Николай Цонев оправдан по делото "Терем"

Това е втора оневинителна присъда за ексвоенния министър
Обновена: 24 фев 2011 17:55 | 24 фев 2011 17:44,
147
Николай Цонев оправдан по делото "Терем"
Николай Цонев. Снимка: Булфото

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по делото „Терем“.

Цонев е подсъдим за това, че в качеството си на министър и едноличен собственик на капитала на дружеството се е разпоредил със средства не по предназначение.

Според обвинението през юни 2009 г. в нарушение на закона той е увеличил капитала на дружеството с 38 млн. лева и така държавата е била ощетена – не е получила дивиденти, защото при преразпределението на печалбата за 2008 г. постъпилите финансови средства са останали в „Терем“.

Съдът отхвърли като неоснователен предявения от финансовия министър Симеон Дянков граждански иск за 19 млн. лв. за имуществени вреди.

По-рано прокуратурата поиска 2 години и половина условна присъда за бившия министър.

Още по темата

„Не съм извършил престъпление, даже нарушение не съм извършил”, заяви в последната си дума пред съда Николай Цонев.

Адвокатът му Васил Василев пък заяви, че вреда за държавата не е настъпила, защото с увеличението на капитала на „Терем“ вместо да й бъдат изплатени около 19 млн. лв. (50% от печалбата за 2008 г.), тя е станала собственик на акции за 38 млн. лв.

Това е втора оправдателна присъда, която Николай Цонев получава по водените срещу него дела.

През ноември 2010 г. той бе оправдан по дело за неизгодна сделка за над 8 млн. лева за купуване на мобилен завод за метални конструкции.

Срещу Цонев се водят още две дела – едно във Военния съд и пословичното дело за подкуп в Софийския градски съд.

По него Цонев е подсъдим заедно със съдията Петър Сантиров и бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Николай Цоневтерем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Вчера, Роман Василев е поласкан от шефа си и е едва ли не награден за добра служба. Нали той сътвори фразата "Понеже си доказан престъпник...". Защо не го пратят на приравнителни изпити в Университета. Може би простотията става държавна политика. Кой ще плаща загубеното дело в Стразбург. Нима ще вземат парите от Роман или Цвъчко. Ние ще плащаме за простотията на Цветанов и Василев.
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неуки и бездари милицинери, мутри и физкултурници.Това сте вие герберастите.
32
2
 
21
 
! Отговори
AlexBerlin преди 13 години
Бойко ,Цецо се пенявиха по телевизията !! Падни,стани !!! Ти си истински престъпник !!! А сега ще заведе дело в Страсбург и ще ни осъди и пак ще трябва всички ние да плащаме !!!! Честито на всички Тъстове ,тъщи ,лели ,лелинчовци !!!!
31
2
 
17
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Ами, човека превъзхожда с интелект многократно тези дето се опитаха да му скроят шапка. Може и да е играл в разни далавери, ама не е набутал тъста и тъщата. И сега какво стана с онова легни, стани, ти за мене си престъпник. Смях голям. Много взе да се повтаря това театро. Май противно на всички мантри дето ни пеят от вън, ще се окаже, че най-твърдата инстанция у нас не подлежаща на манипулиране и натиск е българския съд. От тук и извода, рухне ли и той, свършени сме като държава.
30
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето затова трябва да има специализиран съд, защото назначените от тройната ламя през Красьо Черния съдии сега се отплащат...
29
0
 
23
 
! Отговори
Тялото преди 13 години
Почвам да спестявам за обещетението което ше ни наложат да платим от Страсбург.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 23 Е какво точно е престъпното ,че не ги е налял на *** ни правителство в джоба ли ? Че те досега да ги бяха изпапкали 100 пъти А и по тази логика ЗАЩО НЕ ДАВАТ ПОД СЪД ББ И КЪМПАНИ ,ТЕ ПРЕНАСОЧИХА 500 000 000 ЛЕВА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА Това е ОГРОМНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
27
0
 
