Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог

Тръгна делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС
Обновена: 18 окт 2010 11:42 | 2 сеп 2010 12:35,
387
Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще трябва да доказва пред съда, че притежава необходимите професионални качества, за да бъде консултант по хидроенергийни проекти.

Днес Върховният административен съд даде ход на делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС, което е образувано по сигнал на парламентарната комисия „Антимафия“.

То е за хонорара от 1,5 милиона лева, които Доган е получил по 4 договора, сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“).

Според комисията Доган е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като не е декларирал, че е сключил договорите за консултантски услуги по проектите „Цанков камък“, каскадата „Горна Арда“, яз. Тунджа и Доспат.

Самият Ахмед Доган не присъства в съдебната зала.

Днес ВАС го задължи да представи в 7-дневен срок докладите за свършената от него работа по четирите договора. Освен това лидерът на ДПС ще трябва да предостави доказателства за професионалната му квалификация в областта на хидрологията, строителството и минното дело.

Институтът по строителство и минно дело ще трябва да представи докладите за извършената от Доган работа. А от Антикорупционната комисия – да дадат протокола от заседанието, на което бе взето решение да сезират ВАС.

Същевременно съдът задължи Министерския съвет, Националната електрическа компания и министерството на икономиката да предоставят редица документи, свързани с финансирането на обектите, избора на инвеститори, подизпълнители, както и дали строителството на „Цанков камък“ е финансирано със средства от заема за АЕЦ „Белене“.

Още по темата

След края на заседанието адвокатът на Ахмед Доган – Румен Еленски, заяви, че няма представа дали лидерът на ДПС може да докаже професионалната си компетентност като консултант по хидроенергийните проекти.

Той бе категоричен, че конфликт на интереси няма, а докладът на комисията „Антимафия“ е политически и „само въпрос на въображение“. Еленски упрекна депутатите, че не са събрали доказателства, а са изтъкнали само политически аргументи.

Адвокат Елеонора Николова, която представлява антикорупционната комисия, коментира след заседанието, че Ахмед Доган е бил избран за консултант по проектите в качеството му на политик, а не в това на геолог.

"Има конфликт на интереси, защото именно Минстрой холдинг – близка до г-н Доган фирма, е работила по най-скъпия обект в България. Защото към настоящия момент, по данни на председателя на НЕК, струва 460 млн. евро. Това са държавни пари. Те са отишли в по-голямата си част в Минстрой холдинг“, каза Николова.

По думите й договорите са привидни и поставят лидера на ДПС в зависимост от дружеството което му е възложило работата

Тя посочи, че четиримата експерти, съставили договорите са получили 50 хиляди лева, а разликата между тази сума и хонорара от 1,5 млн. лв. на Доган коментира така: „Това е съотношението между учените в България и политиците“.

Следващото заседание на ВАС е на 23 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 13 години
Димитър Хинков,голям ерудит в Хидро-Енергетиката,почина,докато чакаше автобус в Студенски град.Едно джипче се качи в-у него.Бог да го прости,но тогава имаше решаващ глас за лицензите в тази област.Ванко Бялото,цапна шамара,след този случаи на ВЕЦ-Кокаляне,а там минава водата на София 365 дни в годината,сметнете за какво говоря.Колкото до Доган,смея да претендирам,че знам малко повече от него,но въпроса е кои дова парите.
275
0
 
5
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Гери, "Минстрой холдинг" е частна фирма с президент Нколай Вълканов.
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има има.
273
1
 
2
 
! Отговори
rave преди 13 години
pravilno..trqbva da dokaje ..Az pitam Kalinka direktorkata v zemedelskoto ministerstvo ne trqbva li da dokaje kompetenciite si? Ministura na vutre6nite raboti zavur6il li e ne6to po specialnosta po koqto raboti?Ima li kitap za policeisko obrazovanie?
272
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЪЛГАРСКИЯ СЪД-ООД ,ЩЕ ОТСЪДИ : ДОГАН НЕВИНЕН! ........ СПОКО НЕ ВДИГАЙТЕ ПУШИЛКА
271
1
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
280,нещо си в грешка.Всяка една от тия тапии се дава след 5 години учене, и изпит пред Държавна Изпитна Комисия.Мен са ме изпитвали няколко такива, последната-от 5 човека.И са си сложили подписа, и печата на учебното заведение.А доколкото знам, Доган е завършил философия, с една дипломна работа, която трябва да ти превеждат даже и заглавието и, толкова е абстрактна и засукана.Чист кадър на ДС, лансиран във висшето образование, за да е "слушалка".Някой да го е виждал в МГУ или ВИАС на изпити?
270
1
 
