За голямата любов на Агата Кристи с "Агата и проклятието на Ищар"

В ролята на нейния любим - актьорът Джона Хауер-Кинг
Обновена: 27 юни 2021 09:05 | 25 юни 2021 20:45, Петя Славова
1

Снимка: Epic Drama

С историите на Агата Кристи са израснали няколко поколения. Тайни, мистерии и ексцентрични персонажи в над 60 романа, над 100 разказа и 17 пиеси я превръщат в кралицата на криминалния жанр, но каква е била самата писателка разказва новият телевизионен филм по Epic Drama "Агата и проклятието на Ищар", който дебютира по канала в Централна и източна Европа  на 26 юни, събота, в 22.00 часа с повторение на 28 юни от 23:30 часа. 

Продуциран от съпрузите Том и Емили Далтън, актьорският състав включка английската актриса Линдзи Маршал (Клеопатра в "Рим" на НВО, "Часовете") като прословутата Агата Кристи и младият Джона Хауер-Кинг ("Свят в пламъци" по Epic Drama, "Малки жени"), в ролята на красивия историк Макс Малоуън.

Сюжетът ни връща към зимата на 1928 г. в южен Ирак, когато екип от британски археолози, начело с Ленард Уоли, заедно с асистентите му – Макс и Пърл, разкриват обект в пустинята, който съдържа изобилие от древни вавилонски артефакти, включително плоча с проклятието на Ищар, изсечено на нея. Наранена от развода си и несправяща се със славата и успеха, Агата Кристи пътува за Ирак, където в синхрон със сюжетите й, се оплита в история с убийство, интриги и любов.

Две години след сензацията, която предизвиква с 11-дневното си изчезване, Агата пристига в Багдад в търсене на утеха и спокойствие. Това, което намира, обаче, е привлекателният млад археолог Макс Малоуън - с рана от куршум на главата. В ролята влиза актьорът Джона Хауер-Кинг,  а филмът разказва и за любовта между двамата. А като става въпрос за Агата Кристи, естествено няма да ни се размине и без убийство.

Ето какво споделя и Джона Хауер-Кинг за продукцията:

Макс Малоуън е реална фигура. Той е вторият съпруг на Агата Кристи. Това, което ме привлече към ролята най-вече, беше връзката между двамата. Била е доста необичайна за времето си и затова толкова реалистична. Става въпрос за "кръстосано" поколение. Героят ми изпитва силно страхопочитание към Агата. Много й се възхищава и е толкова завладян от нейния интелект и смелост, а аз бях вдъхновен от тяхната любовна история. Чувствах се много автентично и много харесвам факта, че сценаристът Том Далтън не намалява разликата във възрастт им. Има почит към това и самата връзка продължава 46 години. Така че е специална.

Какво знаехте за Макс преди ролята?

Естествено знаех доста за Агата Кристи, но това, което е интересно, е, че много хора не знаят твърде много за личния й живот. Нейните книги са толкова известни, а тук любопитното е да отидем зад кулисите на тези романи. Знам много за Макс. Беше ми забавно, че по сценарий той  е частично правдоподобен, частично измислен. Това наистина е добре при изграждането на един характер, защото от една страна човек може да следва реалните факти, но и да "изневерява" с нещо въображаемо, което имайки реален образ да вкара в него собственото си усещане. Това беше още една причина, която ме привлече към ролята. Обичам ситуацията да има история от реалния живот, която да се ползва за основа, но да има и възможност да се освободим от  тези представи.

Екранната химия между Джона и Линдзи Маршал, изиграла Агата, е истински бонус, нали?

Имахме голям късмет, че веднага снимахме и тя (Линдзи, бел. ред.) се превърна в толкова добър приятел. Имахме репетиции: ден за опознаване, ден за четене на сценария и опити да разберем кои са героите ни и каква е връзката им, но понякога е късмет да се чувстаме комфортно и толкова свързани с някого и за щастие Линдзи просто го направи лесно. Беше чудесно да работим заедно, защото тя е толкова щедър човек и актьор. "

И така, как се срещате с Агата в "Агата и Проклятието на Ищар"?

Ще видите Макс, когато е около 20 годишен. Той е умен, забавен и запален по археологията. Мести се в Ирак с Леонард Уоли, известен археолог, който е негов водач и учител. Агата го намира и спасява. Има неочаквана искра между двамата и усещане, че са интелектуално  и емоционално близки, въпреки че той изпитва страхопочитание към нея. Но той също може да се изправи срещу нея и тази искряща връзка се случва през целия филм и предполагам - през целия им живот.

Как се чувствахте в роля в тази различна епоха?

Срещаме се през 1928 г. и не мисля, че съм имал роля за 20-те години  на миналия век преди това. Участвал съм в продукции за 30-те и 40-те години и малко по-рано през века. А тази епоха е толкова невероятна и с модата . Нашият невероятен дизайнер на костюми свърши прекрасна работа, на моменти се чувствахме много бляскаво. Спомням си, че имаше сцена, в която има голяма вечеря и изведнъж всички излязоха от археологическите си съоръжения за копаене и се влюбиха в модата на високата класа от 20-те години на миналия век и се почувствахме вълнуващо и бляскаво да виждаме всички по този начин, така че това беше чудесен елемент от снимачния процес.

Как се чувствахте като археолог?

Странно, по много любителски начин, като малък се интересувах от  археологията. Имаше играчки с разкопки, които излизаха сред сгъстен пясък. Можехме да ги купим в магазините за играчки и имаше малки пластмасови инструменти. Бавно като режехме този пясък, намирахме кости от динозаври. Археологията е очарователна, тъй като е свързана много с разказване на истории от миналото, като мит и легенда. В това има нещо екзотично, вълнуващо усещане.

Защо да гледаме този филм?

Всеки обича мистерията, а Агата Кристи е най-добрата в нея. Обичам да гледам филма на Кенет Брана за нея. Историята е брилянтна, защото е толкова добра и поддържа напрежение през цялото време и очевидно е толково удовлетворяващо разкриването на истината в края. Мисля, че ще бъде трудно да намерим някой, който не харесва мистерията на убийството.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много хубаво, ама пак се излагате! Коя е Линдзи Дънкан, знаете ли? А Линдзи Маршал?И последно, коя според вас играе във филма?Поправете се, дразните!