Убийците на Борилски ще лежат общо 36 години в затвора

Върховният съд потвърди присъдите им по делото
Обновена: 18 окт 2010 11:44 | 30 авг 2010 20:15,
91
Убийците на Борилски ще лежат общо 36 години в затвора
Мартин Борилски. Снимка: borilski.blog.bg

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди осъдителните присъди по делото "Борилски", съобщиха от съда.

Георги Желязков получава 19 години затвор, а Стоян Стоичков – 17 години, за жестокото убийство на студента Мартин Борилски в Париж, извършено преди 10 години.

Двамата трябва да платят и 120 000 лв. кръвнина, както и лихвите и разноските по делото.

На 10 февруари Апелативният съд във Велико Търново призна Желязков и Стоичков за виновни по обвиненията, че са убили Борилски, а те обжалваха пред ВКС.

В мотивите си да потвърдят присъдата върховните магистрати записаха, че доводите на страните за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила са неоснователни.

Освен това, според съда, обвинителният акт е изготвен на базата на събраните в досъдебното производство доказателства, които са дали основание за извод, че двамата са били на местопрестъплението.

Правилно са оценени действията на Желязков с корист – в морален и материален план, а на Стоичков – "да помогне на лидера си", пише още в мотивите за присъдата.

Процесът „Борилски“ стига за втори път до Върховния касационен съд.

Още по темата

Първия път магистратите отмениха оправдателната присъда, която Желязков и Стоичков получиха от съда във старопрестолната столица и върнаха делото за ново разглеждане.

През юли 2000 г. 24-годишният Мартин Борилски бе открит мъртъв в квартирата си в Париж с 93 прободни рани.

Обвинени за смъртта му бяха Георги Желязков и Стоян Стоичков, а ДНК експертизите доказаха, че двамата са извършители на зверското убийство.

У нас делото бе връщано многократно и това предизвика остър протест от страна на Франция.

Днешното решение на ВКС е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
George преди 13 години
Интересно беше изказването на една от трите съдийки по Килърите в предаването на С.Диков,когато тя може би с чув-ство на гордост каза "Имам 15 години стаж и съм преживяла 3 правителства...". Значи, в съдебната с-*** работата на съдиите,в т.ч. и на съдийките, не се измерва в това по кол-ко дела те са били съдии и техните присъди след обжалване не са отменени, а в трудов стаж,като несменяеми, и затова тази съдийка се хвалеше,че три правителства са сме-нени, а тя е НЕСМЕНЯЕМА! И може би това е една от грешките на прохождащата през 90-те години демокрация - че не провери какви хора са назначени за съдии,отговарят те с ман-талитета си за такива,имат ли склонност към "завои" в работата си,податливи ли са на корупция, устойчиви ли са психически и чак тогава да им даде прословутата независи-мост,служебен имунитет и несменяемост. Сега виждаме тези три фактора в действие и резултатът от прибързаното им въвеждане - случаят Борилски и не само той.
77
0
 
0
 
! Отговори
Nic преди 13 години
Не смятам,че българското гражданско общество не е дорасло да генерира честни,с добре развито чувство за справедливост съдии в нужното количество.Причината се корени дру-гаде - при основополагането на демократичните устои магистратите трябваше да играят основна роля по правораздаването в новата система и затова трябваше да бъдат макси-мално независими.Тъкмо тази независимост беше използувана,и сега се използува, от нечистоплътни хора в тоги за свои лични или наложилите ги за отговорни магистрати пар-тии и икономически групи цели. В резултат правораздаването зацикли и се оказа,че в BG-условията е наложителен контрол в/у работата им. Единственият начин такъв да бъде уп-ражняван е изборност на магистратите на всички нива.Иначе пак ще има да гледаме по екрана Куцкова,Груев,Мингова,Велчев и ще се учудваме на странните отсъждания на Паунова,Чочкова,и трите съдийки "Михови".
76
0
 
0
 
! Отговори
Lindi преди 13 години
Малка е кравнината, малки са присъдите, не са осъдени и корумпираните:*** БАТАНОВА (Окръжен съд - Шумен),ЙОРДАНКА НЕДЕЛЧЕВА (Великотърновски апелативен съд),ЗДРАВКО ТРИФОНОВ ,РУМЯН ЖЕКОВ? Но дето се вика в България и толкова можеше да не постигне горката майка на убитото момче.
75
0
 
5
 
! Отговори
предишните съдебни преди 13 години
Някой може ли да даде информация за домашните адреси на тия продажни *** - *** БАТАНОВА (Окръжен съд - Шумен),ЙОРДАНКА НЕДЕЛЧЕВА (Великотърновски апелативен съд),ЗДРАВКО ТРИФОНОВ , РУМЯН ЖЕКОВ?
74
0
 
1
 
! Отговори
юрист преди 13 години
Висшият съдебен съвет дали ще накаже предишните съдебни състави постановили различните присъди ? Ако питате мене - не. И затова хората не вярват в съда. Докато в Америка - колкото и да се опитват да я плюят ... Това отдавна щеше да бъде факт!
73
0
 
12
 
! Отговори
Линч преди 13 години
ДО ВСИЧКИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ,разпространявайте тези имена където можете. Да не ги забравяме и да плюем на тях, оправдалите убииците преди това: Окръжен съд - Шумен, съдебен състав с председател *** Батанова (за другите членове не мога да намеря информация). Великотърновски апелативен съд, наказателно отделение, в публично съдебно заседание на 22.12.2008г., в състав: ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЙОРДАНКА НЕДЕЛЧЕВА ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКО ТРИФОНОВ , РУМЯН ЖЕКОВ
72
1
 
