Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот

Близките на убит от охранител ром трябва да получат ?12 000 обезщетение
18 ное 2010 18:40,
173
Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за нарушаване на правото на живот – на ром, убит от частен охранител през 2001 г., съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е заведено от съпругата и двете дъщери на Селяхтин Хасанов от Ямбол, убит на 28 юли 2001 г., след като е заловен заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина.

Според жалбоподателите пазачите са използвали огнестрелно оръжие още преди да влязат в конфликт с ромите и простреляли смъртоносно Хасанов и още един човек.

По случая е образувано предварително производство, но прокуратурата го прекратява, като заключава, че пазачите са действали при самоотбрана. Впоследствие заключенията на обвинението са потвърдени от две съдебни инстанции.

Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, а Ямболския окръжен съд отново приема, че пазачите са действали при самоотбрана.

С днешното решение Европейският съд по правата на човека прие, че на роднините на Хасанов не е предоставен ефективен достъп до разследването, включително до документите от предварителното производство и те не са успели да участват ефективно в него.

По силата на действащия към момента на инцидента Наказателнопроцесуален кодекс възможността на близките да се конституират като частни обвинители е ограничена само до съдебното производство.

Ограничена е и тяхната възможност за достъп до събраните доказателства (Според стария НПК при прекратяване на производството близките имат достъп само до препис от постановлението за прекратяването).

Според съда тогава действащото законодателство прегражда ефективното участие на близките до разследването на причините за смъртта на Селяхтин Хасанов.

Сега семейството на Хасанов трябва да получи 12 000 евро обезщетение за причинени неимуществени вреди. Държавата трябва да плати и 3000 евро разноски по делото.

Днешното решение е поредното, с което Европейският съд по правата на човека установява нарушаване на правото на живот заради неадекватно разследване на употреба на сила и огнестрелно оръжие у нас.

По всички предходни подобни дела в момента тече наблюдение на изпълнението на решенията пред Комитета на министрите на Съвета на Европа. По нито едно от тези дела, решенията по някои от които са още от 2000 г., процедурата за наблюдение не е прекратена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: съдът в Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
za6to se penite be kato naru6avat va6ite prava ,bezrabotni ste gladni ste lajat vi za smetkite na telefon ,parno,tok,idete osadete i vie Balgariq v Strazburg de,ama mai *** sa po tarikat ot nas balgarite nie mal4im i se nadupvame o6te pove4e
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то и без това всеки ни краде от всички страни, кметове, комунисти, гербове, дпсари, нищо ново под слънцето
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много е лесно на тези от Страсбург да дрънкат за ПРАВА ...ТА ТЕ ДОРИ НЕ СА И ВИЖДАЛИ, ДА НЕ ГОВОРИМ П О М И Р И С В А Л И БЪЛГАРСКИ *** ...!!!
47
3
 
15
 
! Отговори
НЕЩО КУЦА преди 13 години
Не съм чувал някой да си наеме частен въоръжен охранител да му пази лука.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Страсбург = ДВОЙНИ СТАНДАРТИ.Искаха да съдят Франция за това, че нарушава човешките права на ромите като ги връща обратно в Румъния и България. Какво стана обаче? Саркози направи някакви срещи, някакви дипломатически ходове и съдът им се размина...Това не трябва да е така - правата са си права, законите - закони, независимо какво мислят Саркози и компания...Франция трябва да бъде осъдена за това, че върна роми насилствено. Иначе да крадеш пари от бедните, като Страсбург всеки може...
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следете всекидневниците на по-малките населени места - през 3-4 дни има новини за възрастни хора убити(или баби изнасилени) от т.нар. роми. /И все пак - има и свестни роми, факт е, но са малко/...
44
1
 
16
 
! Отговори
предложено от Стразб преди 13 години
500 000 x 15 000 = 7 500 000 000Нямаме финансова възможност да си позволим легално решаване на въпроса.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A ZA UBIT BALGARIN OT ROM NE OTSAJDA SADA ETO ZATOVA AZ SE RADVAM NA ISLIAMSKITE BOMBI V EVROPA I AMERIKA
42
1
 
