На съда в Страсбург му писна от съда в BG

Страната ни има година да се справи с бавното съдопроизводство
Обновена: 10 май 2011 20:04 | 10 май 2011 20:00,
229
На съда в Страсбург му писна от съда в BG
Снимка: Булфото

И европейският съд в Страсбург се изнерви от бавното съдопроизводство у нас, затова даде ултиматум на България да реши проблема до една година.

Европейският съд за правата на човека гледа на последна инстанция жалби срещу националното съдопроизводство в страните членки на ЕС и още няколко други държави. Магистратите обявиха решение, взето с единодушие от седемчленен състав, че България трябва да промени така националното законодателство, че жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие.

Конкретен повод за решението са делата „Димитров и Хаманов срещу България” и ”Фингер срещу България”, гледани от Страсбургския съд.

„България получи срок, в който да въведе стабилен правен механизъм, разрешаващ трудностите със системния проблем на правосъдната й система – липсата на ефективни правни обезщетения при прекомерно дълги процедури по граждански, административни и наказателни дела”, съобщи пресслужбата на съда.

Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала.

В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията.

Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.

Страсбургският съд съобщава, че се обърнал към правителството с въпрос дали има системен проблем с темповете за разглеждане на делата у нас още през февруари 2010 г., но отговорът на София не се коментира в решението.

В момента в съда очакват разглеждане на първа инстанция още 700 жалби за бавен процес срещу България – 200 по наказателни дела и 500 по граждански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
3
 
! Отговори
до134 преди 12 години
Стига с тези лозунги.Не сме на футболен мач,ако гласуваме,ще си дадем вота за личности..
129
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу Герб и БСП
128
3
 
17
 
! Отговори
! преди 12 години
Нашата съдебна система е непоклатима, не им пука за Страсбург и други "мушмороци". Нашите са независими и недосегаеми!
127
1
 
22
 
! Отговори
наблюдателна преди 12 години
Kогато посланникът каза,че имаме 2 вида правосъдие му се разсърдихме,когато ни казаха,че сме една голяма тоалетна,му се разсърдихме и вместо да се поправим,ние точно обратно.Аз също съм била свидетел на дело за делба на имот,което продължи 12 години и накрая хората се споразумяха и се оправиха сами.Писна им.Трябва коренна промяна,нови хора,нови правила,нови закони,нови наказания,нови срокове за изпълнение и завършване на делото с резултат.Правосъдната министърка се загуби.Време е да поработи.
126
0
 
6
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
за там се искат пари, как с 300 лв заплата ще можеш да съдиш някой зад граница, то в граница не можеш...
125
1
 
10
 
! Отговори
български съд-абсурд преди 12 години
българският съд е обратното на всички европейски съдилища. и това е точно под новината за другарката масларова, която се измъкна като сутришна пръдня в дело за 18,8 милиона лева за ремонта на една сграда- платени от нас данъкоплатците, а основният ЗАЩИТЕН свидетел, забележете, Тодор Павлов (ама защо направо не му напишете и пълния постоянен адрес) беше подведен под няколко дела. само за справка: 2011 г - капиталови разходи за средно образование в България: 14,6 млн.лв - без коментар
124
1
 
2
 
! Отговори
до127 преди 12 години
Предлагам да Ве издигнем,за кандидат-президент!
123
3
 
0
 
! Отговори
WALTERSSONIA преди 12 години
Some time before, I really needed to buy a good car for my corporation but I did not have enough cash and couldn't buy anything. Thank goodness my friend adviced to get the <a href="bestfinance-blog">loans</a> from creditors. So, I did that and was satisfied with my consolidation loan.
122
1
 
4
 
! Отговори
4itatelka преди 12 години
Haresvat mi komentarite, no vsi4ki triabva da se zamislite: Ne ste li vie, koito glasyvate i izbirate pravitelstvoto i ypravlqva6tite?! Nikoga ne6tata niama da se opraviat dokato celia narod ne se nadigne sre6ty korypciata i ne se poddagva ot ypravliava6tite ( osobenno predi izbori ) na prazni obe6tania-vsi4ko 6te si bade sa6toto. To4no taka-ne glasyvaite...dokato ne se kandidatirat 4estni hora bez tamno minalo, obrazovani i bez vrazki s mafiotite. Mislete trezvo.
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По софия слух се носи,че тиквата е разрешил на *** да крадът до сто лева на месец. Понеже е маловажно, нямат работа имат деца и трябва да ядът. До сто лева закон не ги ловело. чл.9 от НК.
120
0
 
1
 
! Отговори
до121 преди 12 години
Справедливо мнение!
119
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 12 години
трудовото ми дело се влачи вече 2 години, при 6 месеца по закон!!!Как да не съдя държавата в Страсбург???До дупка!!!!
118
1
 
0
 
! Отговори
kj преди 12 години
gyuo
117
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме ми на *** от тия *** от Страсбург. Само *** защитават.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оглеждаме се добре и виждаме също добре, че където съдът замазва тарикатите, там Господ ги съди яко. Така е устроено житиетно-битието и никой не е успял да се скрие от неписаните му закони. Хубавото при престъпниците все пак е, че са и безстрашни неверници, та сами си подсигуряват присъдите.
115
2
 
11
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
ще се оправим когато всичките си отидат защото са Другари
114
0
 
11
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Това е една от причините,макар и не най-важната,да оставаме без кадърни млади хора.След някоя и друга година ще сме без мед.персонал,без инженери,без техници,адвокати и т.н.Става дума за кадърните,цвета на нацията
113
2
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
да им писне и да идват.. аман от милиционери и комунистически изтърсаци!
112
0
 
18
 
! Отговори
край преди 12 години
в българия от студент можеш да станеш прокурор, съдия. има прокурорки по на 26-8 години. като видя такава си я представям по чорапи с жартиери под тогата. това не е лошо но как такова момиче повдига обвинение срещу рецидивист или срещу Таки или демби или киро -японеца. как а. никак.промяна - Велико народно събрание- нова конституция - нова държава. Сегашният модел е изчерпан и доказано неработещ.
111
0
 
15
 
! Отговори
Хейтър преди 12 години
Същтата новина в друга медия се казва "Страсбург осъди България на съдебна реформа". Това е заглавие, написано от журналист.Само си вижте вашето, моля ви.Сега разберете защо ви се подиграваме.