Ѕавно, но сигурно: »» из€жда хил€ди работни места

»зкуствени€т интелект промен€ пазара на труда
15 апр 2024 06:15, јлександър ѕопов
97
Ѕавно, но сигурно: »» из€жда хил€ди работни места
—нимка: Pixabay

»зползването на технологии, базирани на изкуствен интелект (»»), ще доведе до съкращени€ на работници и служители в хил€ди компании през идните пет години. “ова сочат резултатите от ново проучване, което е проведено сред 2000 главни изпълнителни директори на фирми от цели€ св€т.

Ўефове на фирми очакват да наемат по-малко служители заради »»

ѕроучването е осъществено от швейцарската компани€ за подбор на персонал "јдеко груп" (Adecco Group) и от консултантската фирма "ќксфорд икономикс" (Oxford Economics). «начителна част от главните изпълнителни директори, участвали в него (41 на сто), са посочили, че очакват да започнат да назначават по-малко служители, тъй като технологиите с »» ще поемат задължени€та на част от т€х.

"»зкуствени€т интелект се очертава като все по-важен фактор, който оказва натиск върху пазара на труда", се посочва в из€вление на главни€ изпълнителен директор на "јдеко груп" ƒенис ћакуел.

" омпаниите тр€бва да положат повече усили€, за да преквалифицират своите служители. “е тр€бва да ги пренасочват (към изпълнението на задачи, които не се изпълн€ват от »»), за да бъдат избегнати ненужни сътресени€ при този технологичен преход", посочва ћакуел.

ќт компютърни програми, през медийни публикации до литературни есета - генеративните системи, базирани на технологии с »», могат бързо да създават разнообразно съдържание. ћакар че този технологичен процес далеч не е съвършен, той вече се е превърнал в ключов фактор за развитието на н€кои индустрии и професии, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

√лавните изпълнителни директори, участвали в допитването на "јдеко груп" и "ќксфорд икономикс", ръковод€т компании от 18 сектора на икономиките на 9 държави. —ред т€х са енергетиката, търгови€та на дребно и автомобилната индустри€ в —јў,  анада, √ермани€ и япони€. “ези директори ръковод€т както административни служители, така и работници, посочва —и ≈н ≈н.

—ъществена част от шефовете на фирми (46 на сто) са за€вили, че биха пренасочили свои служители в други отдели, ако технологии с изкуствен интелект започнат да изпълн€ват служебните им задължени€.

ќколо две трети от директорите, включени в изследването, са посочили, че по-скоро биха наели хора, които уме€т да използват »» в работата си, отколкото да обучават насто€щите си служители как да използват тази технологи€.

»зкуствени€т интелект промен€ пазара на труда

ѕроучването, проведено от "јдеко груп" и "ќксфорд икономикс", рисува по-мрачна картина в сравнение с изследване, представено от —ветовни€ икономически форум през миналата година.

¬ него са участвали над 800 компании от цели€ св€т. –езултатите са показали, че една четвърт от т€х очакват изкуствени€т интелект да доведе до загуба на работни места. ѕоловината от тези фирми са прогнозирали, че »» ще създаде нови работни позиции.

“ехнологиите за анализ на големи обеми от данни, за противодействие на негативните изменени€ на климата и за подобр€ване на киберсигурността се очаква да бъдат ключови за създаването на нови работни места. “ова се посочва в анализ на —ветовни€ икономически форум относно развитието на изкуствени€ интелект.

“ова обаче е малка утеха за служителите и работниците, които са загубили работата си заради »».

Ќ€кои технологични компании вече об€виха, че са предприели съкращени€, тъй като работните им задължени€ ще бъдат изпълн€вани от технологии, базирани на изкуствен интелект. —ред т€х са фирмите, които управл€ват услугата за съхранение на файлове "ƒропбокс" (Dropbox) и приложението за изучаване на езици "ƒуолинго" (Duolingo).

ѕрез март 2023 г. експерти към американската инвестиционна банка "√олдман —акс" (Goldman Sachs) об€виха резултатите от свое проучване. “е са показали, че платформите за генеративен изкуствен интелект, сред които и чатботът ChatGPT, може да предизвикат "сериозни трусове" на пазара на труда, предаде —и ≈н Ѕи —и.

јнализът на пазарите на труда в —јў и ≈вропа е показал, че две трети от работните места може да бъдат автоматизирани, поне до известна степен.

ѕри повечето от професиите, които са изложени на риск в —јў, изкуствени€т интелект може частично да замени между 25 на сто и 50 на сто от служителите, се казва в заключението на анализаторите. “е посочват, че в световен мащаб до 300 милиона работни места е възможно да бъдат засегнати от навлизането на изкуствени€ интелект. »зползването му обаче може също така да стимулира производителността на труда и "с времето" да доведе до увеличаване на глобални€ брутен вътрешен продукт с до 7 на сто, се казва в доклада на "√олдман —акс". ¬ него се посочва, че н€кои работни места ще бъдат засегнати в по-гол€ма степен от изкуствени€ интелект в сравнение с други. Ќапример професиите, при които се изисква полагането на тежък физическа труд, е по-малко веро€тно да бъдат засегнати значително.

¬ —јў най-гол€м д€л от работните места, които биха могли най-бързо да бъдат автоматизирани, са в областта на помощните административни дейности в частни€ и държавни€ сектор (46 на сто), в правната сфера (44 на сто), следвани от работните позиции в архитектурата и инженерните дейности (37 на сто). ¬ сектора на финансови€ бизнес е възможно да бъдат заменени 35 на сто от работните позиции, според експертите на "√олдман —акс".

