Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот

Близките на убит от охранител ром трябва да получат ?12 000 обезщетение
18 ное 2010 18:40,
173
Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за нарушаване на правото на живот – на ром, убит от частен охранител през 2001 г., съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е заведено от съпругата и двете дъщери на Селяхтин Хасанов от Ямбол, убит на 28 юли 2001 г., след като е заловен заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина.

Според жалбоподателите пазачите са използвали огнестрелно оръжие още преди да влязат в конфликт с ромите и простреляли смъртоносно Хасанов и още един човек.

По случая е образувано предварително производство, но прокуратурата го прекратява, като заключава, че пазачите са действали при самоотбрана. Впоследствие заключенията на обвинението са потвърдени от две съдебни инстанции.

Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, а Ямболския окръжен съд отново приема, че пазачите са действали при самоотбрана.

С днешното решение Европейският съд по правата на човека прие, че на роднините на Хасанов не е предоставен ефективен достъп до разследването, включително до документите от предварителното производство и те не са успели да участват ефективно в него.

По силата на действащия към момента на инцидента Наказателнопроцесуален кодекс възможността на близките да се конституират като частни обвинители е ограничена само до съдебното производство.

Ограничена е и тяхната възможност за достъп до събраните доказателства (Според стария НПК при прекратяване на производството близките имат достъп само до препис от постановлението за прекратяването).

Според съда тогава действащото законодателство прегражда ефективното участие на близките до разследването на причините за смъртта на Селяхтин Хасанов.

Сега семейството на Хасанов трябва да получи 12 000 евро обезщетение за причинени неимуществени вреди. Държавата трябва да плати и 3000 евро разноски по делото.

Днешното решение е поредното, с което Европейският съд по правата на човека установява нарушаване на правото на живот заради неадекватно разследване на употреба на сила и огнестрелно оръжие у нас.

По всички предходни подобни дела в момента тече наблюдение на изпълнението на решенията пред Комитета на министрите на Съвета на Европа. По нито едно от тези дела, решенията по някои от които са още от 2000 г., процедурата за наблюдение не е прекратена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: съдът в Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12 000 евро не са много за отстрелване на ***. Като посъбера още малко и аз ще си отстрелям един.
149
0
 
0
 
! Отговори
valyo nl преди 13 години
mojese itaka dagonapravi e nalie *** ama horata nemislat taka nikoa darjava nema takiva gluposti samo vav bg i
148
4
 
2
 
! Отговори
valyo nl преди 13 години
hei slushai ciganina e kral luk ama balgarina e ukral cylata darjava ama zanego nyama zakoni smart za nacistite kato vas ***
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина - и е интересно тези други роми наказани ли са че са "брали" в чужда градина
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и какво излиза, няма смисъл да гледаш градина защото друг ще я "бере" . Няма смисъл и да пазиш засаденото, защото може и да те осъдят че си си пазил стоката.
145
1
 
7
 
! Отговори
357mag преди 13 години
Тези *** в Европейския съд се правят на много загрижени за правата на *** защото са далеч от техните дворове,къщи и деца.Ако бяха потърпевши от набезите им надали щяха да са такива защитници на *** права.Щом толкова ги тачат,защо ги изгониха от Франция а не си ги настаниха за отглеждане,така както в България ги отглеждаме от години-не раотят и не плащат данъци а само цоцат от бюджета и си веят байряците без да спазват законите.Френски *** нещастни.
144
0
 
4
 
! Отговори
Антиром преди 13 години
В БГ-то за издевателства, вандализъм, кражби, отвличания на малотни *** и нарушаване на обществения ред *** не се наказват, защото такива са им традицийте и обичайте! При сбивания те не се арестуват, защото това си е нормално за тях. Ако видите статия, където за някое издевателсво не пише името на извършителя - да знаете че е *** (пазят им правата и не им оронват авторитета), но ако е българин - всички ще му знаем името и ще го сочим с пръст. Инак за убития - съжалявам...
143
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Парадоксите на криворазбраните права за живот. Убиват ***, съдят държавата. *** убиват българин с тояги, камъни и колове на сред площада на селото като в средновековието - няма нито един осъден. Според вас това нормално ли е ?!
142
2
 
13
 
! Отговори
zzz преди 13 години
Предлагам да подарим на *** нашата територия на Антарктида и да ги изселим там. Какво ще кажете, а?
141
1
 
