Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов

Делото е за клевета, а финансовата претенция е за 1 лев
Обновена: 23 дек 2010 07:43 | 23 дек 2010 07:28,
99
Задържан в "Октопод"-а съди Цветанов
Николай Велков. Снимка: Булфото

Николай Велков – един от задържаните при операция „Октопод“, съди министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Процесът е за клевета, съобщи Велков пред Dnes.bg. Той е заради изказвания на Цветанов в интервю за bTV, едно от които е, че Велков е неправомерно оправдан по делото за нарколабораторията в село Опицвет.

Всъщност той никога не е бил съден по това дело – присъди от ВКС имат Кристиян Младенов и Валери Величков, съответно от 5 и 3 години лишаване от свобода.

Когато през 1998 г. бе разкрит нелегалният цех с над 330 кг. амфетамин, Николай Велков беше задържан, тъй като таблетиращата машина е била купена от фармацевтична фирма, по онова време негова собственост. Той обаче никога не е подвеждан под отговорност.

Процесът за клевета срещу Цветан Цветанов трябваше да се гледа в сряда в Софийския районен съд. Заседанието обаче е било отложено, тъй като вътрешният министър е бил нередовно призован.

Всъщност призовката е връчена на куриер от МВР, но така и не е стигнала до Цветанов.

“Явно е трудно да се стигне от куриерската служба на МВР до кабинета на министъра“, коментира Николай Велков.

Още по темата

Искът срещу МВР шефа е на стойност 1 лев, а символичната сума на претенцията Велков обясни така: „Не искам да го ощетявам, и без това с толкова труд е изкарал шест апартамента“.

Извън шеговития тон той коментира, че просто иска да покаже, че когато човек на толкова отговорен пост говори, той трябва да си мери приказките и не може да си позволява да хвърля обвинения.

Следващото заседание по делото е на 19 януари.

Очаква се в Районния съд да тръгне и второ дело – отново за клевета, заведено от Велков срещу Цветанов – за друго негово изказване пред вестник.

Николай Велков е адвокат и преподавател по право. Той беше задържан на 10 февруари, по подозрение за участие в престъпната група „Октопод“, за чийто тартор е сочен Алексей Петров. Дни по-късно беше освободен срещу 20 000 лева гаранция и до този момент не са му повдигнати обвинения.

Велков е в съвета на директорите на „Дженерал Лизинг“ АД. След акция „Октопод“ в медиите се появи информация, че компанията притежава 70% от дружеството със специална инвестиционна цел на „Лев Инс“ – „Лев Инвест“.

Проверка на Dnes.bg показа, че „Дженерал Лизинг“ е сред учредителите на „Лев Инвест“, но не притежава мажоритарен дял.

Дружеството е продало акциите си (малко над 53%) в края на 2009 г. и в момента не притежава участие в капитала на  „Лев Инвест“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
iiuciw преди 12 години
GVkQGF , [url=xdlfsjrodvpg/]xdlfsjrodvpg[/url], [link=rsadvjprglrk/]rsadvjprglrk[/link], imluppzqabfa/
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
HAha ZA KAKVO SA MY PARI KATO GI IMA V POVECHE.NEZNAM ZA CECKO ,NO OPREDELENO MOGA DA TVARDQ,4E TEQ ZALOVENI 330 KILA NE SA BILI SLY4AINO.
91
0
 
0
 
! Отговори
ми преди 13 години
Мара подробната от всяка дума прави пари и ги използва за подкупи .а не за здравна профилактика.Затова си е и на село с цървулите.
90
0
 
4
 
! Отговори
DAKATA преди 13 години
ZA CECKO TOVA E NA4ALOTO. KAKTO SE GOVORI, 4E ISKAT DA BQGAT OT BG SLED KATO GI ZRITAT OT VLASTTA, AKO OSTANAT TUK DELATA SRE6TU DVAMATA, CECKO I BORKO 6TE SA BEZKRAINI. KOI 6TE IM PROSTI, VIIE KAK MISLLITE?
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** какъв господин Велков, може да е ДРУГАР
88
1
 
4
 
! Отговори
за 91 преди 13 години
Кажи и на нас да знаем де.......това че ви пречи да крадете не се брой :)
87
6
 
13
 
! Отговори
Скоро преди 13 години
Скоро целия народ ще иска ЦЕЦО -ЛЪЖЕЦО да бъде съден и ИМА ЗА КАКВО.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък ако отделиш и някой лев за сираците от продажбата на таблетиращата машина и други, още по-добре!
85
4
 
