Героите на Съединението – в Историите ON AIR, в събота по Bulgaria ON AIR

Специален филм навръх националния празник 6 септември
Обновена: 5 сеп 2020 11:06 | 5 сеп 2020 11:06, Елка Василева
19
Героите на Съединението – в Историите ON AIR, в събота по Bulgaria ON AIR
Снимка: Bulgaria ON AIR

В навечерието на 135-тата годишнина от Съединението на България журналистическата поредица на Bulgaria ON AIR – Историите ON AIR, разкрива кои са героите на обединението на Княжество България и Източна Румения. На 5 септември, от 19 часа авторът на Историите ON AIR Миглена Георгиева ще разкаже за хората, чиито имена са избледнели във времето, но действията им оставили отпечатък върху едно от най-значимите събития в българската история.

„(Не)известното за героите на Съединението“ ще припомни подвига на петима мъже – Иван Данчов, Георги Сербезов, Гетко Запрянов, Димитър Яврука и Алекси Хаджиоглу, част четата от Чирпан, загинали на път за Пловдив. Иван Данчов е брат на близкия до Васил Левски революционер и художник Георги Данчов-Зографина, който изрисува знамената на четите, които подпомагали Съединението.

На 5 септември Историите ON AIR разказват и за великите дела на Продан Тишков. Освен за великите му дела, историци ще разкажат защо през 60-те години на миналия век властта решава да замени главата на паметника му с друга.

„(Не)известното за героите на Съединението“ ще разкаже за дейностите на Захари Стоянов, Данаил Николаев и Райчо Николов, довели до Съединението на Княжество България и Източна Румения.

Навръх националния празник 6 септември Bulgaria ON AIR е подготвила и специален филм. В неделя, от 17:30 часа зрителите ще проследят авторския филм на водещата на „Историите ON AIR” Миглена Георгиева „Хроники на Съединението“. Той разкрива любопитни подробности за подготовката на обединението с помощта на изявени историци. Филмът разкрива и много интересни факти за живота в Източна Румелия и четите от Голямо Конаре и Чирпан, които тръгват към Пловдив, за да подпомогнат свалянето на генерал-губернатора Гавраил Кръстевич. Пред камерата на Bulgaria ON AIR директорът на Историческия музей в Панагюрище Атанас Шопов разказва и историята около 2 септември 1885 година, когато в града за първи път е развяно знамето на Съединението.
 


19
Още от Кино
Има ли по-важно за родителя на тийнейджър от "Зрелостен изпит"?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Otgovora e prost. V naqaloto na osmanskoto valdiqestvo, koeto osnovatelno s naricha ROBSTVO, naselenieto na bylgarite e bilo 4 miliona dushi. Sled 500 godini - nulev prirast!!!! Pak 4miliona dushi!!!! Bilo e meshto kato zaduljenie jenata da rajda deca - vsiako bylgarsko semejstvo e imalo 2,3,4 i mnogo poveche deca (7,8,....dori se znae i za sluchai s 12 deca). E pri takava rajdaemsot kude e prirasta...shte kajete bolesti? Ami imalo e nee kato da gi e niamalo. Ama ne e ot bolesti!
17
3
 
2
 
! Отговори
Радев преди 3 седмици
Да работим дружно за Разединението на България !
16
4
 
0
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 3 седмици
Защо в България се разпространява от поне 100 г. Манипулативна и Дезинформативна Информация относно История на България?
Кой носи отговорност в 21 век за това?

Българския Народ е емигрирал от земите на сегашна Украйна и реално доведен от Хан Кубрат в източна Европа днес България и забележете 200 г. след това насила християнизирани от Византия през 866 г.
Защо тези важни детайли от История на България се крият умишлено?
15
4
 
1
 
! Отговори
азиада преди 3 седмици
от руско робство трябва се освободи *** и балканиада
14
1
 
0
 
! Отговори
медийни звезди преди 3 седмици
медиен опит споделя медийната звезда
13
3
 
0
 
! Отговори
Маймуната преди 3 седмици
руски английски аромат
12
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
До Анонимен 10

Така можеш да празнуваш който си ден искаш.

6 септември е чисто български акт (при това извършен против волята на ВС, включително на "благодетелката" Русия).

Няма спор кой трябва да е националния празник.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дреме ми на оная работа, съединение било, традиционно в неделя ще си направя барбекю и ще се събера с приятели. Ден като всички други:)
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1

но нали ако нямаше 3 март въобще нямаше да се стигне до 6 септември!
9
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
До март 3

Трети март е руско решение, за да ни наложат културно робство, точно както осяването на страната ни със съветски паметници, наименуването на най-големите ни и важни обществени места и сгради на руснаци и пр. 6 септември или 22 септември трябва да се национален празник.
8
2
 
1
 
! Отговори
март 3 преди 3 седмици
празнуваме 3 март какво искате хахха
7
0
 
2
 
! Отговори
male male преди 3 седмици
Източна Румения ????????
6
3
 
0
 
! Отговори
6ти Септември преди 3 седмици
Трябва да стане национален празник на България.

Това ще е следващото решение, което ще изискваме от всеки, който иска да дойде на власт.
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
българската нация е продукт на руско-турски геополитически инжинеринг!затова днешните турци твърдят,че българите са насилствено славянизирани от руснаците турци...
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вижте какво огромно противоречие съществува в българската историография:
българите са подложени на жесток петвековен геноцид от страна на турците.
и от друга страна същите тези историци,които твърдят първото казват,че българите през 1913 г(края на този геноцид)са мнозинство население в освен днешна българия,но и също в македония,почти цяла гърция достигайки чак до атина,почти цяла албания и сърбия чак до босна,половин румъния и цяла европейска турция.
кое от двете е вярно?
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
я ми кажете как така след близо петвековен жесток турски геноцид срещу българите,изведнъж точно тези българи(подложени на жестоко изстребление)в края на този геноцид 1913 г. се появаяват като мнозинство население в рамките на балканския полуостров.
значи ако наистина е имало жесток геноцид(както описват българските историци)то би трябвало българите да са или изчезнали или някакво незначително малцинство.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече не е Съединение, по волята на Радев с вдигнатия юмрук е Раз единението прави силата-напред към революция:)
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
съединението е акт с подкрепата на великите сили англия,франция и разбира се тогавашната османска империя,който сам по себе си води до една война сръбско-българската...война,при която австро-унгария насъсква сърбите срещу българите.
парадоскалното е,че въпреки войната на смъртни врагове каквито са сърбите и българите 27 години по-късно те(българите и сърбите)ще се изправят заедно рамо до рамо срещу турците край одрин и разбира се ще си поделят македония!