18
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
42 - прав си, ако продължаваме да ги храним, да им плащаме всичко, ще ни излезе повече от тази сума. Има решение - пример са някои квартали в София в които *** не припарва, защото правосъдие се раздава на място.
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е те ги гонят от там. Как мислиш, дали случайно магалите са наатъпкани в страните от Източна европа...Е сега е момета ги отебеме тия луничави рептили от Ес и дастава квото ще..Да ги видим те с пропадналите им икономики кво ще правят.
40
1
 
31
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
"..на роднините на Хасанов не е предоставен ефективен достъп до разследването, включително до документите.."Много съм любопитен да видя кой в целия катун ще е достатъчно грамотен да прочете нещо по-сложно от призовка...
39
0
 
31
 
! Отговори
"democracy" преди 13 години
Стразбург, а защо върнахте *** от France?Защо?Вземете си ги всичките.Ама вие 300 човека не щете.Е лесно е да си демократ на думи.
38
1
 
40
 
! Отговори
rat преди 13 години
Ако правелно съм разбрал...мръсните *** са крадяли от чужда градина и охратана там си е свършила работата и за пореден път *** са онеправдани?! Тия Убавци от СтраХсбург що не си ги приберат сите *** и да си ги гледат!!! Защо обикновенните жени ако ще раждат плащат и явно и под масата да им обърнат внимание, а *** не?! Защо в градския транспорт *** биват подминавани, а се заяждат с ученици забарвили картата си?! Защо ни отдържат данъци за да ги хранят!?
37
1
 
36
 
! Отговори
__ преди 13 години
*** пропадналата държава. Днес чета в местния вестник, че на БЪЛГАРИН му е отказана работа в БЪЛГАРСКО село като охранител в училище, поради простата причина, че там "учат" предимно РОМЧЕТА. Директорката решава, че е логично всички ТРУДЕЩИ се на територията на школото да са съответно от същия етнос като преобладаващото болшинство /РОМИ/. Това на какво прилича, бе, хора? Докога??? Защо народа не се вдига на бунт???
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимника преди 13 години
8 400 000 000 евро не е толкова голяма сума ;)
35
1
 
30
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Не разбирате ли, че Европа иска да ни ликвидира като държава? Тя ни предаде през 14-ти век, когато не помогна с нищо срещу турците. Сега защитава ***. А нека навсякъде да сложим *** на място и да видим как ще осъдят всички българи.
34
1
 
15
 
! Отговори
asd преди 13 години
Ако делото е върнато след 2007, или все още е имало течащо разследване мисля, че могат. А дори и да не могат, ако в европейското право е възможно, значи може. Мисля, че в случая с *** трябва да важи правило око за око, зъб за зъб, и да няма погазване на човешки права, защото те не зачитат нашите, и не само нашите, а каквито и да било права, тогава как ние да зачитаме техните? Трябва да се слагат предупредителни знаци навсякъде, където може да се случи нещо, че после да няма как да обжалват.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От фондации, примерно Джордж Сорос.Прякора на Сорос е - Крокодила ( изяжда икономики и съсипва държави ).Сорос има забрана да влиза в повече от половината свят, затова се подвизава в Източноевропейските страни като - България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария....Преди доста години опита в Китай, но бързо го наритаха, тогава се молех да го приберат там завинаги, защото бе ясно какво ще се случи на България. До 1997г. от държавния бюджет се отделят над 40 милиона лева за неговата фондация...
32
1
 
12
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
ооо, трябва да сме оптимисти, сега поне знаем колко струва един острелян кафяв - колкото острелян елен-лопатар, но за разлика от благородното животно, кафявото може да бъде острелвано целогодишно (освен това държавата плаща)
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати и живота дето живеем-*** ни клатят,ЕС ни клати....толкова много е.ане в никоя друга държава не са виждали!!!Май трябва да им изпратим няколко хиляди да им берат градинките.Да видят истинска *** и да видим дали тогава пак така ще отсъждат!Никога няма да забравя за една баба на село,на която *** редовно обирали градината и тя сложила малки експлозиви.И когато *** пак влезли да я крадат-изненада!Само че това е България и познайте-осъдиха бабата!Абсурдна държава божееее!!!!