Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог

Тръгна делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС
Обновена: 18 окт 2010 11:42 | 2 сеп 2010 12:35,
387
Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще трябва да доказва пред съда, че притежава необходимите професионални качества, за да бъде консултант по хидроенергийни проекти.

Днес Върховният административен съд даде ход на делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС, което е образувано по сигнал на парламентарната комисия „Антимафия“.

То е за хонорара от 1,5 милиона лева, които Доган е получил по 4 договора, сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“).

Според комисията Доган е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като не е декларирал, че е сключил договорите за консултантски услуги по проектите „Цанков камък“, каскадата „Горна Арда“, яз. Тунджа и Доспат.

Самият Ахмед Доган не присъства в съдебната зала.

Днес ВАС го задължи да представи в 7-дневен срок докладите за свършената от него работа по четирите договора. Освен това лидерът на ДПС ще трябва да предостави доказателства за професионалната му квалификация в областта на хидрологията, строителството и минното дело.

Институтът по строителство и минно дело ще трябва да представи докладите за извършената от Доган работа. А от Антикорупционната комисия – да дадат протокола от заседанието, на което бе взето решение да сезират ВАС.

Същевременно съдът задължи Министерския съвет, Националната електрическа компания и министерството на икономиката да предоставят редица документи, свързани с финансирането на обектите, избора на инвеститори, подизпълнители, както и дали строителството на „Цанков камък“ е финансирано със средства от заема за АЕЦ „Белене“.

Още по темата

След края на заседанието адвокатът на Ахмед Доган – Румен Еленски, заяви, че няма представа дали лидерът на ДПС може да докаже професионалната си компетентност като консултант по хидроенергийните проекти.

Той бе категоричен, че конфликт на интереси няма, а докладът на комисията „Антимафия“ е политически и „само въпрос на въображение“. Еленски упрекна депутатите, че не са събрали доказателства, а са изтъкнали само политически аргументи.

Адвокат Елеонора Николова, която представлява антикорупционната комисия, коментира след заседанието, че Ахмед Доган е бил избран за консултант по проектите в качеството му на политик, а не в това на геолог.

"Има конфликт на интереси, защото именно Минстрой холдинг – близка до г-н Доган фирма, е работила по най-скъпия обект в България. Защото към настоящия момент, по данни на председателя на НЕК, струва 460 млн. евро. Това са държавни пари. Те са отишли в по-голямата си част в Минстрой холдинг“, каза Николова.

По думите й договорите са привидни и поставят лидера на ДПС в зависимост от дружеството което му е възложило работата

Тя посочи, че четиримата експерти, съставили договорите са получили 50 хиляди лева, а разликата между тази сума и хонорара от 1,5 млн. лв. на Доган коментира така: „Това е съотношението между учените в България и политиците“.

Следващото заседание на ВАС е на 23 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
2
 
1
 
! Отговори
pssssssssssss преди 13 години
ne6to sa se obarkali ,dogan e alkohololog i manekeninjinering
355
0
 
0
 
! Отговори
F1-6eih преди 13 години
Az 6te postroq F1 pista "the new middle east"!(F1-6eih tihi4ko kam syvetnicite si: "izpratete specialna pokana na mr. dogan za otkrivaneto i mu predlojete mesta na lojata!!!")
354
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ли мислиш ?? За какъв страх става дума , нещата могат да се изобличат по интелигентен начин ,. Като не успее българския Съд има по Висши инстанции - все пак това бяха европейски пари - така че подкрепата за ГЕРБ ще има , ще има .
353
0
 
1
 
! Отговори
За Тошо... преди 13 години
...е как няма да дойде на власт, като акциите на АТАКА, ВМРО и руските дупедавци, целят ,точно това ---съживяване и консолидиране на ДПС/ДС!Доган , плаши електората си , само с АТАКА и ВМРО и русофилите на България!Това е игричка.......ама наивниците се връзват и пълнят джобовете на политиците!
352
5
 
0
 
! Отговори
тошо преди 13 години
гледайте го добре той ще дойде на власт отново и за дълго защото ГЕРБ и АТАКА не смеят да го погледнат от страх Бойко изпитва истински страх от него това е ужасната истина.
351
5
 
2
 
! Отговори
no преди 13 години
moje samo da go hvanete za rqzaniq...
350
1
 
15
 
! Отговори
Бургаски свободен преди 13 години
Дипломата е готова!Приготвихме и 1 резервна-за акушер гинеколог -човек не знае какво ще потрябва!Пращаме по куриер-убий го-няма да ни трябва повече!Теманета и нагъзвания,НИЕ
349
0
 