12
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
Г-н Велков, осъдете го не за 1 лев, а за доста повече. Пък после ако желаете ги дарете за сираците. Тоя е *** и няма да го заболи, а ще вика "Гледай колко евтино се отървах". И после пак ще ръси мозък. Като се охарчи добре, друг път ще си прави сметката какво и пред кого да говори. Той не умее да губи и бая нерви ще си образува. Успех!
84
2
 
3
 
! Отговори
ШАХ-МАТ преди 13 години
ДА АМА БОРИСОВ -ЦВЕТАНОВ ВЕЧЕ СА ВЕЧНИ ПОЛИТИЦИ ИНАЧЕ ПРИ РАБОТОДАТЕЛЕЯТ ОТ 45 ГОДИНИ.
83
2
 
13
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
САМО ТАКА ЩЕ ВЛЕЗЕМ В ШЕНГЕН И АЗ ЩЕ ГО СЪДЯ В СТРАНСБУРГ В ЕДНО С БОРИСОВ.С ЕС ВОДИМ КОНСУЛТАЦИЙ НИЩО ЧЕ МВР РАБОТИ СЪС СРС И ЗЛОУПОТРЕБЯВА ОТ МНОГО ВРЕМЕ НАД ДОПУСТИМИТЕ 12 МЕСЕЦА.
82
2
 
18
 
! Отговори
ле-ле преди 13 години
Ако всички осъдят Цвътко за глупостите които свърши само меналата година, то като му акумулират присъдите ще остане само тази - РАЗСТРЕЛ!
81
2
 
12
 
! Отговори
с цветенце отгоре .. преди 13 години
Питали Бай Брадър: Можете ли в стил Бойко Борисов да определите неговата политика и тази на ГЕРБ ?Брадърът попитал: Какво имате предвид под ББ стил ?Ами например - "*** в целофан" ...Брадърът отговорил: Ако трябва в такъв ББ стил, то политиката им е едно голямо ***, без целофан, с цветенце отгоре ...
80
2
 
10
 
! Отговори
читател до 82 преди 13 години
ББ и ЦЦ захапали мутри!!!Ха-ха-ха, а те самите какви са, не само мутри, но и ***, не могат едно обвинение да скълапят. Даже с помоща на услужливи прокурори.Жалки циркаджии, целящи путинизацията на РБ, но тук не е Русия.
79
2
 
16
 
! Отговори
Луцифер преди 13 години
Българският "независим" съд трябва да бъде изметен и променен с нови магистрати! НЕЗАБАВНО!!!
78
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ и ЦЦ захапаха мутри и бандити и те залаяха!В пространството се долавят старани почити шизофренични твърдения,целящи да прехвърлят от болната на здравата глава,ама няма кой да им повярва освен платените драскачи и безработни мутри , наркотрафиканти,съкратени митничари и засегнати кметчета,които не могат вече да доят и източват обществени средства и реват като развяват лозунги за полицейщина! Границите са отворени,в Европа ще разберете там дали ще позволят някой да се гаври със законите им!
77
6
 
19
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Ще бъде много забавно, ако някой осъди Цветанов в Брюксел.
76
3
 
13
 
! Отговори
БГ Съдия преди 13 години
''.........Когато през 1998 г. бе разкрит нелегалният цех с над 330 кг. амфетамин, Николай Велков беше задържан, тъй като таблетиращата машина е била купена от фармацевтична фирма, по онова време негова собственост......''==============================Невинен е, машината е купана за да прави аспирин за износ за пингвините на Северния полюс............убеден съм
75
5
 
15
 
! Отговори
жоро преди 13 години
СЪДИ ГО ДО ДУПКА ТОЯ НЕЩЩАСТНИК ПИЧ ТИ ЗНАЕШ КАК ЗАТВОРИМО ВОНЯЩАТА УСТА.
74
13
 
12
 
! Отговори
GMG преди 13 години
Като нищо Н.Велков ще осъди полцията,следователите, и прокурорите. През пос ледните 3 месеца съдиите от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд масово бойкотират усилията на правителството да спре корупцията във високите етажи на властта и престъпността,оневинявайки отявлени престъпници - Маргените,Килърите,Крокодилите,Н.Цонев и групата му,братята Галеви.Целта е всячески да нагнетят обстновката в страната,настройваки хората,включително и ЕК срещу кабинета на ГЕРБ. Т.е. съдиите,които трябва да са стражът за спазванена законността,тръгнаха срещу държавността. И този факт го знаят и президентът, и ВСС, и гл.прокурор,но си мълчат. Коментарите оставям за вас.