Ангел Бончев: Съдят похитителите ми, но мозъкът е на свобода

Продължават покъртителните разкази на жертвите на "Наглите"
Обновена: 21 яну 2011 18:35 | 21 яну 2011 18:35,
90
Ангел Бончев: Съдят похитителите ми, но мозъкът е на свобода
Ангел и Камелия Бончеви пред съдебната зала. Снимка: Булфото

За мен в съда са изпълнителите, а главата на „октопода” е на свобода. Това каза отвлеченият през 2008 г. Ангел Бончев след като даде показания по делото срещу бандата „Наглите“.

Пред журналисти Бончев каза, че има предположения, които не иска да сподели, но става дума за хора, които са „работещи и с имена в държавата”. Той изрази надежда подсъдимите да получат присъди от по поне 15-20 години и това да са организаторите.

„Споменът е силен, когато се събуждам сутрин, се сещам за преживяното с моята съпруга”, каза бившият изпълнителен директор на ПФК Литекс.

„Нашият случай е прецедент – да отвлекат човек, който носи парите. Аз не съм разпознал нито едно лице, нито гласове, защото те шепнеха, както казах и в съдебната зала. Бяха с маски. Много жестоко се държаха, не го пожелавам на никой”, допълни той.

Според Бончев групата е имала списък с набелязани жертви – хора с възможности, и отвличанията са щели да продължат, ако групата не бе разбита.

Той разказа, че докато Камелия Бончева е била в плен, с него са работели постоянно полицай и психолог, които му помагали, „за да не греша и да не убият съпругата ми“. По думите му, именно защото „Наглите“ са имали информация за това, са поискали да даде парите на фондация.

„Наглите“ режат пръст, дават кислородна вода и аналгин

397 000 евро е бил откупът, даден от Камелия Бончева за свободата на съпруга й Ангел Бончев. Той пък е платил 157 000 евро, за да бъде пусната Камелия.

Ангел Бончев разказа пред съда, че бил отвлечен „за минути“ в нощта на 22 май 2008 година, когато се прибирал от Казичене към дома си в кв. „Дървеница”. Нападнали го четирима непознати с тъмен микробус с надпис „Полиция”.

Още по темата

След като го вкарали вътре, бусът тръгнал към Витоша, Бистрица и Железница и спрял в местност с „хладен, планински въздух”. Последвало прекачване в друг автомобил и Бончев бил доведен до „къщата на ужасите“ – затворен в тясно помещение, където прекарал 50 дни.

Първоначално Ангел Бончев е държан с качулка на главата и тапи в ушите, а похитителите не са разговаряли с него. На ръцете му са сложили белезници, а краката му били оковани с пранги.

В един момент го питали за телефони на бизнесмена Гриша Ганчев, на съпругата му и на шофьора му. След като успели да се свържат с Ганчев, „Наглите“ заявили, че е „голям катил“ и започнали да разпитват Ангел Бончев за неговото финансово състояние.

На 17-ия ден от отвличането похитителите отрязали кутрето на лявата му ръка. На следващия ден – и фаланга на безименния му пръст. Дали му кислородна вода и аналгин.

Първоначално „Наглите“ искали 2 милиона за свободата на Бончев.

Когато дошло време да бъде освободен, му дали шише водка и му казали да пие, колкото може. Преди да го оставят край Казичене, му съобщили, че съпругата му е отвлечена и му дали телефон със СИМ карта, за да се свързват в бъдеще.

Ангел Бончев разказа, че от 117 кг е отслабнал до 95 кг., а след похищението е останал без работа и до момента е безработен. Съпругата му се е разболяла от рак и се е подложила на скъпо лечение в Истанбул.

Венислав Величков трябвало да избира – отрязан пръст или ухо

Показания днес даде и друга жертва на „Наглите“ – Венислав Величков, който разказа, че сам си превързвал раните по време на 43-дневния плен, а похитителите му дали да направи избор – дали да му отрежат пръст, или ухо.

Той е отвлечен на 5 ноември 2008 г., държан е в местността Камбаните край София и е освободен, след като близките му платили 202 000 евро откуп.

Във фаталната нощ той се прибирал от работа, когато колата му била пресрещната от тъмен автомобил с полицейска сирена. Двама души излезли и с викове „Полиция, ръцете на волана” го принудили да спре.

Измъкнали го насила, но Венислав викал за помощ. Последвал бой, а случайните свидетели били разгонени с думите „прибирай се, полиция”. След това го натъпкали в техния автомобил и го отвели до „къщата на ужасите“.

Малтретирането продължило и по време на плена – един ден „Наглите“ отрязали част от дясното му ухо с думите, че майка му се бави с откупа.

Венислав Величков е лекар и поради тази причина „Наглите“ го карали сам да се грижи за раните си.

След като е освободен, претърпял две операции в САЩ заради травмите при отвличането. След залавянето на групата зам. главният прокурор Бойко Найденов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров завели Величков на оглед в „Камбаните“ и той разпознал помещението, в което е държан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя дето ги е командвал ги е изпял сам, наредил е нещата така че да са добре накиснати, дори и да не бъдат осъдени от съда - те да осъдени - нима хора които имат такива суми пари като платените откупи ще се скъпят да "поръчат" *** рязала уши и пръсти на близките им... Той ще остане в сянка, тея тъпири може дори да не знаят кои всъщност ги е командвал... ако някои се сети - може да получи "сърдечен присъп" или да се окаже че "вероятно някои от потърпешите е взел нещата в свои ръце"...
34
1
 
