Тръгва делото срещу Доган за хонорара от 1,5 млн. лв.

Ако бъде осъден, може да получи глоба до 3000 лв. и конфискация на милиона
Обновена: 18 окт 2010 11:43 | 2 сеп 2010 06:55,
171
Тръгва делото срещу Доган за хонорара от 1,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд ще гледа днес делото за конфликт на интереси срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Става въпрос за прословутия хонорар от 1,5 млн. лева, получени за консултантски услуги по четири хидроенергийни проекти през 2008 г.

Делото започна по сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. На заседанието днес са призовани шефът на комисията „Антимафия“ и Ахмед Доган, но те не са длъжни да се явят.

И четирите договора, за които лидерът на ДПС се изправя пред Темида, са сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на „Минстрой холдинг“) в началото на януари 2008 г., когато той бе съпредседател на управляващата Тройна коалиция.

Още по темата

По консултантския договор за „Проект Тунджа“ лидерът на ДПС е трябвало да предложи проектни решения за типа на язовирната стена и водноелектрическата централа срещу хонорар от 250 000 евро.

Вторият договор, за сумата от 150 000 евро, е свързан със схеми за прехвърляне на свободните води от река Места към каскадата „Доспат – Въча“, в която е включен и хидроенергийният възел „Цанков камък“, както и с преценка за регулиращата способност на язовирите от каскадата и за новата работа на централите.

Третият консултантски хонорар е за проучване на трансфера на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат – Въча“. Договореното възнаграждение тук е 250 000 евро.

350 000 евро пък е получил Ахмед Доган по четвъртия договор – за каскадата „Горна Арда“.  Той е представил варианти за развитието на проекта, който предвижда изграждането на три нови хидровъзела с обща мощност над 1700 мегавата и който е зациклил от повече от 10 години заради спорове по реализацията му.

И четирите договора Доган е изпълнил на 15 декември 2008 г. , а общо получената сума преди да бъде обложена с данък е 1 955 830 лева. Тя е била изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Самият Ахмед Доган заявява в становище до антикорупционната комисия, че не е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, тъй като той е влязъл в сила на 1 януари 2009 г., т.е. след сключването и изпълнението на договорите.

Той е съгласен, че по смисъла на закона е лице, заемащо публична длъжност, но твърди, че ангажиментите, които е поел, не са свързани с качеството му на „публична личност“.

Комисията „Антимафия“ пък изтъква, че задачите в четирите договора са твърде обемни, изискват многообразни специализирани знания и не е било възможно лидерът на ДПС да ги изпълни в толкова кратки срокове.

„Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да получи колосална за мащабите на държавата ни цена, г-н Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е следвало да декларира – както в декларацията си в 40-то НС, така и в декларацията си в 41-то НС“, се посочва в доклада на комисията.

Според депутатите на лидера на ДПС са възложени задачи, за които не е компетентен и това налага извода, че изборът му за консултант е свързан с качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Той обаче не е съобщил информацията за „свързани лица“ в декларациите си в 40-то и 41-то НС.

В доклада си по казуса комисията се позовава и на изявление на депутата от ДПС Камен Костадинов, че Доган е един от идеолозите за построяването на хидровъзел Цанков камък (язовир и вец на река Въча).

Освен това се напомня, че той е лидер на политическа сила, която бе мандатоносител на правителството на Станишев, а решенията за важните за страната проекти по времето на Тройната коалиция се взимаха не на заседания на Министерския съвет, а от т. нар. Съвет на коалицията.

Сега тричленен състав на ВАС с председател Марина Михайлова ще гледа делото по бързата процесура.

