Може ли да съжителстваме отново с мечките?

Често между хищника и хората има конфликт
Обновена: 16 май 2021 12:43 | 16 май 2021 12:20, Александър Попов
36
Може ли да съжителстваме отново с мечките?
Снимка: Viasat Nature

Новият документален филм по Viasat Nature „Завръщането на мечките“ е в сърцето на най-вълнуващия и противоречив проект за връщане на животни обратно в дивата природа в историята на Европа. Това е надпревара с времето, всеки ден от която ни носи огромни загуби в биоразнообразието в световен мащаб.

Филмът изследва как учените в Словения, Румъния, Полша, Словакия, Италия и Франция се опитват да научат повече за нуждите на най-големия европейски хищник и да осигурят повече програми за връщане в естествената му среда в бъдеще.

"Завръщането на мечките" дебютира по Viasat Nature на 17 май, от 18:05 часа.

В Германия за последно е застреляна мечка през 1835 г. Във Френска Полинезия мечките почти изчезват и през 1996 г. френското правителство решава да възстанови популацията с програма за внасяне на мечки от Словения.

Към днешния момент около 50 кафяви мечки живеят в планинския район на границата между Франция и Испания. За съжаление има конфликти с местното население, особено развъждащите овце.

В някои части на Европа, кафявите мечки бавно се завръщат към предишните си местообитания. Тези животни, заедно с вълците и други големи хищници съжителстват с хората в продължение на векове – в Словения, Словакия и особено – в Румъния. Със своите между 5 000 и 6 500 мечки, Румъния има най-голямата популация от кафяви мечки в Европа. Тези държави са показали, че традиционните методи за опазване на добитъка от хищниците, работят.

Какво могат да научат държавите, в които кафявите мечки са на изчезване, от другите – където тези животни продължават да съжителстват с хората от векове? Със завръщането на кафявите мечки в дома им в дивата природа, учените се надяват на по-голямо биоразнообразие и естествен баланс на екосистемите из целия континент. Кафявите мечки са такъв вид, че ако една екосистема може да ги поддържа, това означава, че е здрава и устойчива.


36
Още по темата: мечкиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
19
0
 
1
 
! Отговори
@2 преди 1 месец
До АнонименТакива като теб са излишни на планетата!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С мечките няма как да съжителстваме! Те са опасни и понякога агресивни. Само някой заврян в апартамента си зелен може да се радва, че в гората има мечки и е опасно. Те по принцип зелените се гнусят от гората, те искат удобствата на градове! Иначе устата им е много голяма и всичко разбират. Сигурно даже искат да гушкат меченцата! Умнокрасивитет сър!
17
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
Да,..ама в Сибир колко човека живеят на квадратен километър, и колко от тях се занимават със земеделие и животновъдство ?
16
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Можем, за да преоткрием, че не можем да съжителстваме с тях ! И така отново и отново...
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечки не ни трябват. Горите трябва да са безопасни за хората и за селскостопанските животни. Не правете грешката да ги развъждате. Ще има пак отровни примамки и ще умират и лешояди и вълци, и лисици и гарвани. Мечките са напълно излишни в 21 век. Има си и други хищници и всеядни в гората.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, ама в Сибир си съжителстват.Даже има не един случай да намерят осиротяло малко мече, да го отгледат за да не загине самичко сред снеговете и после то се привързва към съответния човек или семейство и си живее цял живот около тях.
13
1
 
3
 
! Отговори
мечо Кух преди 1 месец
Meчки в Полинезия можИ, да хахаха
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не сме хора
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДИВАТА ПРИРОДА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО,КОЕТО ЧОВЕЧЕСТВОТО ПРИТЕЖАВА!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
отново ????хората никога не са съжителствали с мечките !
9
10
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Никой не иска в гората да срещне мечка.Особенно ако е с жена и дете ! Имам вила в едно диво планинско село.Мястото е почти изолирано.Струваше ми цяло състояние да я построя електрифицирам,да прекарам вода и обратна канализация.През 2020преди да затворят държавата заради ковид-19 с жена ми се евакуирахме там.Един от овчарите ни каза че е видял мечка.А аз видях следите и на 300метра ,от вилата.Винаги когато излизахме да се разхождаме с жена ми вземах карабината със себе си.
8
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ ! Не може да съжителстваме с мечките! Трябва да се отстрелят до санитарния минимум! Животите хората са най - ВАЖНИ , човешкия живот трябва да бъде безценен! Никой не казва да се избият мечките, а да се поставят до минимално количество, за да не стават инциденти с туристи и живеещите в тези райони ! Така беше през комунизма и нищо трагично не се случи с мечките!
7
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Няма как да стане. Ние с хората още не сме се научили да съжителстваме нормално пък вие се чудите за мечките.
6
3
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 месец
А. с човеците ,как може да съжителстваме вече,не приятни либерали и зелени тикви??????
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най добре да не се занимаваме с руснаци. Вече сме им сърбали попарата няколко пъти.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, стига дъртата мечка (тъщата) да не идва много често на гости и ако идва да е за малко
3
4
 
18
 
! Отговори
тТт преди 1 месец
Че те, мечките, не търсят конфликт с хората по горите. Хората си търсят конфликт с мечките, ходейки по горите.
2
6
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Мечката сама по себе си не е хищник, а вегетарианец. Става хищник при много особени обстоятелства.
1
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ахмед преди 1 месец
До 1Нямаш подход приятелю.На мен пък една мечка ми носи мед.