3
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
все някой трябва да знае
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе много ми е "мътно" как автомбил с надпис "Полиция" се разхожда свободно през нощта, не възможно е да мине половин София без да го мерне поне една патрулка, а Ушеви много добре познават техните си коли по първите две цифри на номера..... Отделно че почти всеки е бил отвличан с кола с полицейски знаци... Май гущера си къса опашката, тея които бяха арестувани са ниско разредни мутри и анаболни издуханяци... Прав е Бончев че тея трябва да имат и мозък над тях които ги е командвал,
32
2
 
4
 
! Отговори
redordead преди 13 години
ти па, мислиш ли, че някой от тия, които са отвличали, занят кой е на върха на пирамидата?
31
1
 
3
 
! Отговори
дерикотев преди 13 години
че има някой голям отгоре, който засега не е известен е ясно, че ще направи всичко възможно да ги пази за да не го натопят също, интересно е дали някой няма да се полакоми от лека присъда и да го издаде и кой ще се окаже той, от коя партийка ще е...макар че аз се сещам :+))
30
6
 
3
 
! Отговори
redordead преди 13 години
е, то е ясно, че всичко беше организирано с цел дестабилизиране на държавата. аз не вярвам, че балъци като първанов и станишев могат да направят подобно нещо, и не им и стиска...докато другаря борисов, охрната на тодор живков, е основател на ипон и първ приятел със сикаджии и висаджии...някак си профила му е такъв, че ни би имал скурупли да направи такива неща...
29
4
 
2
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Нямаш мозък за 'пет пари', вярвай си ,че Цуцко-шестака разкрил всички отвличания...'хал-хабер' си нямаш!
28
1
 
18
 
! Отговори
Логично: преди 13 години
Първо, когато навремето взимаха партийните пари и ставаха за 1 нощ милионери, тези хора са си дали сметка, че ще трябва да платят някаква цена.Така, че лично аз ги разбирам, но не им съчувствам.Второ - някак много отведнъж спряха тези отвличания щом ГЕРБ спечелиха изборите. Някак внизапно спряха и уличните разстрели ... :)Трето - ясно е, че мозъкът или мозъците са хора бивши или настоящи служители на МВР. Защо те не бяха заловени ?
27
7
 
5
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 13 години
Защо мен не вземат да ме отвлекат,щото Държавата и Монополистите изпреварват Престъпниците.Всичко което изкарам е взето предварително и ако не слушкаш ти пращат Частен съдия изпълнител да ти вземе Гащите.Да разследват този Бончев откъде толкова пари за откуп и дали си е платил Данъците.
26
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи, когато видите някой, който си върши работата не спирате да му намирате недостатъци. Що не критикувахте така Станишев и другите съсипници, щото ви беше страх. Аабе малко подкрепа за Бойко. И добро е имало при това правителсвто. При тази криза не сеуправлява лесно, да знаете. А кучетата - ще си лаят.Важното е, че Бойко има желяние за промени и държи на думата си, пък е и човечен.
25
4
 
8
 
! Отговори
v преди 13 години
тука само привърженици на рзс и бсп, айде хващайте и слави и пред парламента да стачкувате заедно. трябваше да слушате какво каза Бончев по нова тв! Айде оставям ви да продължавате да плюете и давите от яд!
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе какъв то и да си или си бил - това е ужасно, което се е случило с тези хора.Стана при управлението на БСП и Алексей Петров тогава също бе в управлението. Все пак, каквото и да си говорим добре, че ги хванаха. Ако Бойко има желание да оправи нещата - не е добре само да го критикуваме, критика, но с мярка. Лично досега- нямаше някой от управлението, освен Костов, на който му дремеше за България. Жалко, че Бойко и Костов не успяха да се разберат. Но и двамата имат качества. Иначе анархия и пр
23
3
 
15
 
! Отговори
Запалката преди 13 години
Абе тоя Цецо и тая поста за вадене на кинти ми провали. Аз тъкмо разправях на цяла България, че нямаме ресурс да ги заловим извършителите и че те са по-добре технически оборудвани от нас и тъкмо бях успокоил духовете - хората си бяха свикнали с отвличанията всяка седмица, а моята швейцарска сметка се пълнеше от...съответните лица, когато паднахме от власт и Цветанов се намеси. А тоя да не се обажда за "Мозъка', щото много мразим да ме споменават ей така и да ме забъркват в скандали. Не че не съм се подготвил, но е много неприятно да трябва да се обясняваш пред медиите.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
28Че той Боко и Цвъцко ги отвличат бе:) Ти не знаеш ли:)))))))
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо след като е на свобода не продължава да е някакъв директор в Литекс ?Откъде толкова пари? Има едни хора, натрупали пари с нечия протекция, след това си намират други актуални на деня господари да се отчитат и започват проблеми.Има и такива, когато не са на власт - отвличат, когато са на власт просто те арестуват и те обвиняват в нещо си.Диктаторите са пратили маса свестни хора по лудници и зандани.
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алексейчо, доцентчо, що не идеш в Европата и там започни да отвличаш? По-големи откупи ще взимаш?
19
2
 
15
 
! Отговори
нт преди 13 години
23 изглежда е прав . Ясно е ,че тартора на арестуваната група не е могъл да се сдобие с такива информаций сам ,следователно босовете са отгоре.Поради това случая не е приключил.На Запад няма да спрат докато не разплетат и последната нишка.
18
3
 
5
 
! Отговори
кл преди 13 години
аве тоя бончев не беше ли от назначените за милионери
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иии както казват "Всичко е в пълен хаос, само престъпността организирана!"
16
5
 
15
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Е как кой стои.. тоя мръсен комунист и мафиот Първанката. Голямо ядене на пари... и всяване на смут. А да не говорим, че всички тия в съда са негови хора. Време е целият този *** да бъде изметен.