8
 
! Отговори
гери преди 13 години
Хидрологията, на Доган стига до там, да има вода в ибрика.
269
3
 
2
 
! Отговори
гери преди 13 години
Фирма решава,че той е човека,който ще й дава акъл и за това му плаща договорена сума. Това противозаконно ли е? Чия е фирмата бе ?
268
3
 
7
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Попитах, но никой не отговори на въпроса ми. Само ми слажиха минуси. Питам пак: За какво може да бъде осъден Доган? Фирма решава,че той е човека,който ще й дава акъл и за това му плаща договорена сума. Това противозаконно ли е? Пак казвам,че Доган въобще не ми е симпатичен и с това,което казвам не искам да го защитавам.Имам чувство,че с това което се прави само се вдига пушилка и се отчита дейност.
267
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
много си забавен...демокрацията...предполага законност,което предполага реда за етническа принадлежност..!!той си е полу мангалвинаги е хубаво да крадеш...!!!!ако не те хванати в случая не говорим за добър интелект...щото липсва
266
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Четейки коментариите по статията разбирам две неща.1.Че всички които пишат са абсулюгно неграмотни и обезверени хора.И 2.Че с това постановление ВАС се подиграва с простолюдието българско.Защото всичките тези документи и тапии за квалификацията на А.Д. ги има.Инищо не могат да му направят на А.Д.
265
1
 
3
 
! Отговори
Zoro преди 13 години
Poniakoga tolkova mnogo myka moje da se spesti s edin kurshum za 2 kinta, 4e spestiavaneto mu e bezumie...........
264
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
yavno ima i to povece ot tebe........
263
7
 
3
 
! Отговори
ss преди 13 години
много гореоворите всички ама не можета да му пръднете на члена на Доган,той е единствения политик който не е разтурил партията си,а също така е в много добри отношения с Премиера Борисов
262
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
еййй съдиии ***, какво ше доказва? имало ли е конкурс? тоя *** явявал ли се е на интерю заедно с другите желаещи? колко желаещи е имало? с какво обрззование? айде стига сте се правили на ударени! ДОЛНИ *** ! БЪЛГАРСКА ***!!!!!
261
0
 
3
 
! Отговори
до профеееесора преди 13 години
Благодаря професоре. Приемам критиката и обещавам да се поправя, макар че никога и никъде не съм твърдял че съм най-грамотния. Очаквам ( ако сте обективен) да направите анализ и на 241 и да дадете оценка. Дано сте доволен от отговора ми.
260
9
 
5
 
! Отговори
комунист преди 13 години
Оставете човека на мира лумпенизирани гербери ! Какво като е турчин по-умен е от всички вас взети заедно.Всички политици от Тройната коалиция са хора с доказани качества и интелект, а не като вас промити мозъци от американците!!!
259
3
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Предлагам, да си организираме тук едно залагане, че Доган ще излезе чист като сълза на девственица от ситуацията, и няма да му пипнат милионите!Давам 50 лева залог за това мое твърдение.Между всички са сключени споразумения, да не се пипат ,паднат ли от власт.За това няма осъдени, не че няма факти.Иначе, всеки ще се чувства заплашен от следващите и ще умират от глад с по 3000 лева депутатска заплата!Колкото разследваха и осъдиха червените кръвният им враг -Костов, толкова ще осъди и Герб Доган.
258
1
 
2
 
! Отговори
До грамотния 258 преди 13 години
Погледни първо себе си, след това критикувай! 1-во: В българската реч има нещо наречено повелително наклонение, т.е. когато пишеш заповедно изречение, то следва да завършва с удивирелна, не с точка.2-ро: Когато искаш да представиш израза и тъй нататък в съкратен вариант се пише и т.н.3-то /последно, за да не те пренатоваря/ След знак, обозначаващ край на дадено изречение, следващото такова трябва да започне след като е оставено място, колкото за пропусната буква.
257
1
 
11
 
! Отговори
Lambomir преди 13 години
Доганов да си ходи в Турция при спонсорите. Там да прави каквито си иска фантастични проекти.Но след като върне 1,5 милиончета...