Делото "Борилски" - часът на истината

Съдът във Велико Търново призна за виновни Желязков и Стоичков за това, че умишлено са убили студента
4 фев 2010 18:45,
180
Делото "Борилски" -  часът на истината
Снимка: borilski.blog.bg

Състав на Апелативния съд във Велико Търново призна за виновни Георги Желязков и Стоян Стоичков за това, че по особено жесток и мъчителен начин са умъртвили в Париж студента Мартин Борилски.

Желязков е осъден на 19 години затвор (при първоначален строг режим), а Стоичков – на 17 години (отново при първоначален строг режим).

Освен това двамата солидарно трябва да платят на Йорданка Въчева (майка на Мартин Борилски) 120 000 лева плюс лихвите от 18 юли 2000 година.

Досега двамата бяха под гаранция, но съдът промени мярката им в задържане под стража.

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

Адвокатите на Георги Желязков и Стоян Стоичков ще обжалват присъдата.

Веднага след произнасянето на присъдата защитниците на Желязков и Стоичков поискаха да внесат касационна жалба.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Георги Желязков, коментира, че присъдата е очаквана и била в резултат на външен натиск, тъй като на това дело се гледало като на тест за пред Европа.

Доживотна присъда за двамата обвиняеми по делото „Борилски” поиска държавното обвинение във Велико Търново.

Според апелативния прокурор Борис Димовски материалите по делото категорично доказват, че извършители на жестокото убийство са Георги Желязков и Стоян Стоичков.

През юли 2000 година 24-годишният студент Мартин Борилски беше намерен зверски убит (с 93 прободни рани и разбити лицеви кости) в квартирата си в Париж.

ДНК пробите доказали, че на местопрестъплението е нямало никой освен жертвата и двамата подсъдими.

Делото „Борилски” се точи вече десета година.

След отводи на варненските съдии то беше прехвърлено в Шуменския окръжен съд.

Там магистратите оправдаха Стоичков и Желязков.

По-късно Апелативният съд във Велико Търново също не откри доказателства за вината на двамата.

Решението на българския съд обаче разгневи Франция.

Посланикът й у нас обяви, че френските разследващи са открили достатъчно утежняважи доказателства за вината на подсъдимите и заплаши с паралелен процес в Париж.

Още по темата

Върховният касационен съд пък откри противоречия в оправдателната присъда и  върна делото отново във Велико Търново. 

Седем  месеца по – късно в съдебна зала защита и обвинение произнасят заключителните си пледоарии.

Адвокатът на майката на убитото момче поиска 400 хиляди лева обезщетение за нанесени нематериални щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
Цветанов???? преди 14 години
Прочетете пак внимателно. Съобщението е от 4. 02.2010, 18.45. Някъде да откривате и намек за това, че"осъдените" са отсъствали?. "Досега двамата бяха под гаранция, но съдът промени мярката им в задържане под стража". На кого е променил мярката? На тези, за които са знаели, че отдавна са изчезнали от България? Съобщението, че убийците са се покрили е от 6.02. Има начин-лично Цветанов да провери КПП-тата по всички гранични пунктове. Изпратена ли е информация до Интерпол? Кога? Ако не-защо?
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
..6to petiicii i ne6ta bqha po povod mur6ite druznali da posegnat na tova mom4e!!!radvam se 4e nai nakraq pone za slu4eq Marti ima nqkakvo vuzmezdie!
157
1
 
1
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН преди 14 години
Ей простако, ако твоето дете бе наръган 92 пъти с нож бе мрасен ***, как би се чувствал, а ? долен мрасник
156
1
 
0
 
! Отговори
нвм преди 14 години
Деянието е извършено. във Франция. Френският съд ще им пусне още по яки присъди и международна заповед за арест.А във френският съд тия не минават като пред българския.Ще си дойдат за пенсия.
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре де за кво с аго убили?
154
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
tova drebno iz4adie jelyazkov nai nakraya da si polu4i zaslujenoto !!! kakuv advokat, kakvi pet leva,te takiva kato nego s lopata da gi rine6 !!!samo mnogo jalko za pogubeniya nasila mlad jivot na Martin ....neiskam da kazvam kakvo zaslujavat tezi dvamata ***....no to vinagi ima vazmezdie.......
153
1
 
1
 
! Отговори
baba Pena преди 14 години
Bashtata na tova mamino leke Georgi moge sled 4-5 godini da go izkara na svoboda , no sina mu si ostava ubiez , a toi -bashta na ubiez !!!!!
152
1
 
0
 
! Отговори
Smeshna prisada преди 14 години
Na takiva smeshno malki prisadi se kazva :Hem valka e sit, hem agneto e zjalo!!Dvete mamini sincheta sa nakalzali ptijatelja si Martin kato kokoshka, i hem ug sa osadeni hem sled njakolko godini sa na svoboda !
151
1
 