Ако Ахмед Доган бъде признат за виновен той може да бъде осъден да плати глоба до 3000 лева и хонорарът от 1,5 млн. лева да бъде конфискуван в полза на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Ахмед Доган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
ева преди 13 години
вие па като сте кочове не сме видели да имате икономика и гражданско общество
44
2
 
12
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Да му секвестират хонорара! И да разпитат смешника Петър Димитров как така е станало, че "не е забелязал" подобна "консултантска дейност" от човек без инженерно образование. Ами че то на този принцип Фандъкова може да консултира НАСА за полет до Юпитер. Проектът "Горна Арда" бе започнат от правителството на СДС, а "Цанков камък" е проектиран още по времето на "социализъма". Но всичко е ясно: български политик срам няма!
43
3
 
13
 
! Отговори
R преди 13 години
АМИ БКП И ДС НИ НАГЛАСИХА С ТОЗИ ***.НАРОДА ГЛАДУВА А *** ПАЛУВА.
42
4
 
6
 
! Отговори
до ева преди 13 години
Щото сте овце и такива ще си останете до края на живота си!
41
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Само Ахмед Доган ли е за съд? Един турчин и 100 българи , естествено ще съдят турчина, за да си направи правителството пиар. А другите кога? Мургина, Масларова, Р. Петков, М. Велчев и още много, много...Знаят слабото място на народа, че се дразнят от турците и хайде да си го изкараме на Доган. ВСИЧКИ КОИТО ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ НЕ НА СЪД А НАПРАВО В БЕЛЕНЕ.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де Доган е мошеник, Бойко е мутра, Болен си е болен, Серго е ***, царя само за гори мисли, а псевдодемократите от т.нар. сини партии няма да ги коментирам. Е за кого да гласуваме в тая държава бе. Те не че всички не *** в едно гърне ама айде. Май ще бягаме зад граница. Да си останат смо *** и мутрите тука.
39
18
 
5
 
! Отговори
ева преди 13 години
няма друг лидер кат него и няма да има
38
16
 
4
 
! Отговори
ева преди 13 години
гласувахме и винаги ще гласуваме за него. до краая на живота си
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой ли ги е писал и гласувал тези закони ?!?!!?
36
11
 
3
 
! Отговори
иво преди 13 години
само така Ахмед.да беше начело още няколко мандата всичко щеше да се оправи
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долния коментар е до 19
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие па като гласувахте за гнусната мутра цъфнахте и вързахте
33
16
 
4
 
! Отговори
iko преди 13 години
възхищавам се на Ахмед Доган.няма по умен и по хитър политик като него.
32
2
 
5
 
! Отговори
некъв читател преди 13 години
И кво, само с милион и половина ли ше го пуснете тоя ***. Много евтино бе ***, ше си го премести в другия крачол, то само имотите са му в пъти повече,а беха едни приказки...
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Агент Гоце трябва да отговаря солидарно за това,че не се намеси,когато видя ,че триумвирата разграбва тотално България и я доведе до състояние да ни представят като турски тоалет.Биле сме 500 год.под турско робство,но трябваше да доживеем страна членка на Европа да Бъде унизена и превърната в турски кинеф от агентите на държавна сигурност.НИКОГА ВЕЧЕ ГОЦЕ,САВА И ДРУГИ АГЕНТИ ВЪВ ВЛАСТТА.
30
4
 
9
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 13 години
Като го глобят (ако изобщо го глобят!) и му вземат милиона-ще му пръднат на резания! Тоя дюс тарикат има 100 пъти по толкова и отгоре. Както казват турците: миша тупурдия и благ сеир да става. На Бойковата рая освен сеир и маймунджилъци- друго не и трябва! Ни пенсии, ни здравеопазване, ни образование, а и държава ни не трябва!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя не е турчин а най-обиновен ***
28
0
 
15
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
до:Хасан 32Хасане как се чувстваш Доган да се разкарва с яхра за 10 милиона левчета ,а *** и баща ти да получават пенсия 120 лева вие сте по зле от овцете!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защитаващите Доган ме връщат в мутрогодините,когато истината се заосукваше и представяше по начин ,който те кара да си вземеш жагажа и да напуснеш Родината си заради шепа бандити и клакьорите им.На фона на това което ББ прави с политиците,които са допуснали по някакъв начин да се опетни името им,Местан и дружина ми напомни за отминали времена.Това да говориш безсрамно и да величаеш политически шмекер е анахронизъм,днес това е равносилно на автогол в решаващ мач.Аз чакам и вярвам в справедливостт
26
0
 
7
 
! Отговори
dali преди 13 години
ако тоя е взел милион работодателитему от ДС са взели 10 милиона така че всичко е на гърба на обикновените хорица в таз държава