ƒанните за ≈вропа рисуват подобна картина. Ќай-засегнати от изкуствени€ интелект може да се окажат работни позиции при помощните административни дейности (45 на сто), а най-малко - тези, които са свързани със зана€тчийството (4 на сто)./Ѕ“ј, ѕламен ѕенчев

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


97
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
89
0
 
2
 
! ќтговори
—ела нема да имавече преди 1 месец
ƒо сел€нинќвчете ще ги забран€т оти пръцкали (инче изтрелват по 1000 ракети и 100 хил€ди снар€да с обеднен уран на ден ) и ще €дем лабораторно месо и млеко от бобулечки.  омпирите ще ги внас€ме от ≈гипет и ще са само дин сорт другите сортове ще са нелегални и забранени. ¬одата ще стане собственост на некой от " артела" и нема да може да € ползваш ...
88
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо 2028-а се очаква *** над 40% от населението н€ма да има достъп до доходи и храна, а до 2030, поне 65%.
87
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
86: мое бе. ƒо 10-тина години bot-овете ще могат да се обучават на каквато работа поискаш. јко имаш пари, купуваш си един и си го обучаваш да ти гледа овцете и да ти копа компири. —игурно ще може и да ти свири на гайда.
86
0
 
2
 
! ќтговори
сел€нин преди 1 месец
ии мое ли да копа компири и да пасе овце
85
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ћарков: за Tesla trucks чувал ли си? «а нашите пътища ще са им необходими година-две трейнинг. Ќо, то до тогава реално се очаква AI да стане AGI. “огава вече ще може да се справ€ с абослютно вс€какви обсто€теслтва по пътищата и н€ма дори да има нужда от много допълнително обучение, освен за регламентите по пътищата в страната ни.
84
1
 
2
 
! ќтговори
XuTbP5bP преди 1 месец
ќсобено на неграмотни вестникари...ј, чакай, то, youtube им взе работата на т€х преди години, после Twitter, после те почнаха да се нат€гат и те там.
83
2
 
4
 
! ќтговори
 аскетя преди 1 месец
ћного лошо ве, масово копейкажиите губ€т работа щото »» *** мнго по добре от т€х!
82
2
 
10
 
! ќтговори
√руйо ћихалов преди 1 месец
»» е просто една мошенги€. Ўарлатаните измислиха как безнаказано и хитро да крадат авторско право. ¬сичко което н€кой направи на компютър н€къде по света веднага става собственост на "»». ќт над 10 години купират всичките човешки активности в нета и ги присво€ват представ€йки ги като творба на »зкуствени€ »нтелект. ≈ сега и трета световна война да понамалее малко карбонови€ отпечатък , а сечта в јмазонка тече с мащаби една Ўвейцари€ на година като площ-реалната причина за пром€ната на климата
81
2
 
6
 
! ќтговори
 аинов комплекс преди 1 месец
ј ние, ¬ъзрожденското Ћ√Ѕ“, какво печелим от това?
80
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—покойно, програмистите могат да станат плочкаджии - не е по-трудно, а заплащането е същото, че дори и повече. Ќе е престижно, но и това ще се промени.
79
1
 
1
 
! ќтговори
anonimen преди 1 месец
ƒо ћарковTova e lesno
78
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо програмистЌе знам за в Ѕ√ дали не са дорасли но тук в —ащ много бързо се развиват нещата и вече внедр€ват гласови асистенти не само да си пишете съобщени€ и със дигурност ако н€кой ти направи демо как си говори с AI (ии) мисл€ че ще си промениш мнението
77
2
 
7
 
! ќтговори
до програмист преди 1 месец
“олкова си програмист и ти! ‘акт е, че ChatGPT пише почти отличен код на Junior и Mid ниво. ѕри това на практика веднага! ¬место да обучават 3 джуниъра, защо да не ползвам чата?
76
1
 
4
 
! ќтговори
 ““ преди 1 месец
≈ми принципа е както модерните трактори с климтик замениха Ѕелчо и сивушка.ѕрогрес . Ќеообходима е реорганизаци€ на ц€лото човечество,нещо като поредна революци€.ћатери€ има в изобилие за всички ни.» така тр€бва да е.
75
6
 
10
 
! ќтговори
програмист преди 1 месец
«начи от около 40 години се занимавам с компютри, 28 години от т€х професионално.ѕрограмирал съм какво ли не... ќт миналата година се опитват да ми ги пробутат ти€ »» асистенти. ƒа знаете не съм нито впечатлен, нито уплашен... ћоже след н€ко€ и друга година да стане от това нещо използваемо, ама както е в момента... ако н€кой му дойде иде€ да подмени хора с дългогодишен опит с »», ще изживее изненада... Ќе са дорасли още
74
2
 
8
 
! ќтговори
до ћарков преди 1 месец
ќсобено като има каруца пред него, нали? »ма клипчета, забавно е. ўе прави катастрофи, естествено, но на »» всичко ще му бъде простено, стига да прави пари.
73
4
 
16
 
! ќтговори
ћарков преди 1 месец
»скам да вид€ как »» ще управл€ва камион по маршрута от —офи€ до ¬идин...
72
4
 
15
 
! ќтговори
ќбективен преди 1 месец
Ќали и това беше "“еори€ на конспираци€та" бе, смехурковци!?
71
5
 
5
 
! ќтговори
Bormann преди 1 месец
»зкуствен фур из€жда работата на хората. ’ора гладуват, хора протестира, хора иббат пиччицата лелина на »зкуствен фур. »зкуствен фур става естествен, започва да плоди жени, травестити, непълнолетни, става естествен :))))
70
2
 
9
 
! ќтговори
до 57 преди 1 месец
 акво би било софтуерен охранител? ўе казва "Ќе прави така!" и ще свети червено за респект? ’аха :D