Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог

Тръгна делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС
Обновена: 18 окт 2010 11:42 | 2 сеп 2010 12:35,
387
Доган ще трябва да доказва качествата си на хидролог и геолог
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще трябва да доказва пред съда, че притежава необходимите професионални качества, за да бъде консултант по хидроенергийни проекти.

Днес Върховният административен съд даде ход на делото за конфликт на интереси на лидера на ДПС, което е образувано по сигнал на парламентарната комисия „Антимафия“.

То е за хонорара от 1,5 милиона лева, които Доган е получил по 4 договора, сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“).

Според комисията Доган е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, като не е декларирал, че е сключил договорите за консултантски услуги по проектите „Цанков камък“, каскадата „Горна Арда“, яз. Тунджа и Доспат.

Самият Ахмед Доган не присъства в съдебната зала.

Днес ВАС го задължи да представи в 7-дневен срок докладите за свършената от него работа по четирите договора. Освен това лидерът на ДПС ще трябва да предостави доказателства за професионалната му квалификация в областта на хидрологията, строителството и минното дело.

Институтът по строителство и минно дело ще трябва да представи докладите за извършената от Доган работа. А от Антикорупционната комисия – да дадат протокола от заседанието, на което бе взето решение да сезират ВАС.

Същевременно съдът задължи Министерския съвет, Националната електрическа компания и министерството на икономиката да предоставят редица документи, свързани с финансирането на обектите, избора на инвеститори, подизпълнители, както и дали строителството на „Цанков камък“ е финансирано със средства от заема за АЕЦ „Белене“.

Още по темата

След края на заседанието адвокатът на Ахмед Доган – Румен Еленски, заяви, че няма представа дали лидерът на ДПС може да докаже професионалната си компетентност като консултант по хидроенергийните проекти.

Той бе категоричен, че конфликт на интереси няма, а докладът на комисията „Антимафия“ е политически и „само въпрос на въображение“. Еленски упрекна депутатите, че не са събрали доказателства, а са изтъкнали само политически аргументи.

Адвокат Елеонора Николова, която представлява антикорупционната комисия, коментира след заседанието, че Ахмед Доган е бил избран за консултант по проектите в качеството му на политик, а не в това на геолог.

"Има конфликт на интереси, защото именно Минстрой холдинг – близка до г-н Доган фирма, е работила по най-скъпия обект в България. Защото към настоящия момент, по данни на председателя на НЕК, струва 460 млн. евро. Това са държавни пари. Те са отишли в по-голямата си част в Минстрой холдинг“, каза Николова.

По думите й договорите са привидни и поставят лидера на ДПС в зависимост от дружеството което му е възложило работата

Тя посочи, че четиримата експерти, съставили договорите са получили 50 хиляди лева, а разликата между тази сума и хонорара от 1,5 млн. лв. на Доган коментира така: „Това е съотношението между учените в България и политиците“.

Следващото заседание на ВАС е на 23 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
Анаксимандър преди 13 години
"Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще трябва да доказва пред съда, че притежава необходимите професионални качества, за да бъде консултант по хидроенергийни проекти."1981 г. Доктор на философските науки... консултант по хидроенергийни проекти.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SIC
34
1
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Когато се появи статия че Бойко Борисов е взел толкова голям хонорар за нещо за което явно не е компетентен и го викнат в съда, ще си говорим и за него.
33
2
 
7
 
! Отговори
Оли преди 13 години
Разстрел!
32
1
 
11
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Сега за това се тръби но скоро въпроса дали агент Сава (Ахмед Демир Доган)има нужните знания по хидрология и геология ще се замълчи . ЗАЩО ? защото агент Сава не е вчерашен и отдавна се е подсигурил и турил ,да ТУРИЛ е подходящите хора на подходящите позиции за да няма кой да му пречи и прави спънки .Така че народе очаквай след време тая уродлива кратуна да бъде обявена за най големият , най- можещият разбирач по въпроса по хидроенергийни проекти .
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълен *** си тиТочно ДОган кладе расовата и религиозна омраза в БългарияТой ли да е президент бре? Един крадец и бивш затворник, инициатора на запаления вагон за майки с децам той ли ?Цял свят ли искаш да ни се смее, пак?
30
3
 
3
 
! Отговори
bat boiko преди 13 години
dai da obsadim boiko borisov kakvo bi kazal
29
2
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Тук говорим за конкретен човек. Не обсъждаме другите. Къде точно в коментара ми си видял да оправдавам други политици за сметка на любимия ти вожд??? А се кръде навсякъде. В Турция дали не се правят далавери??? Слагането на етикети на цял народ е белег на ниска култура.
28
30
 
