Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета

То е заснето на скъпия остров Зюлт в Северно море
25 май 2024 18:20, Александър Попов
228
Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета
Островът е притегателен за богатите германци. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във видео от нощен клуб на скъпия остров Зюлт в Северно море празнуващи младежи крещят дясноекстремистки и расистки лозунги, а един сякаш загатва хитлеристкия поздрав. Случаят породи скандал и потресе цяла Германия, пише "Дойче Веле".

Видеото, което предизвика истински скандал и тревожни реакции от най-високо политическо ниво, трае само 15 секунди. На него се виждат млади хора на терасата на скъпо заведение на остров Зюлт в Северна Германия. Заснето е било очевидно привечер, тъкмо се смрачава. Младите хора са облечени в скъпи дрехи, те танцуват и се провикват: „Германия за германците, чужденците вън!“. И поне един от тях изглежда, че показва хитлеристкия поздрав. Същевременно е поставил два пръста между горната устна и носа – с което явно иска да напомни за мустаците на Хитлер.

Собственикът на клуба: "Шокирани сме"

Още в четвъртък дискотеката „Пони“, в която е било заснето видеото, се дистанцира в Инстаграм от станалото. „Изключително шокирани сме“, написа собственикът Тим Бекер.

Още по темата
„При нас е добре дошъл всеки гост, независимо от неговия етнос.“ Клубът междувременно знае имената на хората, заснети във видеото, и вече е подал съдебна жалба срещу тях.

Полицейските разследвания са в пълен ход

Местната полиция проучва сведенията, свързани с видеото, което вероятно е заснето преди около седмица. Говорителят на полицията във Фленсбург Арне Хенинг каза за ДВ следното: „Обвиненията са за подбуждане на омраза и използване на символи на противоконституционни организации. Вижда се и как един човек вдига дясната си ръка (за хитлеристкия поздрав – б.ред.)“. Разследванията вече са в пълен ход.

Канцлерът Шолц: "Това е отвратително"

В петък новината стигна и до политиците в Берлин и предизвика възмущение на най-високо ниво. „Подобни лозунги са отвратителни“, каза федералният канцлер Олаф Шолц пред журналисти. „Те са абсолютно неприемливи!“.

Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър заяви: „Който крещи лозунги като „Германия за германците, чужденците вън“, е срам за Германия“. Според нея възниква въпросът „дали ние тук си имаме работа с хора, които живеят в паралелно общество с висок стандарт, които обаче потъпкват ценностите на нашия основен закон“. Генералният секретар на Партията на свободните демократи Бижан Джир-Сарай каза: „Шокиращо е да видиш подобно нещо“. Особено с оглед на актуалната дискусия за това как може по-добре да бъде защитена демокрацията в Германия.

Израз на богаташко високомерие?

Възмущението е толкова силно и поради това, че заведенията и нощните клубове на луксозния остров Зюлт в Северно море още от 1960-те години са „запазено място“ за богатите в Германия. С имоти там разполагат множество политици, водещи икономисти, телевизионни и кинозвезди. А и младите хора на видеото очевидно са от тези среди. Дали в тези прослойки няма и по-сериозен проблем с дясноекстремистки и ксенофобски нагласи?

Подобни подозрения се разкриват и в политическите коментари, свързани със случая. Карим Прийм, министърка на образованието на провинция Шлезвиг-Холщайн, в която се намира остров Зюлт, говори за „знак на богаташко високомерие“. А министърката по интеграционните въпроси Амината Туре от Зелената партия заяви пред изданията на медийната мрежа RND: „Това не е глупава младежка простъпка, а най-лошият вид нацистка гавра от страна на пълнолетни хора. Това е отвратително и гадно – редно е да се срамуват от себе си. И задължително трябва да последват наказателни мерки“.

На острова се безпокоят за имиджа си

Собственикът на нощния клуб „Пони“ Тим Бекер се опасява, че инцидентът в неговото заведение може да се отрази негативно не само на него, но и на острова като цяло. Той казва пред агенция DPA, че в бъдеще ще се изисква от гостите да съобщават за евентуални расистки прояви на охраната. „Всички са потресени от случилото се“, допълва Бекер.