1
 
! Отговори
alex преди 13 години
Kolkoto i da se izbiagva i prikriva fakta za finansovi neuredici mezdu zertvata i podsudimite,to e fakt..Javno gi e ''zapalil'' s cifra pari,niama kak inace dvama sredno intelegentni mladi xora da napraviat taia idiotstina.Slagaite mi sega minusi do zori,ako se pocuvstvate umoreni --pinete po edno kuso kafence..
71
0
 
0
 
! Отговори
jaki преди 13 години
Ne pravitelstvoto,a nie grajdanite do koga 6te gi turpim tiq ne6ta,vseki se vuzmo6tava ama i vseki si trae.tova e istinata
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много интересно защо от няколко години във всички заглавия присъдите са общи???За да не личи, колко смешно леки ли са или що???
69
1
 
11
 
! Отговори
Палачът преди 13 години
Как така 19 и 17 години бе! Смърт!!!!!! А като нямаме такава присъда - доживотен затвор при тежък режим без право на замяна и помилване!
68
0
 
15
 
! Отговори
ЗОНИ преди 13 години
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ КАКЪВ КОРУМПИРАН СЪД, ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИ ПРАВИТЕЛСТВОТО
67
1
 
14
 
! Отговори
Nasko преди 13 години
А бе,добричлия, полицаите са намерили и гащите им там, и космите им и куп други остатъци от епидермиса им:) Сигурно някой насила им ги е смъкнал,а? Нормален ли си,или...Горките ти приятелчета,вместо да търкат наровете доживот,ще им намалят и присъдите след накоя друга година и кой знае какви други щуротии ще научат в затвора,за да ги прилагат после.Те просто са ***!!! Да не ти идва на главата,чукай на дърво:) Добре го е казал народа;- В Добруджа да ида, *** народ да видя:)))))
66
1
 
19
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Ето едно полезно и хубаво нещо от членството ни в ЕС. Да са живи и здрави франсетата, щото преди да се намесят тия вече бяха оправдани веднъж от справедливия ни съд. А в интерес на истината, тази присъда е смехотворна. За предумишлени убийство, извършено от корист и по особено жесток начин 19 и 16 г. е несериозно наказание - да не говорим, че реално тези годинки са 15 и 12 с разните приспадания. Във всяка нормална държава без смъртно наказание такова престъпление се наказва с доживотна присъда.
65
0
 
9
 
! Отговори
Шумен преди 13 години
Шерията в Шумен продължава действа се по поръчки , по ноти за банкноти , крадат се имоти на хората , не се връщат реституционни имоти , Бившият кмет се вози на скъпи коли и как става със кметска заплата , а да не говорим за имотите му , който сложи щерка си за Съдия по Вписванията с нагласен конкурс , Председатели на съдилищав шумен без дипломи или фаршиви такива , може би и в страната е така .Бившите седесари сега са гербаджии , а топ крадеца от комунистическата партия всеки го знае в града .
64
0
 
7
 
! Отговори
шумен преди 13 години
какво се чудите за оправдателната присъда в Шумен , ще ви разкажа как стоят нещата там Съдия Батанова е Председател на Съда сложена от същата адв .Пенева - предишна Председателка на съда , която в съдружие с Исаев , който е син на Шефа на ДС- Шумен преди 1989 г - вътрешна сигурност ако не се лъжа .Адв Гатев е вечният адвокат на номенклатурата в Шумен и квото каже това пише в решението си съда по негова заповед . Същата Съдия Батанова е и сега временно изпълняваща Председател.
63
1
 
3
 
! Отговори
До "добричлия&q преди 13 години
В Добруджа да ида, *** народ да видя!Много вярно го е казал народа ;)
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, че се намеси Франция, иначе нищо нямаше да стане, толково са корумпирани съдиите, а като се има предвид, че на единия звяр баща му е юрист, със сигурност нямаше да ги осъдят.Само че мисля, че трябваше да им се даде доживотна присъда без право на замяна. Но и това е нещо.
61
0
 
22
 
! Отговори
не Съд, а награда ! преди 13 години
А трябваше да са доживотни без право на замяна...Сега ще излязат по съкратена процедура за добро поведение...*** !!!
60
1
 
38
 
! Отговори
bai_jordan преди 13 години
Хайде сега някой да ми каже че Българският съд е справедлив! Толкова са корумпирани че няма вече накъде! Десет години дела при неопровержими доказателства събрани от Френското следствие...Първите присъди ако си спомняте бяха оправдателни!!! Чак след протеста на френската страна се стигна до тези присъди, а трябваше да са доживот без право на обжалване!!! Попсле разни пикли дето са завършили право преди година и с тройка ще ми обясняват колко е независим българския съд и ще се смеят нагло.
59
0
 
11
 
! Отговори
dogan преди 13 години
Къде са двамата осъдени на 36 г. затвор за убийството на Борилски?Не знаем повече от вас, но бихме казали, че до редакционното приключване на броя Стоичков и Желязков не бяха там, където им е мястото.Къде им е мястото? Неяснота по този въпрос има само у нас. По света са в сила две ясни заповеди за арест на двамата - европейска и международна, издадена във Франция.Казват, че тия дни те избягали от България. Ами! Да напуснат страната, където хора като тях могат 10 години да се подвизават като свободни граждани?