2
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 13 години
ВЕЧЕ Е ДОКАЗАЛ ВСИЧКО И НЕ МУ ПУКА.ТОЗИ ЧОВЕК Е НАЙ УМНИЯ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКЪВ МУ Е ПРОИЗХОДА.БРАВО НА НЕГО И ЗАСЛУЖАВА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ СЛЕДВАЩИА МАНДАТ АКО ПАК НЕ СЛЕД 10 ГОДИНИ ЩЕ Е СЪС СИГУРНОСТ А МОЖЕ И МИНИСТЪРПРЕСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ.АКО СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО ПОМИСЛЕТЕ САМО МАЛКО И ЩЕ СЕ СЕТИТЕ.ВИЩЕ ЮГОСЛАВИЯ КАКВО СТАНА.И ТУК ЩЕШЕ ДА Е СЪЩОТО АКО НЕ БЕШЕ ТОЙ ДА ДЪРЖИ КОНЦИТЕ.ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ ЖИВОТА И ДА ОСТАВИТЕ ЧОВЕКА НА МИРА.ИЛИ Е ВИНОВЕН ЧЕ ВИ СПАСИ ДУПЕТАТА...
27
0
 
11
 
! Отговори
Флоки преди 13 години
Номер 16не става въпрос за корените на даден политик, а затова какви и чии интереси защитава изпълнявайки си служебните функцииНа всички ни е ясно, че кандидатката за президент на Бразилия, няма да тръгне да пренебрегва благото на Бразилия в полза на България или евентуалните български емигранти тамА какво да кажем за Доган? Защо за него гласуват винаги и само хората с турски произход? Какво им обещава, защо само на тях, защо не и на нас - българите?ДОган е за затвора, защото краде и това е
26
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6te ti kaj pi4 za6to iskam da kaje6 toili e kral nai mnogo a va6iq primier kakav samo tova mi kaji nai golemiq mafios kum na pa6ata a toi neee sikadjiiq bat boiko nali edin dol drenkiste prostvo va6eto pleme e mnogo ama mnogo kradlivo dogan moje samo daim zavijda kolkos sa kraili
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато нещо прилича на ***,кряка като *** и ходи като *** то най-вероятно е ***!!!Защо на мен като икономист не ми възложат ядрено инженерен или ракетно инженерен проект?!Ми щото не съм нито ядрен нито ракетен инженер!!!И докога един човек ще се присмива на цяла държава?!На края на статията много правилно са го написали-Това е съотношението между учените в България и политиците-50 000лв срещу 1 955 830лв(ДА ТОВА Е ТОЧНАТА СУМА!!!)
24
0
 
20
 
! Отговори
az преди 13 години
Че това си е чист подкуп. Тотална Корупция. Минстрой също трябва да бъдат съдени. Мисля си че, България е една съвременна държава (европейски член, демократично управление и т.н...) с работещ парламент, който твори съвременни закони. Но не мога да си обясня как безогледно и безмилостно политиците си позволяват тотално да ни баламосват сякаш сме *** *** народ. Доган е най-големия престъпник в Държавата. 20 години само ни се подиграва. Ако и сега не бъде осъден - значи, че ГЕРБ са мафия
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво е??? Алкохолизиран крадец. Ти му завиждай. А недосегаеми няма.
22
7
 
1
 
! Отговори
bai ganio преди 13 години
toe nedosegaem drugari samo mojete da mu zavijdate na tova koeto e
21
0
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Защо сме *** бе пич??? Защото искаме един крупен крадец да си получи заслуженото ли??? Това сме БГ, а вие какво сте???
20
5
 
12
 
! Отговори
Басче преди 13 години
Хайде на бас, че нищо няма да му направят !Единствения, който нарита Доган беше Костов и за благодарност "***" народ си избра Симо Измамата вместо СДС !!!
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mnogo 6te pluete glupaci ste kajimu bai ganio i pove4e ne mu obra6tai vnimanie tova ste bg
18
0
 
8
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
За тия 460мил.евро ми е по интересно.Там е ключът.Иначе не вярвам Доган да не е намерил начин да се измъкне като е взел 1.5мил.лв.
17
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА НЕ ЗАВИЖДАШ НА ДОГАН, ЧЕ Е КРАЛ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ . ДОГАН Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН А НЕ ГРАЖДАНИН НА ТУЦИЯ