиeтe?
1
11
 
3
 
! Отговори
4 милиарда преди 3 месеца
Само за ИИ . Русия никога не е виждала 4 милярда ей тъй на за наука !

Спонсорирани публикации