Последици

Според него на петимата участници във видеото ще бъде наложена доживотна забрана за достъп не само в „Пони“. „Няма да ги допуснем повече на остров Зюлт – ще се договорим за това с нашите приятели от другите заведения.“ Случаят доведе и до трудово-правни последствия. Двама от участниците в срамните сцени междувременно са уволнени от техните работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: расизъмостров Зюлт
Още от Технологии
Мъск с прогноза: ИИ ще превземе всичките ни работни места, лошо ли ще е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
1
 
! Отговори
фюрера преди 3 седмици
Хората с основно образование се възхищават на Хитлер, който също е с основно образование. Търкулило се гърнето, че си намерило похлупака!
193
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дойче Веле? Прочетете кои са!
192
3
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Германия се пробужда, за съжаление твърде бавно! Въпреки всички щети от мулти-култито на Сорос.
191
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой не е потресен освен тези платени да са:)
190
1
 
13
 
! Отговори
Австрийски художник преди 3 седмици
Кръвта вода не става. Но дори да ставаше , цялото това "обогатяване на генофонда" с мързрливи , фанатизирани и агресивни индивиди ор азиятско-африканските пустини все някъде някога ще избие и тогава ще стане ясно , че нещата се повтарят непрекъснато , тайната е в равновесието.
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако погледнат в Украйна, там тези жестове и лозунги не се загатват, а се приветстват.
188
2
 
31
 
! Отговори
И кое преди 3 седмици
му е расисткото?Че искат да си запазят културата,отношенията,спокойния живот?Да дойдат,но да се приспособят към тамошния живот.Но те идват с техния си примитивен начин и най- лошото е,че го налагат.И накъде ще тръгне такава държава?Надолу разбира се.Хората са постигнали всичко това с бунтове,революции и да дойдат отнякъде мързеливи кърлежи за да развалят всичко - не е нормално.
187
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До202. Те не са чужденци
186
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези са като нашите от партия Възраждане . Насаждат някакъв национализъм ама ,ако може да сме зависими само от Москва . Свободен пазар да няма защото обичта ще ни я купи Запада. И сега в чакалнята на Бойко , който е шефа , колко по дълго сме за партия Възраждане е добре
185
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези подмятания срещу чужденците идват от тези с култура от социалистическия режим на ГДР/ срещите ми с тях са били винаги отвратителни/ /DDR/. Израстна ли с режима на ЩАЗИ от родители готованковци на заплата . Тридесет години са без професия и няма способности за нищо . Запада с пазарния си начин на живот не ги приема. Дрехите са фасада, не са проблем да се облече всеки в германец . И те не са мерило за способности . Такива съм ги вижда в западната част освен даде напият за работа не стават.
184
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 188, "довлеклите" се бяха поканени лично от премиерката меркел - "Welcome, refugees!", тя нареди на цяла Европа да отвори границите си и да ги пропуска без всякаква проверка, защото бащите точно на тези "богаташчета" се нуждаеха от работна ръка, когато стигнаха необходимия брой от един милион, Австрия затвори границата, после Унгария, гръцки НПО се опитаха да прекарат имигранти към Македония, Меркел ги заплаши със съд за нелегален трафик на хора и всичко свърши
183
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те са си в държавата ,а вие чии го дирите там ,че и претенции имате,*** долу не получавал специално отношение от немските институции ама се жалва щот бил бял-получаваш това което получават всички други Андрешко.Ти си в чуждата къща ,не те в твоята.Сега като изритат евреина Шолц и нещата ще си доидат на мястото .Всеки кои отдето е дошъл Това е Алтернативата за Германия
182
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аууууу ! А защо небяха така потресени немските медии след разрешената демонстрация на ислямисти с искане за халифат ?
181
0
 
17
 
! Отговори
Един чичко с мустаци преди 3 седмици
Аз бях прав ! Действията на мигрантите в Германия и армията на Израел в Газа го доказват.
180
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е какво да викат, Германия за сирийците или Германия за турците!? Това мисиркитe съвсем не сте с ума си!
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен123 преди 3 седмици
Ааааа що бре
178
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма нищо чудно! Това им е в кръвта! Явно вече започва да им писва от пришълци. Освен работна ръка, част от тях вършат безобразия, а и украинци ги налазиха.....
177
2
 
27
 
! Отговори
Бул преди 3 седмици
Ех тези "богаташчета"как Ви дразнят,те са си в тяхната родина,що винаги гледате в чуждото канче, нашите "богаташчета" къде са?
176
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, там вече се води разследване за 15 секунден клип, а тук един фюрер през ден е в БНТ и се дере да лъже и маже. Че и последователи си има - все с основно образование и тук там по някоя дърта фашага.
175
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо всички възмущаващи се не направиха една мощна протестна демонстрация тогава, когато в немските училищни трапезарии престанаха да приготвят блюда със свинско месо заради каприза на малограмотните пришълци, довлекли се в Европа,за да живеят на социал? Тяхната религия не им позволявала да консумират свинско месо, но в немската традиционна кухня то присъства, подходящо е за местния климат, а за децата е особено полезно!