12
 
! Отговори
къч преди 13 години
необходима беше пушилка ,времето беше такова , трябваше да се мажеме с *** !говоренето на ангро до това води, а мислите ли че и другите няма да бъдат оправдани?...дюнерска работа
26
0
 
6
 
! Отговори
ЗА БЪЛГАРИН-1,№24 преди 13 години
...ТИ ЛИ ЩЕ ГО АРЕСТУВАШ мин.ЦВЕТАНОВ...?ЩО, НЕ ПРОБАШ.....??!
25
2
 
14
 
! Отговори
вили преди 13 години
По-добър,човечен и наистина военен министър,България не е имала от Добри Джуров насам!
24
1
 
4
 
! Отговори
Detektiff преди 13 години
Ta kolko stanaha spukanite Tsetskovi baloni ne razbrah.Kogato se varshi edna rabota kato tazi, prosto se varshi i ne se vdiga pushilka. S predvaritelnoto opovestyuavane na "rezultati"se stiga samo do gubene. Napomnya mi za povedenieto na edin general, bivsh shev na DNSP, koito v mediite obyavi po povod na edin/veche pokoen/ bos, obyaven za izdirvane i zadarjane saotvetno, che a e katsnal na letishte Sofia a e zakopchan na momenta. Vaprosniyat obyaven ostana daaalgo v Moskva da lekuva yazva?!!!
23
2
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 13 години
Извинението от г-н Министъра на вътрешните работи г-н Цветанов трябва да бъде със същата показност ,каквато беше при арестта на г-н Цонев .А да видим новия Герберски морал в политиката .ДА ама ДА !!!
22
7
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
"едноличен собственик на капитала на дружеството се е разпоредил със средства не по предназначение"- това е престъпление, ако ти дам пари, да лекуваш детето ти, а ти ги изиграеш в казиното, това е .
21
3
 
8
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Всички са невинни.Цонев,Цветанив,само ние да го ду....
20
5
 
4
 
! Отговори
"НИЛАНА" , преди 13 години
...НАЛИ ХРАНЕШЕ АРМИЯТА---ЗНАЕТЕ ЛИ ,КОЛКО ПАРИ СА ТОВА.....??!ШЕ ГО ПУСНАТ,..... ПЛАША ЧОВЕКА!!!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Роман Василев и Шестака къде са!?
18
3
 
7
 
! Отговори
марти преди 13 години
В нашата мила татковина,закони има само за...кокошкарите,това е!!!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През април 2010 скандал предизвиква видеозапис, предоставен от МВР на медиите, в който се чува как зам. градският прокурор Роман Василев казва: Ти си абсолютен престъпник, на колене! по време на ареста на Николай Цонев, бивш министър на отбраната.Заради думите си Василев е наказан само с порицание.
16
3
 
14
 
! Отговори
марти преди 13 години
Искам само да кажа на тези,които си мислят,че ще доживеят един ден да видят осъден политик да не хранят излишни надежди,защото просто няма как да стане!!!Няма как да се осъди някой,който е лапкал дружно с всички като него,защото бъде ли той хвърлен на кучетата може да си отвори устичката и червата да започнат да се разплитат!!!И за малките деца вече стана ясно,че в тази държава всички тези от последните 20 години трябва да се изринат и то колкото се може по-скоро!!!
15
6
 
11
 
! Отговори
МНОГО ЗА КЪСО .... преди 13 години
..ПРИБРАХА--ЯВНО ДОСТА Е ПЛАТИЛ ЗАВАЛИЯТА НА СЪДИЯТА, ТА ДА ГО ОЛАБИ...!ТИЯ РАБОТИ С ПАРИ СТАВАТ---НЕ С ВЪШКИ!ПО МОРЕТО , ТИЯ СЪДИЙСКИ ПАЛАТИ---ДА НЕ БИ ДА СА ОТ ...ЗАПЛАТИ???!