Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот

Близките на убит от охранител ром трябва да получат ?12 000 обезщетение
18 ное 2010 18:40,
173
Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за нарушаване на правото на живот – на ром, убит от частен охранител през 2001 г., съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е заведено от съпругата и двете дъщери на Селяхтин Хасанов от Ямбол, убит на 28 юли 2001 г., след като е заловен заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина.

Според жалбоподателите пазачите са използвали огнестрелно оръжие още преди да влязат в конфликт с ромите и простреляли смъртоносно Хасанов и още един човек.

По случая е образувано предварително производство, но прокуратурата го прекратява, като заключава, че пазачите са действали при самоотбрана. Впоследствие заключенията на обвинението са потвърдени от две съдебни инстанции.

Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, а Ямболския окръжен съд отново приема, че пазачите са действали при самоотбрана.

С днешното решение Европейският съд по правата на човека прие, че на роднините на Хасанов не е предоставен ефективен достъп до разследването, включително до документите от предварителното производство и те не са успели да участват ефективно в него.

По силата на действащия към момента на инцидента Наказателнопроцесуален кодекс възможността на близките да се конституират като частни обвинители е ограничена само до съдебното производство.

Ограничена е и тяхната възможност за достъп до събраните доказателства (Според стария НПК при прекратяване на производството близките имат достъп само до препис от постановлението за прекратяването).

Според съда тогава действащото законодателство прегражда ефективното участие на близките до разследването на причините за смъртта на Селяхтин Хасанов.

Сега семейството на Хасанов трябва да получи 12 000 евро обезщетение за причинени неимуществени вреди. Държавата трябва да плати и 3000 евро разноски по делото.

Днешното решение е поредното, с което Европейският съд по правата на човека установява нарушаване на правото на живот заради неадекватно разследване на употреба на сила и огнестрелно оръжие у нас.

По всички предходни подобни дела в момента тече наблюдение на изпълнението на решенията пред Комитета на министрите на Съвета на Европа. По нито едно от тези дела, решенията по някои от които са още от 2000 г., процедурата за наблюдение не е прекратена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: съдът в Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво им е човешкото в анатомията? човек ражда по едно-две. тези -като яйцата на *** ги цвъкатчовек се грижи за детето си,чувства някакви има,разум някакъв...тези - по контейнерите и по детските домове. само са отворили човки и грачат да ядат,ама друг да им пуска в устата.я страсбург да дойде и да брои колко са белите в домовете,и колко са ***.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i poneje Bylgariq ne e nikakwa dyurjawa i ne moje da si pazi interesite, nito pyk da syzdawa adekwatni zakoni. *** si kradat i na nikoj ne mu puka ... w krajna smetka se stiga do samorazprawa. Za da nqma dwusmisliq, togawa trqbwa da ima QSNI zakoni i nakazaniq. w USA moje wseki da si brani sobstwenostta s oryjie, w momenta w kojto nqkoj stypi na neq. Nezawisimo dali grade djanki ili zlato
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mdaa Chestito na pechelivshite....tezi deto shte plashtat nai veche :):), 20 god prexod keliavi sadii , tam sa PARITE G-DA ADVOKATI....DA VZEMETE NAI IDOTSKITE SLUCHAI I DA GI IZVEDETE NAVAN KOLKO MISLITE SHTE VZEME SEMEISTVOTO NA UBITIA 40% ....NE DA MI ZASHTITAVATE TUK *** S LANTSI I GOLI GLAVI NA RETSIDIVISTI.....OSobenno onia loyer koito ne prilicha na chovek ....ama to ima koi da si go vrashta....
66
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 13 години
...и *** имал право на живот... а стопаните на градината нямат ли право на собственост?
65
1
 
25
 
! Отговори
станът преди 13 години
Остави ги тия мижитурки в Страстбургския съд! Те са открити врагове от много време. За жалост, наши бивши управляващи ни впрегнаха на хоро, което е вредно за нас и сега сме обвързани с тия чифхути там? Но не е казано, че трябва да им сваляме шапка, ако не са прави? Хайде българите колективно да съдим съда в Страстбург, за нарушаването на правата ни на живот, от десетилетия! Да съберем подписка и да създадем международен трибунал и да заведе дело срещу тях и други такива наши душмани! Готино!
64
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
Leketata-bludnici ot Strasburg kazvat 4e Misha Saakashvili e nevinen.
63
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ама и охранителите са виновни - застреляли *** - ами да го заровят в нивата, който ще - да го търси !!!
62
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
Leketata-bludnici ot Strasburg se kefat ot razshirenieto na NATO.
61
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И най-напред да докажат тия ***, че *** са човешки същества - защото у тях, освен анатомията, няма абсолютно нищо човешко !!!
60
1
 
11
 
! Отговори
бай Грую преди 13 години
Не знам дали е правилна или не тая присъда, но досега държавата няма спечелено дело в Страстбург!.. А тия дела ги плащаме ние - данъкоплатците! И още по лошо ни чака! Бойко започна да събаря наред, но не там където трябва, а на сиромасите!..Като няма правда у нас, хората ще се жалват там!...Стягайте коланите!!!
59
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
Bulgaria si izgubi suvereniteta kogato vlezna v NATO.
58
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А какво ще кажат свинете от Страсбург за стотиците Българи клани, насилвани и грабени от *** ?!?ИЛИ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ХОРА И НЯМАТ ЧОВЕШКИ ПРАВА ?!?БОБИ РАЙНОВ СЪСЕЧЕН ПОСРЕД БЯЛ ДЕН ПОСРЕД СОФИЯ ОТ ОРДА *** - С БРАДВИ НОЖОВЕ И ЛОПАТИ - НЯМАШЕ ЛИ ЧОВЕШКИ ПРАВА ?!?
57
2
 
5
 
! Отговори
bg преди 13 години
I az vervam 4e paza4ite sa deistvali pri samootbrana,no globalistkite bludnici tova ne gi interesuva.Te si imat plan(agenda),koito si sledvat.*** sa dar boji za Strasburg i Washington(dvoinata stolica).
56
0
 
31
 
! Отговори
аз преди 13 години
пазачът вече не е между живите,почина преди около година.След тази случка го вкараха в затвора и там човекът се стопи и си отиде,а сега децата му ще трябва да плащат 12 000 евро на тмангалите.Едно ще Ви кажа,България такава държава не съществува от 20 години на сам
55
1
 
19
 
! Отговори
богнострокулум преди 13 години
обществена тайна е че от години насам, съвсем целенасочено *** в България се толерират по всеки възможен начин. В същото време, в Западна европа няма компромиси към ***. Целта е да се стимулира изселването им към България и Румъния.
54
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
slagate minusi za6toto ste egoisti ako padne edin balgarin na ulucata nikoi nqma da ide da vidi kvo stava,zatova sme na tozi xal
53
2
 
23
 
! Отговори
dwe преди 13 години
Направих си труда и проверих , този - Българския хелзинкски комитет , се финансира само от еврей и унгарски *** !!!Сигурен съм че тези *** *** един ден ще отговарят за анти Българската си дейност !!!
52
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
da ama onazi jana deto bukvalno nekadarnite lekari i ubixa deteto ,umrq gorkoto ot apandesit a te 3 dena se 4udqt kvo mu e za6to maikata ne osadi Balgariq v Strazburg
51
0
 
11
 
! Отговори
Любо преди 13 години
Добре, че са алчните адвокатчета да ги подучат наш"те индийци, та така и те да си вземат (сигурно поне 2000?) хонорарче. Без да имам познания по право съм почти сигурен, че е било фасулска работа.