Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.