6
 
! Отговори
Dan преди 13 години
"Делото е заведено от съпругата и двете дъщери на Селяхтин Хасанов от Ямбол, убит на 28 юли 2001 г., след като е заловен заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина." Не да берат а да КРАДАТ лук! И няма ли кой да защити правото ни да не бъдем обирани?????? Адвокатските колегии в България да си изберат някой кадърен да ни представлява, а не да се излагаме всеки път като има дело!
140
0
 
17
 
! Отговори
Йордан преди 13 години
Отишли да крадат, а пък сега се оплакват. Щом крадеш трябва да си готов да си понесеш последствията, защото ако не бяха пазачите, кой щеше да защити частната собственост от тези ***, държавата ли?????????? Той да ми влезе в двора, пък да видим дали ще го гледам.
139
0
 
25
 
! Отговори
tulski преди 13 години
" като е заловен заедно с няколко други роми "=================================================Нещо да кажеш по този въпрос ? Не само, че *** е влязъл в частна собственост с престъпни намерения, ами са били цяла група. Ако посред нощ у вас влязат група *** и искат да изнасилят жена ти и да те заколят, пак ли ще ми говориш за " умишлено убийство " ?
138
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 13 години
Тези 12000 евро, няма да са ***, а за българина адвокат, който ги е научил и представял. Има много хора без морал, които дори и да си виновен, ще те изкарат невинен и ще ти вземат обещетението, което така и не ти се полага. Същински хиени! А, иначе посочете един случай на нападнат в къщата си човек, който е стрелял и да не е виновен. Но по този въпрос не гледаме, какво правят американците.
137
1
 
14
 
! Отговори
Болгар преди 13 години
А, докога ще си играем на лъжа та мижа? Значи за крадеца *** може да има защита, а за охранителя обвинение и рекет? Аз съм на страната на охранителя, защото е застрелял този при явен грабеж, а не при случайно навлизане в чужда собственност. Не бива да се стреля безразборно, но когато крадеца е нагъл и не се маха, охранителя е длъжен да го спре! Нека роднините на *** да платят обезщетение на охранителя, задето са му нанесли морални травми! Докога ще оправдават злите, а ще съдят невинни?
136
8
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Да го простреля в краката и да видим дали ще отиде пак там! Едва ли,като знае ще следващият път може да му откъснат дори и топките.Това си е умишлено убийство!
135
1
 
15
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Не е толкова проблема, какво е казал Страсбург. Проблема е, че българската държава се подчинява безропотно. Една суверенна държава, не би трябвало да позволява подобно вмешателство в правосъдието.По този начин всеки *** тръгнал да краде, граби и изнасилва, ще получи " уши ", да съди държавата, ако жертвата е оказала съпротива.
134
2
 
3
 
! Отговори
Болгар преди 13 години
Понеже господ създаде ***, албанците и други варварски и безотговорни народи, аз ще съдя Господ във вселенският Съд на Правдата. И ще искам справедлива присъда за него и неговите творения. След като създаде и размножи това зло и се застъпва за тях, а унищожава невинни славяни, той заслужава само едно - смърт! Така да бъде! Ще апелирам за унищожението му и наказание над тия народи, задето са грешни и нанасят страдание на невинни души тука. Дори и един убит и окраден българин да има, пак!
133
8
 
1
 
! Отговори
до 136 преди 13 години
Не разбрах точно какъв смисъл си вложил в коментара си ,но ако се наложи да нощуваш при ***,сигурно е,че ще те поканят и каквото Бог дал-хляб,сол,лук,ще те нагостят! Да не ти се налага да искаш подслон от българи!Казвам го от личен опит,дори бяхме с 4 годишната ни дъщеричка!Всички много добре знаем какви са и българите и ***,хайде да не се лъжем!
132
0
 
7
 
! Отговори
Болгар преди 13 години
Всяко убийство е умишленно, дори и по непредпазливост. Даже и проститутките ни тукан и убиват като народ, задето хойкат с кого ли не? Но те си носят отговорността, както и всеки един. Въпроса е, не че охранителя е стрелял по нападателя, а какво прави нападателя там? А може да му е било за десети път и на охранитяля да му е писнало да го гони? А може да е нямал избор, когато крадеца го е нападнал?
131
0
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
12000 евро няма да съборят държавата, важното е че пазачите са оправдани и че се вижда кой е истинския враг - хуманисти, праволюбци, хелзингаджии. те трябва да бъдат надлежно изтребени, а *** са лесни - или ще се адаптират или ще измрат от глад.