0
 
! Отговори
абе хора! преди 14 години
Двамата убийци все още са в неизвестност!Избягали са .Трябва да бъдат обявени за национално издирване!
150
1
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 14 години
Въпреки присъдите у нас, процес "Борилски" ще има и в ПарижОсъдените Желязков и Стоичков още се издирватКрасен Николов5 Февруари 2010Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново. Това потвърди в петък френският адвокат на майката на Борилски Ерик Морен.Преди ден подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков получиха общо 36 години затвор за деянието. Съдът измени техните мерки за неотклонение и разпореди ареста им. Двамата обаче не се явиха на съдебното заседание с оправданието, че са имали проблеми по пътя към Велико Търново и все още са в неизвестност.По информация на Mediapool заповедта за ареста им вече е предадена на звеното за съдебна охрана във Варна, където те се водят на постоянен адрес, но издирването им продължава.Адвокат Морен очаква първото заседание на френския съд по казуса да е след 3-4 месеца. "Процедурата в България няма абсолютно никакво правно влияние върху френската процедура. Тя е независима от френската. Те вървят заедно като няколко спътнички на съдбата от няколко години", заяви той.В отговор на въпрос дали натискът на Франция е довел до издаването на осъдителните присъди в България, Морен коментира, че извън коментарите на френските представители, българското правосъдие е трябвало "да се бори повече с натиска от антуража на обвиняемите".Френският посланик Етиен дьо Понсен също отхвърли тезата за оказан натиск върху българския съд."Българският съд взе решение на базата на фактите, които имаше на разположение и доказателствата, дадени от френската полиция, която е една от най-добрите в Европа, а в света", заяви той пред БНР.В четвъртък Желязков получи присъди от 19 години затвор, а Стоичков 17 години. Те трябва да изплатят солидарно 120 000 лева обезщетение на роднините на Мартин Борилски.Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало по разпореждане на ВКС.Преди това да се случи, обаче, френски съд обяви, че ще има паралелен процес.Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд *** предмет са натрошени лицевите кости и черепа му.На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков.Съдебната сага около делото в България не приключва с издадената в четвъртък от великотърновския съд присъда, тъй като тя може да бъде обжалвана пред ВКС.
149
1
 
0
 
! Отговори
hooligan преди 14 години
Брат, нямам нищо против, ама как ще им пръснеш халките, щом ще ги чукаш само в устите. Карай дупките наред ;)
148
1
 
0
 
! Отговори
haro преди 14 години
4akam i dvamata v centralniya zatvor!! 6te im prasna halkite, samo v ustite 6te gi 4ukam!!
147
1
 
0
 
! Отговори
hooligan преди 14 години
Aз не съм следовател, а приятел. Това, което мога да кажа е, че някой отдавна беше казал, че на 9 от 10 въпроса отговорът е пари...
146
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А Хулиган за какво са го убили? Наркотици ли? Ревност ли? Толкова прободни рани са типични за ревност или въздействие на някакви в/ва.
145
1
 
0
 
! Отговори
hooligan преди 14 години
Аз бях личен приятел с Мартин. Познавам и Жорко Адвоката, както беше известен още преди 15 години във Варна и ви казвам, че си беше гадно момченце и тогава. Не знам какво ще стане с присъдите. Ако ги излежат напълно, при строг режим, не са малко време, но ме съмнява като се вземат предвид връзките на баща му. Поне ги признаха за виновни, което е направо постижение след 10 години увъртания. Жорееее, ако не вътре, навън ще си палтиш сметката, *** страхлива, и онзи тюлен заедно с теб.
144
1
 
0
 
! Отговори
hooligan преди 14 години
Ей, анонимен, недей да кълнеш като ***, много ти е лесно без лице. Това е все едно аз да те прокълна да ти убият детето по такъв начин, по какъвто беше убит Мартин. Ако някой си е възпитал децата, че са над закона, днес е момента да се позамисли. Чаткаш ли? Тихо ти!
143
1
 
0
 
! Отговори
54643 преди 14 години
В САЩ биха се смяли на такива смешни присъди от по 17 и 19 г. за жестоко убийство като това на студента Мартин Борилски - с 93 прободни рани и разбити лицеви кости. Освен това има голяма вероятност другия съд (пред който ще обжалват присъдите) да ги отмени - каквито примери има много в България.
142
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Не смятам да си подарявам сводните мигове на хора ,които не се чуват какво говорят!А псевдо медията dnes.bgда се засрами и да види на какви хора дава право на отговор !Жалко за Вас !И още по-жалко е че се криете като мишки зад ,pc-тата си, излезте на протест начело с медията що се крийте?!Може и някой лев да изкарате !
141
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Ако вашите деца бяха убийците щяхте друга песен да пеете !Господ прощава и на най-големите изверги стига истински да се разкаят ,кое сте Вие да съдите и коментирате!Ино Всички които пожелават злото на невинни хора им се връща с още по-голяма сила!Нека вашите деца станат изверги и да ви видим тогава !Нещастници!
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе какъв е всъщност мотива за това убийство? Това изяснено ли е?