На съда в Страсбург му писна от съда в BG

Страната ни има година да се справи с бавното съдопроизводство
Обновена: 10 май 2011 20:04 | 10 май 2011 20:00,
229
На съда в Страсбург му писна от съда в BG
Снимка: Булфото

И европейският съд в Страсбург се изнерви от бавното съдопроизводство у нас, затова даде ултиматум на България да реши проблема до една година.

Европейският съд за правата на човека гледа на последна инстанция жалби срещу националното съдопроизводство в страните членки на ЕС и още няколко други държави. Магистратите обявиха решение, взето с единодушие от седемчленен състав, че България трябва да промени така националното законодателство, че жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие.

Конкретен повод за решението са делата „Димитров и Хаманов срещу България” и ”Фингер срещу България”, гледани от Страсбургския съд.

„България получи срок, в който да въведе стабилен правен механизъм, разрешаващ трудностите със системния проблем на правосъдната й система – липсата на ефективни правни обезщетения при прекомерно дълги процедури по граждански, административни и наказателни дела”, съобщи пресслужбата на съда.

Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала.

В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията.

Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.

Страсбургският съд съобщава, че се обърнал към правителството с въпрос дали има системен проблем с темповете за разглеждане на делата у нас още през февруари 2010 г., но отговорът на София не се коментира в решението.

В момента в съда очакват разглеждане на първа инстанция още 700 жалби за бавен процес срещу България – 200 по наказателни дела и 500 по граждански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2040
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, че на кой няма да му писне от българсият съд.Сега онези от ВСС ще се скрият като мишки и не можем да ги видим.Или с умен поглед ще ни обяснят, че ЕС не може да се меси в независимия съд и институции на БГ.
149
3294
 
3
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Днес ДНЕС.БГ спряха да ни трият
148
2735
 
10
 
! Отговори
AE преди 12 години
Е то на кой не му писна от БГ съда
147
2250
 
5
 
! Отговори
око за очо преди 12 години
Мърто, дай на един *** 100лв. да гръмне тоя дето те е преебал и готово...
146
2301
 
3
 
! Отговори
Ужаса преди 12 години
Не разбрахте ли че тоя ЕС просто е създаден за да ни *** бе? Малките държави станаха васали на големите и така културно ни завладяват и колонизират, източвайки капитали. Втая държава явн не останаха хора, мислищи за съхранение на националността и българския род...
145
2240
 
11
 
! Отговори
Мърто преди 12 години
ДЕЛОТО МИ ЗА КАТАСТРОФА, ПРИ КОЯТО ПОСТРАДАХ, СЕ ВЛАЧИ 9г. и 7м. КАТО ВСИЧКО БЕШЕ ЯСНО, КОЙ КАРАЛ КОЙ НЕ СПРЯЛ И Т.Н. И НАКРАЯ ПОЛУЧИХ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ 3200ЛВ?!?! ЗА ПЖИЗНЕНА ИНВАЛИДИЗАЦИЯ..?!?!?
144
1951
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво ще стане след година? Ще ни изгонят от ЕС ли? Че то по-добре да сме вън. Колко много поскъпна животът, след като влязохме ...
143
1938
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ставаше дума за стихотворението "Борба"
142
1951
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва нова правосъдна система в която служителите да служат на Темида, а не както сега да изпълняват само поръчки и да си гледат личната облага и далаверата. Как да стане обаче, като със стари *** нов бардак не става, а реално се получава това?! Синчетата и близките на номенклатурчиците все още клатят парада в държавата и имам чувството, че Ботев е написал това:dnes.bg/temida/2011/05/10/na-syda-v-strasburg-mu-pisna-ot-syda-v-bg.118314 за днешното време...
141
1878
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бавят хубавите неща в БГ и им пречат с всички най-гадни средства. Не от вчера. Това всеки го знае и вижда всеки ден. На Страсбург му било писнало. Писнало му е или така му е написано?! Може и да му е писнало, но това каква работа върши на България? Само приказки марка гола вода и шумно преливане от пусто в празно. То и цялата работа с ЕС е същата. Акулите оттам откровено колонизират под лозунга демоклация. Път им проправя бсп, ъв корс. Та, кой спъва всичко добро в БГ?
140
1765
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОКОПАЛИ СА СЕ КОМУНИСТИТЕ В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И НЕ ПУСКАТ, СТРАХ ГИ Е, ЧЕ ДО ЕДИН ЩЕ ИДАТ В ПАНДЕЛАТА, АКО НЕЩО ТАМ ВЗЕМЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ
139
1716
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко одобрил ли го е този срок? Защото ако не е...
138
1659
 
15
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Трябва да започнат да глобяват брутално БГ и да обезщетяват хората за съдебния произвол. Като свършат парите в бюджета да видим как прокурори и съдии ще си клатят топките срещу 4-5 000 лева (само основна заплата, екстрите - отделно) месечно.
137
1685
 
10
 
! Отговори
до142 преди 12 години
Истината е ,че БЪЛГАРИЯ трябва да се възстанови,като след война.
136
1365
 
2
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
.........Защо всеки разделя партиите, нека поддръжниците на партиите да кажат, нашата партия може да помогне по еди-кой си въпрос, и ще направим всичко по силите си да се свърши както трябва, но не- трябва да се бори за надмощие с оплюване към другата партия. Да се вдигне минимална работна заплата на нормалния човек на 600-700 лв и машината България ще заработи като новопостроен завод, повярвайте , по умните от мен нека напишак с тяхната специализация кое как да стане, вместо да упрекват!Успех!
135
1311
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези *** от Страсбург .защо не се гръмнат .Само плюят по България На запад е същата *** .Но ВЕЧНО България е най най гадна Вижте в нета какво се случва в Италия Защо тях не ги накарат за 1 година да си оправят *** .ЗАЩОТО Българите сме от ИЗТОКА и сме вечно най лошите
134
1314
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
За една година я камилата,я камиларя!Па у Страсбург такова дзверо има само у зоопарку,а тук у всека заседателна зала
133
1283
 
9
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
134...А кой горе бе анонимен, кой ще оправи бакии и мафиотски субсидирани организации без да им помага тази корумпирана система. Герб може да се изправи и да говори без предварително подготвена реч. СИСТЕМА МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ САМО СЪС СИЛА, но в демокрация е недупостимо.Не го разбирайте погрешно, нереално е образование-400лв заплата,здравеопазване(под лекари) - 300лв заплата, полицаи - 600лв. (искащи десетачки).След това- набит учител от ученичка-ученик?!,лекарска грешка-кадърните избягаха от БГ
132
1230
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали до 10 години, всичко няма да е избягало от България ? Вие как мислите ?
131
1231
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всеки БГ съд да има наблюдател от Страсбург. Като каже, че БГ съдията е сбъркал - вечерта в 20:00ч по новините на БНТ да дават 10 тояги на голо на въпросния съдия. А да видим дали за 1-2 седмици нашите тарикати няма да вдянат за какво иде реч:)