Велчев иска повече обвинители за спецпрокуратурата

Трябва да се намали компетентността на спецсъда, смята той
Обновена: 17 мар 2011 10:46 | 17 мар 2011 10:44,
13
Велчев иска повече обвинители за спецпрокуратурата
Борис Велчев. Снимка: Булфото

Два пъти повече прокурори са необходими за специализираната прокуратура от това, което прие Висшият съдебен съвет. Това коментира главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на съвета.

Според него са нужни около 20 прокурори за първата инстанция и около 10 за апелативната.

Към момента не се обсъждат имена на обвинители, защото предстои да бъде обявен конкурс, допълни Велчев. Той изрази надежда да се намерят „доброволци”, които да искат да работят в специализираната прокуратура.

По думите му в специализираната магистратура ще влизат около 1000 дела годишно, но не е ясно колко от тях ще стигат до съда.

Обвинител № 1 коментира, че спецсъдът може да заработи и преди август, стига да са осигурени материалните условия и да са избрани магистратите, които ще работят в него.

Необходимо е и да бъде намалена компетентността – да отпаднат разследванията за разпространение на фалшиви пари, кредитни карти и бандероли. Според Борис Велчев тогава от компетенциите на съда ще останат дейностите, свързани с организирани престъпни групи, което е около 200-300 дела.

Главният прокурор не пожела да коментира оправдателната присъда на Красимир и Николай Маринови – Маргините, която бе потвърдена в сряда от Апелативния съд.

Коментира обаче т.нар. дело „Октопод“ – по думите му не е нормално вече над 13 месеца да няма внесен обвинителен акт. Относно СРС скандалът със записи на висши държавници Велчев каза, че съдържанието на оповестените разговори се разследва, а експертизите продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Количеството няма връзка с качеството. Ако отново ще крият агенти и разузнавачи от ДС, като съдии и прокурори, по добре без тях.
11
1
 
9
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Тоя ме изпитва скоро по НК и каза:"Колега ,знаете мн добре наказателното право,но не е за Вас". А аз му казах:"То и Вие го знаете ,ама тая длъжност не е за Вас".Според мен тоя човек е най-слабия Главен Прокурор на България ,от както я има тая Държава като такава.За мен-тоя човек " няма топки".Цялата му работа е едно мънкане,хленчене,подсмърчане и говорене витиевато.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ETO GO LUNNIA PATESESTVENIK
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде и тоя взе да бие отбой. Закакво ни е още една неефективна структура виснала на бандажа на данакоплатците.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Велчев ти знаешли какъв пост заемаш в държавата
7
1
 
8
 
! Отговори
Nasko преди 13 години
Велчев, Ти освен да Искаш, друго можеш ли???Защо не Изискваш, след като поиска високи заплати твоите подчинени, да не "мачкат" делата и да не оправдават МУТРИТЕ и Крадците, я виж в справките, откакто си Гл.Прокурор, колко Знакови дела си приключил с Ефективна присъда??Всички провалени, що за Гьонсуратлък си бе???
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами как ще коментира,те,присъдите се решават преди да почне делото.Така ще стане и с Масларката,с нейния семеен приятел Венци и компания.Изходът е предварително ясен - няма присвояване на средства,няма виновни.Ще има да се надяваме за справедливост докато в съда са на Гоце хората.
5
4
 
2
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТОВА СЪС СРС ПРОСЛЕДЯВАЩ ОПТИЧЕСКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЛАЗЕР ЗЛОУПОТРЕБА ОТ МВР И ДАНС ОТ КОЙ СЪД ЩЕ СЕ ГЛЕДА.ЗА ДА ИМ ПРАТЯ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ С КОЙТО ВЕЧЕ ИНСТИТУЦИЯ ОТ ЕС РАЗПОЛАГА.А ИМ И ДРУГИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СИСТЕМА СВОЙ-ЧУЖД ИНФРАЧЕРВЕНА РЕШЕТКА-ЕКРАН И ПРОСЛЕЯВАЩ ЛАЗАР ЗА ТОРМОЗ НА НЕУДОБНИТЕ ПРИ НАЛИЧИЕ НА МОБИЛНИЯТ ОПЕРАТОР МТЕЛ СЪС СИСТЕМА ЗА СИГОРНОСТ НА СИКРЕТ СЕРВИС С КОЯТО СЪЩО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ТОРМОЗ НА НЕУДОБНИТЕ ЗА ГЕРБ И НА КОЯТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕЯ ДОЙДОХА НА ВЛАСТ.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коментира обаче т.нар. дело Октопод по думите му не е нормално вече над 13 месеца да няма внесен обвинителен акт. Относно СРС скандалът със записи на висши държавници Велчев каза, че съдържанието на оповестените разговори се разследва, а експертизите продължаватНали е обвинител 1 - нека той да напише обвинителния акт и да го внесе в съда, а не цял ден да се оглежда в огледалото, за да види докъде му е покарала брадичката!
3
1
 
5
 
! Отговори
NAIVEN преди 13 години
TOA KVO RABOTI PITAM
2
2
 
9
 
! Отговори
от гражданин на РБ преди 13 години
Велчев тиси пълен провал за България Замен си част от престъплениата на прехода
1
2
 
9
 
! Отговори
ВЕЛЧЕВ-БОКЛУК преди 13 години
И КАТО ИМА ПОВЕЧЕ ОБВИНИТЕЛИ КАКВО ЩЕ ПОСТИГНЕШ БЕ ***?ЩЕ СЕ ОСЪДИ ЛИ НЯКОЙ ИЛИ ЩЕ СЕ ЗАМЕРЯТЕ С ГОМНА?ДА ТА НЯМАШЕ И *** СМОТАН,ТИ ВЪОБЩЕ ЗНАЕШ ЛИ С КВО СЕ ЗАНИМАВАШ БЕ ***,ТОЛКОВА СИ МИ ПРОТИВЕН ЧЕ НЕ МОГА ДА ТЕ ГЛЕДАМ