5
 
! Отговори
tony scout преди 13 години
Аз, а и повечето българи, се чудим всеки път, как може да е толко изпаднала нашата държава, е как няма да е като само за бг-мохамеданите има задължителни приходи всеки месец. Никога обаче не съм получил аз или някой мой познат пари от нещо незаработено. За какво говоря - затова че носят кърпи и шалвари например получават по 200 лв на калпак!!!!! Колко пари има тая държава а нищо за обикновенните хора, одра ми кожата и ме накара да търся алтернатива в чужбина. Искам интервю на живо!!!
348
0
 
7
 
! Отговори
Nostradamus преди 13 години
Думата има госпожа Флоберка с оптичен мерник!...
347
1
 
4
 
! Отговори
бб преди 13 години
утре тоя фес ще е астронавт!
346
0
 
12
 
! Отговори
Боби- приятел на Дог преди 13 години
Ахмед, приятелю, имаш два месеца до следващото заседание на съда за да вземеш съответната диплома, която ще те оневини. Можеш да го направиш, вярвам, че и в ректоратът ще помогнат, както и на много такива до сега.
345
0
 
15
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ.... преди 13 години
ТОЯ ТУРСКО-БЪЛГАРСКИ ДОЛНОПРОБЕН *** НА ПАРТИЯТА И ДС, ЕДВА ЛИ ИМА И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ !!!!ТАКИВА ПРЕМИНАВАХА ОТ КЛАС --В КЛАС , БЕЗ ДА УЧАТ,С ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА ОТ ЦК НА ПАРТИЯТА ИЛИ ОТ МИЛИЦИЯТА!МРЪСЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ***!!!!АКО ИМАШЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ ,КАТО ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ.....ТОЯ ,ОТДАВНА ДА Е ГАДЕН СПОМЕН!
344
1
 
8
 
! Отговори
Дали? преди 13 години
Слушайки го как мрънка, дълбоко ме съмнява а има дори и средно образованиетози гений на Марксистко-ленинската философия.
343
1
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 13 години
Доган умело използва политическата конюктура за да работи за себе си. Цинично и лицемерно, по отношение на електоратът си, се облагодетелства и забогатява. Приближените му чувстват, че без него идва и техният край. Турският електорат разбира всичко това, но са наплашени от ДПС - машите по места. Самата Турция и политиците и правилно оценяват политиката на Доган и са се дистанцирали.Грешката и отговорността е в българските политици, които имат същото мислене като Сокола.
342
0
 
9
 
! Отговори
ГЕНИАЛНО.... преди 13 години
ТОВА ,САМО КОМУНИСТИЧЕСКА СЪДИЙСКА ТИКВА ,МОЖЕ ДА ГО ИЗМИСЛИ......:ВМЕСТО ДА ТЪРКА НАРОВЕТЕ НА ЗАТВОРА----ДА ДЪРЖИ ИЗПИТИ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ!!!!!...А, АЗ.....СЪМ СЕДНАЛ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА!!!!!...Я ...НАРОДА ДА ГО ДУХА!!!ЩОМ НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ И СЕ ЗАЩИТАВА ---ДА МРЕ!СВЕТА, НЯМА НУЖДА ОТ ТАКИВА ХОРА ИЛИ НАРОДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
341
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
доган е и геолог и хидролог,завършили сме задочно висше образование,той е гений
340
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
*** май много си надскочи и без това ниския бой с тези хидроенергийни проекти.:))))
339
0
 
14
 
! Отговори
кочо преди 13 години
МЕДИТО Е ВИДЕН ГЕОЛОГ ,ХИДРОЛОГ И АРХИТЕКТ-УРБАНИСТ ЕКОЛОГ ,ИМА ГОЛЕМИ КАЧЕСТВА И НА КАВАЛ ,ЗАРАБОТИЛ СИ Е ПАРИТЕ ,ЧИЛЯКА .*** ОКОЛО НЕГО НЯМАТ КРАЙ ,И ДА НЕ ГИ ИСКА ТЕ СИ ПЪРХАТ КАТО ПЕДЕРУТКИ ОКОЛО НЕГО,БЕЛКИМ ИЗКАРАТ ГЮВЕЧ ЗА ТЯХ ,ИМАЛИ СА БОЛ ПАРИ,ПЛАТИЛИ СА МУ ,затвор ще е най-справедливото решение за всички участници в далаверата ,стига да има кой да го вземе това решение ,иначе всичко губи смисъл и си е само празни приказки и губене на държавно време и пари.
338
1
 
2
 
! Отговори
антон швед преди 13 години
какви интереси ти си болен както и почти цялата нация турски интереси били бре ако имаше такива те щяха да са осъществени до сега папагали
337
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще трябва и на себе си да пуснеш куршум с АК-то.Пък костов хубаво си го пратил да напусне. Ние го чакаме навън!